Skriv ut  

Två isländska flygbolag blir ett

Notiser, Anders Carlsson, den 30 oktober 2012
Nykomlingen WOW Air har slukat Iceland Express. Tre flygbolag på Island blev för mycket och WOW ska nu koncentrera sig på trafik till Europa.

Iceland Express var det första lågprisbolaget på Island, startat 2003 och utmanare till 50-åriga Icelandair, som själva en gång startade som ett lågkostnadsalternativ till de europeiska nätverksbolagen.
         Iceland Express har haft ett linjenät på närmare 20 destinationer och bland annat flugit till Stockholm och Göteborg och även haft genomgående trafik till USA, precis som rivalen Icelandair.  I somras dök WOW Air upp, ytterligare ett lågkostnadsbolag och det visar sig nu att nykomlingen går segrande ur den hårda konkurrensen när det gäller trafik till Island.
         I dagarna meddelades att WOW tar över Iceland Express, de två bolagen blir ett och flyger i fortsättningen under prefixet X9.
- Sammanslagningen kommer att skapa ett kraftfullt isländskt lågkostnadsbolag med nya destinationer och betydligt fler flygningar, skriver WOW på sin hemsida.
         Varken WOW eller Iceland Express har egna isländska AOC utan är virtuella flygbolag/resebyråer utan egna flygplansflottor. Istället har det varit tjeckiska CSA Holidays som hållit igång trafiken för Iceland Aexpress räkning med två Airbus A320, samma flygplanstyp som Avion Express levererat till WOW.
         Det nya sammanslagna bolaget räknar med att behöva en flotta på fyra A320 när de båda linjenäten ska läggas ihop. Det blir uteslutande trafik på ett femtontal destinationer i Europa men om WOW dyker upp på några svenska flygplatser är i nuläget inte klart. Däremot blir det ingen trafik vidare från Island till USA enligt den modell som Iceland Express haft och planerade att återstarta i vår.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev