Tråden startades av: Smecken  2021-11-25 09:11:53
FlygTek/FlygMek karriär 
Hej

Är lite nyfiken på vad folk har för tips till mig som gick ut som flygtekniker i somras.

Har ganska nyligen börja söka jobb som flygmek men har hört att det kan vara ganska svårt att få något. Ska man kämpa på eller ska man strunta i flyget helt och satsa på något annat? Fått jobb erbjunade inom andra branscher med bra förmåner, lön och hyffsat roligt yrke också.

Dock så känns det inte så bra att satsa på något annat innan jag har arbetat in mina 2 år som mekaniker och tagit ut mitt tekniker cert. Visst kan man gå tillbaka och söka om något år igen, men tiden går fort och har vänner som gått 5 åriga ingenjörs utbildningar och har fått skola om sig efter att de har valt en annan karriär direkt efter skolan och sedan inte haft möjlighet att kunna söka jobb inom de dem utbildade sig till från början. Långsiktigt så kanske man inte vill bli utfryst från flyget utan faktiskt ha en möjlighet att kunna jobba med det i framtiden.

Av ren spontan känsla så känner jag att man borde kanske skaffa sig ett tekniker cert först och sen utgå från det, först då kan man avgöra om man vill fortsätta eller prova något annat ett tag och sen känna att man kan gå tillbaka till flyget igen. Vad tror ni med erfarenhet? Flygindustrin är ju en väldig bred bransch med mycket valmöjligheter både inrikes och utrikes. Roligt jobb och spännande samt annorlunda jobb.

Tack.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

B-etta
2021-11-30 21:00:17
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Försvarsmakten är bra, ganska lugnt tempo, man har gott om tid på sig och hinner på det sättet lära sig mycket utan stress. Man är också långt bort ifrån oron med dåliga passagerarsiffror och flygbolag som går på knäna, man sitter ganska säkert i båten om man väljer försvarsmakten. Det är ett bra råd ifrån mig. Jag har erfarenhet från båda sidorna.
Tekniker
2021-11-30 16:00:41
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Tekniker kan vara ett ganska speciellt yrke, som ny tekniker så tjänar man inte så bra. 30-35k med nytt cert ungefär. Jag har 20år i yrket och min senaste lön låg på 52 500 före skatt.
Men som flygtekniker så får man räkna med att inte jobba ”hemma”, så är du orolig att flytta från nära o kära så tror jag inte det är ett yrke för dej tyvärr.
Det är en väldigt osäker bransch som är väldigt skör för det mesta som pandemier, vulkanutbrott, terrorattacket m.m, men är du duktig så brukar det lösa sej ändå.
Smecken
2021-11-30 14:08:00
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Vet inte om jag skulle klara att flytta till ett land som Schweiz eller Österrike. Alltid velat åka dit, hade egentligen önskat att jag hade klarat att åka dit. Men att åka ifrån alla man känner här kan bli svårt. Speciellt familj. Men samtidigt kanske man ska våga också. Vet inte hur man ska tänka där.

Känner också flera som provat annat efter utbildningen. Vissa har ju dock ångrat sig, vilket inte är så roligt om man inte får en ny chans att komma in i den branschen man utbildat sig till.
Tekniker
2021-11-26 19:35:08
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Norwegian söker mekaniker och tekniker till Oslobasen.
Stockholmare
2021-11-26 07:18:12
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Jag arbetar med något helt annat än jag pluggade till, ångrar inte en sekund att jag prövar de olika jobben jag haft. Hade jag backat bandet så hade jag studerat något annat. Nu gick jag en teoretisk utbildning. De allra flesta av mina studiekamrater jobbar egentligen med annat såhär 15år senare. Man är chef, projektledare osv.

Med det sagt, satsa på något du tycker är kul. Får du ett riktigt jobb så skulle jag satsa på det då det skapar mer möjligheter.
B1
2021-11-26 06:41:17
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Generellt sett har det blivit sämre att arbeta ute i Europa. Väldigt mycket östeuropéer som kontraktar för väldigt låga löner, går inte att konkurrera med som svensk. Är du beredd på att flytta är Schweiz ett bra alternativ, undvik kontrakt, är oftast inte värt det i längden pga allt strul med skatter och försäkringar.
Smecken
2021-11-25 18:36:27
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Okej, kul att det ändå verkar finnas mer möjligheter ändå! Hade varit tråkigt att behöva lämna en bransch som man faktiskt tycker så mycket om.

Ja, jag såg att dem sökte där nu. Örebro är ju en fin stad också så får väl ta och höra av mig till dom.

Hur är det att arbeta utomlands? Hört att Schweiz, Österrike, Nederländerna mm. Kan vara en bra erfarenhet samt en rolig upplevelse samt en bra start.
MI6
2021-11-25 13:33:03
SV: FlygTek/FlygMek karriär
Jag trodde att det var brist på tekniker i Sverige och att många svenska tekniker testar karriären utomlands där det finns mer pengar? På Flygtorget är det även där väldigt mycket teknikerjobb som ligger ute, både civilt och militärt.

Har jag fel?
TAM
2021-11-25 10:00:51
SV: FlygTek/FlygMek karriär
TAM i Örebro söker folk just nu! Ett perfekt ställe att starta din karriär på, finns annons ute här på flygtorget.

Ta ut dit certifikat sen kan du testa på något annat om du inte trivs och kan alltid komma tillbaka till flyget senare. De 10 åren som utbildningen är giltig går fort....
 

Tillbaka

Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn