Skriv ut  

Sjöfartsverket köper Norrlandsflyg

Flygnyheter, Adam Löppe, den 26 augusti 2011
Staten tar över ansvaret för svensk sjö- och flygräddning. Norrlandsflyg, som tills nu haft uppdraget att sköta all verksamhet köps upp av Sjöfartsverket enligt beslut från regeringen.


När försvarsmakten 2002 började fasa ut sin sjöräddningsverksamhet gick stafettpinnen till Sjöfartsverket som tog över organisationen. Verksamheten lades dock ut på entreprenad och Norrlandsflyg fick uppdraget efter att ha kommit med ett vinnande bud i upphandlingen.

Sjöräddningen

Inga direkta förändringar
Men nu köper alltså Sjöfartsverket Norrlandsflyg. Regeringen skriver under propositionen om köpet den 15 september, sedan är det upp till riksdagen att säga ja.

Johan Eckerstein, VD på Norrlandsflyg, menar att förändringen inledningsvis inte kommer att märkas särskilt mycket. De anställda på Norrlandsflyg som nu blir stadsanställda kan vara lugna.

    – I det korta perspektivet kommer det inte märkas alls. Bolaget byter bara ägare. Tvärtom kan det finnas en fördel i att vara statligt ägda då de kan jobba mer långsiktigt än vad vi kan. Idag är vi beroende av de kontrakt vi har.

Det bästa alternativet
Till TT säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd att detta var det bästa alternativet för att inte få något avbrott i verksamheten, ett uttalande som Johan Eckerstein ställer sig lite frågande till.

    – Vi har opererat klanderfritt och jag ser inte att det skulle innebära någon större risk bara för att vi är ett privat bolag.

Norrlandsflyg har sina baser i Skellefteå, Norrtälje, Visby, Ronneby och på Säve flygplats i Göteborg. På varje bas finns en fyra man stark besättning i beredskap. Två piloter, en vinschoperatör samt en ytbärgare. Till sin hjälp har varje besättning en Sikorsky S-76 helikopter som ska vara i luften inom 15 minuter efter nödlarm, dygnet runt, året runt. Dessutom finns två helikoptrar som fungerar som backup.

Ambulansdelen blir eget bolag
Johan Eckerstein menar att ägarbytet inte heller kommer att påverka vare sig arbetsätt eller utrustning.

– Det är fortfarande samma krav som gäller och alla baser kommer finnas kvar.

Till nästa sommar kommer däremot basen i Skellefteå flyttas till Umeå, en flytt som varit planerad länge.

Norrlandsflyg arbetar inte enbart med SAR, Search and Rescue, utan även med ambulanstransporter, en verksamhet som staten däremot inte tar med sig. Ambulansflyget kommer att bli ett eget bolag.Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Säve
Skrivet av L, 2011-08-30 17:59:11
Underbart att ngn använder namnet Säve och inte den fåniga anglicismen. Det är likadant här där jag jobbar. Malmös flygplats anses nu heta Malmö Airport men det är ju inget namn, det är ju bara en beskrivning. Sturup är ett namn och där jobbar jag.

En sak till. Tack regeringen för att vi nu åter tar ett gemensamt ansvar för sjöräddningen. Det privata kan nog duga ibland men likt bl.a. brandkår, ambulanstjänst, skola & vård passar det inte.
Anmäl inlägget
Göteborg City Airport.....
Skrivet av Stockholm, 2011-08-30 17:39:51
......ligger ju ute på vischan. Tacka vet jag Stockholm City Airport, dvs Bromma, ligger ju nästan mitt i stan.
Anmäl inlägget
GSEspotter
Skrivet av Adam Löppe, 2011-08-27 11:53:30
Vill svara på ditt meddelande GSEspotter.
Jag är medveten om att det heter Göteborg City Airport, anledningen att jag istället valde att använda "Säve flygplats" var av skälet att Norrlandsflyg på sin egen sajt använder det namnet.
http://www.norrlandsflyg.se/hems

Kanske borde jag ändå skrivit Göteborg City Airport, Tack för din kommentar, jag tar med den för framtida artiklar.


Anmäl inlägget
Uppsala
Skrivet av Uppsalabo, 2011-08-26 19:49:32
I Uppsala ær det bara en militær flygplats. Ambulansflyget flyger enligt civila regler och om de ska starta eller landa dær så måste de ske VFR.
Inte så bra bas altså!
Anmäl inlägget
Säve?
Skrivet av GSEspotter, 2011-08-26 19:11:50
Kan inte media inse att det inte heter Säve flygplats. Det heter Göteborg City Airport!!! Men för övrigt har ja inte så mycket att säga. Förstår att en reporter på GP säger Säve, efter som lokalfolket fortfarande använder namnet. Men en sida som flygtorget borde veta lite mer...
Anmäl inlägget
Lägg ner Norrtäljebasen
Skrivet av Bertil, 2011-08-26 14:36:52
Att ha en bas i Norrtälje är ju helt bortkastat. På denna bas finns inga landningshjälpmedel och usel väderinformation för platsen. Det har hänt flera gånger man inte kommit i luften från denna bas vid tillbud till sjöss. Mycket lämpligare att lägga den på Uppsala.
Anmäl inlägget
Bra
Skrivet av Lottis, 2011-08-26 13:52:25
Det är nog det enda vettiga beslut denna regering gjort. Men Bra , fler bra beslut. Se till att skolan och sjukvården/äldrevården får skötas av stat och komuner, och inte minst elmarknaden.Så kanske villkoren för oss icke miljonärer blir bättre.
Anmäl inlägget
Förstatligande
Skrivet av FÖRVÅNAD, 2011-08-26 12:20:50
Tydligen ligger det i nuvarande regerings intresse att förstatliga privat verksamhet!!!! Jag trodde det hörde forntiden till (en anna regering). Men kanske man har glömt hur illa det fungerade förra gången staten var huvudman för SAR. Eller så har regeringen inte fått relevant information.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev