Tråden startades av: Veri  2020-07-15 22:04:15
Depression/ångest i journalen - är dörren stängd? 
Hej!
Funderar på att kanske utbilda mig till pilot i framtiden. Kommer pilotutbildningen eller ens framtida arbetsgivare att titta igenom de medicinska journaler man har?

Låt säga att man är diagnostiserad med depression/ångest men mår fint med medicineringen, är det ändå kört?

Svar på ovanstående inlägg (Senaste längst ner). Ändra sortering

Medical
2020-07-16 12:06:45
SV: Depression/ångest i journalen - är dörren ...
Går du på medicin så är det nog rätt kört. Har du haft en risigare diagnos men läkare anser att du är frisk i dagsläget så tror jag inte det ska vara problem. Om du är pilot och får depression och måste få på medicin under ett tag så förlorar du med största sannolikhet din medical men får tillbaks den när du mår bra igen.

Kontakta en flygläkare och fråga är mitt bästa tips
Kapten
2020-07-16 12:34:43
SV: Depression/ångest i journalen - är dörren ...
Beöver du medicineras för ångest eller depression så kommer du inte få ett medicinskt intyg, om du ljuger om detta för din flygläkare så kan din licens bli återkallad och du kan bli åtalad.

När du är frisk igen och inte behöver gå på medicin så kan du få ditt medicinska intyg.

Att operera tunga maskiner, flygplan, buss eller båt är ingen lek och stort ansvar läggs på dina axlar. Du måste vara i god psykisk form för att klara av att ta hand om de passagerarna som litar på dig, något annat är rent oansvarigt och har defenitivt inget i en cockpit att göra.

Lycka till och krya på dig!
Veri
2020-07-20 20:13:07
SV: Depression/ångest i journalen - är dörren ...
Saken är den att jag inte sökt vård för psykisk ohälsa, men vill veta lite hur möjligheterna ändå kan se ut i framtiden. Hur är det om man går på samtalsterapi/KBT-liknande behandling utan någon medicinering? Är även det kört?
Kapten
2020-07-21 11:17:28
SV: Depression/ångest i journalen - är dörren ...
Klart att det inte är helt kört, kan du komma ut på andra sidan och du mår bra så kan du säkert utbilda dig och få jobb.

Saken är den att vara pilot är inte samma sak som du ser på instagram där "influencers" ser glassiga ut i raybans och breitling klockor på en strand. Verkligheten är att du kommer jobba mycket, på konstiga tider, stundtals ha en hög stress och press på dig från bolag, passagerare och kollegor. Du kommer äta på oregelbundna tider och leva i konstant Jet Lag om du börjar flyga longhaul.

Det är inte en sund livsstil så har du haft mentala problem tidigare så kommer du med största sannolikhet få återfall. Bolagen idag ser mer på den mentala biten under rekrytering och nu även under anställningen. Ser dom en tendens till att du har problem så kommer dom att plocka bort dig från flygande tjänst och förmodligen säga upp dig, hade inte rekomenderat dig till yrket om du tvekar i din mentala förmåga, det är en stor chans att du kommer lägga ut miljonen på en utbildning du inte kommer kunna fullfölja eller använda senare.

Skaffa en annan karriär och vill du fortfarande flyga så kan du flyga privat, det är mycket lugnare och roligare!
 

Tillbaka

Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn