Tråden startades av: PPL  2024-02-20 21:55:19
PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet 
Hej. Vill under våren eller sommaren komma igång med min PPL-utbildning, och det finns ju en del flygskolor på klubbar inom en radie av 10 mil, men få nära centrala Stockholm.

Av allt jag läst lutar det åt Västerås eller Hässlö - många flygplan, många instruktörer och verkar ha egen teoriutbildning (som kostar mindre än de 25 000 flygteoriskolan tar).

Man kan ju i och för sig byta klubb efter att man skolat sig, men känns ändå kul om man kan komma in i en bra flygklubb redan från start.

Nackdelen blir förstås lång körning till varje lektion och flygtillfälle när man är klar.

Nu till frågan: Vad har ni för erfarenheter från klubbar/skolor i Stockholms län med omnejd?

ALLA TIPS OCH INPUT VÄLKOMNA

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Bullen
2024-02-24 22:00:08
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
@Claes: har du också ämnesexperter som undervisar som dom har på Flygteoriskolan? I så fall låter det intressant. Eller håller du i allt själv? Hur mycket kostar det inkl moms?
Claes Bertenstam
2024-02-24 13:40:34
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Hej,
Jag är flyglärare och skolchef på Tekniska Högskolans Flygklubb ute på Skå Edeby vilket är Stockholms närmaste Flygklubb. Detta ligger på Färingsö ute på Mälaröarna. Där gör vi praktisk skolning till både PPL och LAPL certifikat. De har dock inte teori vilket är löst genom att dess elever går på min Teoriskola. Jag bedriver detta på distans med en lärarledd lektion per ämne. Det är samma upplägg som Flygteoriskolan har. Det är dock billigare och du slipper resa till Västerås.
Går bra att kontakta mig på claes@bertenstam.se
L
2024-02-23 15:22:25
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Uppsala FK på Sundbro. Du kan även läsa teorin på Flygteoriskolan (ett pedagogiskt geni) och sen göra det praktiska på Sundbro om du vill, så får du det bästa av två världar.
Fredrik
2024-02-23 13:55:38
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Tack för många bra svar. Flygupplevelse är ganska dyra, men flygteoriskolan kanske är värt den extra pengen om de är så strukturerade.

Gissar att skolning fortsätter även om radar tas bort, men håller med om att det låter tråkigt. Dock är det väl ändå inget alternativ i Stockholm som har det heller (Skå-Edeby t ex).

Lutar åt Hässlö/Västerås, Uppsala eller kanske Nyköping som verkar värt att kolla upp.

Segt att privatflyget helt lämnar Stockholm - en huvudstad där man behöver ta sig 10 mil för att kunna flyga från en ordentlig bana som är tillgänglig året runt).
Johan
2024-02-23 12:55:32
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Sv@Johan och Hasse
Självklart går det att flyga utan radar. Men vid en kontrollerad flygplats sänks kapaciteten avsevärt och det är vad tornet i exempelvis själv varnar för, särskilt nu in för våren och sommaren. Själv hade jag inte valt att skola på Västerås med de förutsättningarna. Men var och en får ju ta sina egna beslut inför valet av skola.
Till dig som frågar i tråden så önskar jag i allafall lycka till med ditt val. Piloter behövs, och fram till att man får ett jobb så är det en kul hobby dessutom.
Fd elev
2024-02-23 04:42:50
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Flygteoriskolan är dyrare än andra, men väldigt strukturerat jämfört med flygklubbar där det ofta blir lite hattigt. Oerhört bra på flygteoriskolan. Ulf där är fantastisk!
Hasse
2024-02-23 01:32:15
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Johan, det där stämmer inte riktigt tycker jag. Jag flyger mycket VFR på en av de flygplatser som fått radarn släckt. Tornet är superduktiga på att hålla koll med hjälp av positionsrapporter. Det har blivit lite mer väntläge och det har blivit lite mer ”rapportera när du passerar XXX”, men det är på marginalen. Så det går utmärkt att flyga ändå. Och väljer man att uppgradera till IFR så märker man ju inte ens av det. Men det är förstås kanske ett dåligt argument med tanke på pris och hur få som gör det av oss allmänflygare.

Men med det sagt är det givetvis inte alls bra att man stängt ned radarn. Självklart hade jag känt mig än säkrare om jag vetat att tornet såg mig hela tiden. I alla fall min hemmaflygplats var jätteduktiga på att serva med att ”separera” även vfr från vfr i mån av tid. Tråkig utveckling är det. Men flyga går.
@Johan
2024-02-22 20:29:39
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Du förstår att man kan flyga utan radar va? Är inte ett måste för att bedriva flygtrafik
Gerda
2024-02-22 15:14:44
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Uppsala FK
Johan
2024-02-22 12:20:05
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Var försiktig med att förbetala till skolor som ligger på flygplatser som blivit av med radar. Flygning där kommer att bli stort sett obefintlig. Västerås ligger risigast till, men kolla AIC 15/2023 så ser ni vilka flygplatser ni skall undvika att vara på.
Emil
2024-02-22 08:31:04
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Stockholms FK kör PPL-teori på gamla nedlagda Barkarby Flygfält. Ej för sent att hoppa in vårens termin.

https://www.stockholmsflygklubb.se/
PM
2024-02-21 12:52:06
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Beroende på var i Stockholm du bor så kan jag rekommendera:
- Uppsala Flygklubb, närmare än Västerås om du bor norr om stan
- Nyköpings Flygklubb om du bor söder om stan
Flygarn
2024-02-21 11:04:05
SV: PPL / Flygklubbar i Stockholmsområdet
Kolla med Alan på Flygupplevelse. Teori i Bromma och en del online samt väldigt flexibel med flygträning.

https://flygupplevelse.com/produkt/utbildning-privatflyg-certifikat-ppl-pilot/


Alternativ är Norrtälje, Eskilstuna Kjula eller Hässlö som nämnts. Eller Gräsfälten på Skå Edeby och Vängsö Gnesta.
 

Tillbaka

TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev