Tråden startades av: Åke  2021-02-23 08:25:11
Ambulansflyg deluxe 
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/X8dnmo/nya-miljonfiaskot-ambulansflyget-i-tvist-med-sas

”KSA:s styrelseordförande Ola Karlsson (M):
– Det är första gången som samtliga regioner samverkar i en fråga på det här viset. Det har varit många luftgropar på den här resan. Vi möter nya problem som vi inte förväntat oss och försöker lösa dem efter hand, säger han.”

Är det därför man i såna här lägen inte ska uppfinna hjulet på nytt, speciellt inte när det handlar om vård och patientsäkerhet?
Kan vi rent av förutsätta att redan etablerat ambulansflyg undvikit dessa luftgropar och mött dessa problem långt tidigare?
Kanske låta kommunerna experimentera med charteflyg och likande okritisk flygverksamhet i framtiden istället. Eller rent av låta bli att driva flygbolag.

Det enda positiva är väl att aktörer inom flyget gjort sig en rejäl hacka på detta! Kul för dom och minst lika okul för mig som ger bort större delen av min lön till ett på förhand dömt till misslyckat skattefinansierad projekt!

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering


2021-02-24 17:20:11
SV: Ambulansflyg deluxe
Ett hett tips för att komma ifråga för anställning är att gå med i partiet, då räcker det med en svetskurs och lite fackliga uppdrag, då kan du till och med gå så långt att du blir statsminister. Tyvärr är jag själv arbetslös moderat med förkärlek för kapitalismen och en helt fri marknad så jag lär få spendera resten av tiden till pensionen med sökajobbkurser hos arbetsförmedlingen. Men jag svälter faktiskt hellre ihjäl under en betongbro än att jag går över till socialismen.
RFDS
2021-02-24 16:25:00
SV: Ambulansflyg deluxe
Saxat från AB: "Piloterna måste förstå Ecmo-maskinerna, hur de är uppbyggda och träna tillsammans med vårdpersonalen. Gör du något fel när du flyttar en patient kan patienten dö. Det är extremt viktigt att piloterna är en del av verksamheten och inte någon man tar in bara för att flyga ett flygplan".

Uttalandet är från ett proffs, inte från någon ovetande pilot.
Mja...
2021-02-24 15:03:01
SV: Ambulansflyg deluxe
Så förvirrat att påstå att någon tror att man föds som ambulanspilot. Vad jag tror man försöker få fram till er som inte är med i verkligheten och resonemang: UPPFINN INTE HJULET PÅ NYTT!

Det är så viktig verksamhet det här! Varför ska man börja om på nytt och träna upp nya piloter osv. Det handlar ju om att låta ett fungerande hjul snurra istället för att köra allt i diket och börja snickra på något nytt!!

SLÖSERI MED PENGAR!!!

Hoppas ni förstår nu.

LÅT ERFAREN VERKSAMHET FORTSÄTTA VARA VERKSAM!!!

Nya piloter och annan verksam personal ska självklart in i ambulansflyget MEN UNDER ORDNADE FORMER OCH IN I EN REDAN FUNGERANDE VERKSAMHET!!!!!
Båing
2021-02-24 14:37:47
SV: Ambulansflyg deluxe
Handlar väl kanske också om att airline piloten inte bara slutar sen när bolaget startar upp igen.. de som flyger ambulans har ju valt den vägen som inte alltid kanske är det mer grandiosa flygjobbet.
Kenta
2021-02-24 13:53:00
SV: Ambulansflyg deluxe
Bertil, jag älskar sådana påståenden, menar du att man är född ambulanspilot, eller är alla nybörjare någon gång för att sedan bygga på sig erfarenhet? Det låter som att någon är rädd att förlora jobbet.

och hur märkvärdigt får du det att låta, flyger man upp och ner ibland för att få stop på blödningen, eller?

Bertil
2021-02-24 13:46:26
SV: Ambulansflyg deluxe
@PF,
Det är väl ändå de piloter som har erfarenhet inom ambulansflyg som är mest meriterande. Visst går det att rekrytera arbetslösa piloter och ge dessa en kompletterande medicinsk utbildning. Här handlar det inte om att kasta sej in i ett flygplan och flyga från A till B utan man måste ha full koll på hur patienten mår så flygningen anpassas till sjukdomsbilden.

Även Regionen lyder under samma regelverk när det gäller upphandling som statliga myndigheter.
@PF
2021-02-24 12:52:21
SV: Ambulansflyg deluxe
För det första så är inte KSA statligt, det är regionalt.

För det andra så finns det redan extremt erfaren och kompetent personal som jobbar med ambulansflyg på Hummingbird och Babcock, och eftersom regionerna redan har avtal så ligger verksamhetsövertagelse i fatet. Då följer de piloterna med, tillsammans med nuvarande avtal i minst ett år.
PF
2021-02-24 01:43:56
SV: Ambulansflyg deluxe
Hoppas alla arbetslösa piloter får samma möjlighet i rekryteringsprocessen när det är statligt.
Bertil
2021-02-23 21:56:14
SV: Ambulansflyg deluxe
Det är helt otroligt att låter regionerna upphandla flygverksamhet. Hur många amatörmässiga myndigheter har inte misslyckats med detta. Exv Sjöfartsverket, MSB och nu Regionerna. Låt proffs sköta detta, när det gäller myndigheter så finns FMV som har all kompetens som behövs för detta när det gäller flygplanen.
@Lisb
2021-02-23 16:16:19
SV: Ambulansflyg deluxe
Kvalificerad personal i styrelsen...

1 De har ingen erfarenhet av ambulansflyg

2 De har sumpat så många upphandlingar att det knappt går räkna, vilket indirekt har kostat många skattekronor

3 När de väl lyckades upphandla ett plan, så valde man ett som är avsevärt mycket dyrare än det som används idag, och har ändå mage att hävda att det ska bli billigare. Jämför en Beechcraft 200 med en PC24. Vilken är billigast att operera tror du?

4 Man har skjutit på starten kontinuerligt. Även detta har bidragit till ökade kostnader i form av "löner till den erfarna ledningen".

5 Man har fortfarande inte yttrat hur man tänker göra med piloterna. Man lyckades upphandla OSM (som lagt anbud med ett av sina kursade dotterbolag), och även den upphandlingen har dragits tillbaka.

Det man ser med KSA är sådant som kommer tas upp i Uppdrag granskning om några år. Det är ett misslyckande utan dess like, som aktivt kommer dränera regionerna på pengar utan att uppnå något mervärde jämfört med nuvarande operatörer.
Henrik
2021-02-23 16:15:12
SV: Ambulansflyg deluxe
Hade man bara behållit nuvarande piloter (svenska) hade det inte behövt bli så dyrt. Det som gör det dyrt med KSAs upplägg är dyra flygplan i både inköp oh drift sen även en ny organisation samt dyra lokaler. Lägg ner och och upphandla tjänsten som det var tänkt från början!
Jaha
2021-02-23 14:49:32
SV: Ambulansflyg deluxe
Så nu går det bra att det ska vara billigt hellre än dyrt!? Du tycker att vi tar in öststaterna istället.
Lisb
2021-02-23 13:46:40
SV: Ambulansflyg deluxe
Att KSA ägs av regionerna betyder inte att styrelse och verkställande ledning behöver vara politiker. Självklart rekryterar de kvalificerad personal till posterna. De blir inte heller politiker som flyger planen utan professionella piloter.

Hur tänker Ni????


763
2021-02-23 11:47:10
SV: Ambulansflyg deluxe
Regioner och politiker ska Inte driva flygbolag eftersom dom saknar kompetens och erfarenhet från den branschen. KSA låter både dyrt och dåligt.
 

Tillbaka

Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn