Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

LFV överklagar upphandlingen av flygtrafikledning

Tråden startades av Cilla

Fascinerande att Luftfartsverket aldrig sätter sig in i kundernas behov eller situation. Att överklaga är att ställa sig över kunderna. Med den nya tillsatta organisationen så lär det inte bli bättre, utan snarare tvärtom. Ingen av cheferna har antingen erfarenheter om fria marknader, näringslivet eller ledarskap. Det blir mycket spännande att följa deras resa. Som sagt att börja med att knäppa kunderna på näsan är en bra start. Det sitter i väggarna och ingen vågar bryta mönstret!

Luftfartsverket har glömt det viktigaste inom flygledning och det är flygsäkerhet. Att göra sig omöjlig mot kunder, myndigheter, politiker, personal, leverantörer, konkurrenter mm är fel fokus och skapar bara osäkerhet därute…

Publicerad den 2013-05-21 12:13
Skriv ett svar
Antal svar: 60

svar

ATC
2016-12-01 21:54

Ser på trafikledningen
Varför styr man upp trafik från söder exempelvis SK580 från Paris ikväll ända upp till Heby nästan för att sen åka ner till Stockholm och sen in för landning bana 01L för landning?

Nej inga snöbyar, nej inga banarbeten, nej ingen CAT, nej ingen åska, nej, nej, nej, nej, nej!

FL
2013-05-24 12:16

Det är definitivt inte svårare att jobba på Arlanda än att jobba i ett mindre torn… Bara annorlunda.

Alf
2013-05-24 11:45

Dom har samma grundutbildning, ja! Men utbildningen (BK-skedet?) som sker på respektive tjänsteställe är av naturliga skäl helt olika. BK- skedet är också del av utbildningen. Det kan pågå under 6-14 månader och risken att bli avskiljde är också tydligen konstant närvarande.

Detta gav, på den tiden när LFV var allenarådande på marknaden, en större möjlighet till rörlighet bland personalen.

FL TWR
2013-05-24 09:56

En sammanfattning av din fråga är väl i princip; systemförståelse. Visst, det finns tjänsteställen som kanske inte har så stor komplexitet. Men väldigt många torn kan säkert vara väl så komplexa som tex Arlanda som är väldigt uppstyrt. Det är inte nödvändigtvis mängden trafik som gör att det ställer stora krav på flygledaren. Kombinationen JAS39, en PA28 och fallskärmshoppning kan vara nog så svår som att säga klart landa till trafik som följer ett standardiserat mönster.
Det finns väl många andra yrken som man skulle kunna resonera på samma vis men man anser nog att det finns mervärde i att utbilda på ett sätt som ger helhetsbilden och systemförståelse.
Lönen är högre för dem som jobbar på Arlanda.

Sam Funderare
2013-05-24 09:19

Jag är lite fundersam, men varför utbildas alla flygledare lika? Visst det sker en uppdelning mellan torn och radar i slutet på utbildningen. Men om vi tittar på flygledare som ska jobba i torn till exempel. Varför tycker man att en FL som kommer att ha sin karriär i tornet på ESNV måste/ska ha samma utbildning som en på ESSB eller ESSA? Varför ska de ha samma lön? Samma utbildningslängd? Samma krav för att komma in på skolan?

FL
2013-05-24 08:37

Bara en kort kommentar; Tidigare när lönerna var ganska mycket lägre så flyttade MÅNGA flygledare utomlands och det blev väldigt svårt att upprätthålla regularitet i Sverige. Det kostade mycket pengar i övertid.
Att utbilda fler och försöka trycka ner löner innebär i princip att vi försörjer andra länder med flygledare…!
LiTH har helt rätt när det gäller utbildningsbiten.

LiTH
2013-05-24 01:03

Re: Anders

Det där argumentet om längre utbildning ger jag inte mycket för. Har själv läst 4,5 år på teknisk högskola och jobbar idag som civilingenjör, inriktning logistik. Av de 4,5 år jag läste var det inte speciellt många veckor som överhuvudtaget har någonting att göra med mitt nuvarande arbete.
Visst har jag en lång utbildning, och jag skulle inte kunnat få mitt jobb utan den, men den var med facit i hand otroligt ineffektiv. Mer än 95% är bortkastad tid om men ser det så.

Vad jag förstår av flygledarutbildningen är den ca 2,5-3 år lång inklusive praktik, men då är den extremt nischad och endast inriktad på ett specifikt yrke.

Kort sagt: Utbildningslängd har ingen relevans för lönenivån. Det har däremot ansvar och där har väl flygledarna ett väldigt stort ansvar. Åtminstone på större flygplatser.

Anders
2013-05-23 23:49

ST ser positivt på att medlemmarna kan få en monopolställning igen. Resulterar i att ST kan arbeta vidare med landets i särklass högst betalda yrkesgrupp. Undrar ibland hur ST kan motivera flygledarnas skyhöga löner jämfört med deras övriga medlemsgrupper. Tänk på de yrkesgrupper som både arbetar mer intensivt och har betydligt längre utbildning. Svårt att förstå! Ordförande Britta Lejon kanske kan svara på det?

ST
2013-05-23 20:57

Trafikutskottet har tagit ställning för att Luftfartsverket ska sköta lokal flygledning

– ST ser Trafikutskottets beslut som ett bra första steg. Det kommer att garantera en välfungerande flygtrafik. Vi ser också positivt på det sammanhållna nationella ansvaret som vi menar skapar en god grund för en fungerande infrastruktur.

Avreglerare
2013-05-23 20:25

Tillskyndare av avreglering kommer att fortsätta vara tillskyndare av avreglering… Det handlar liksom inte om logik utan om ideologi…

Konsument
2013-05-23 19:44
Sv Fd FL
2013-05-23 17:07

Det finns ingen regel som hindrar ett bolag att låna pengar utomlands. ACR har stora lån. Man kan betala hög ränta. Räntan är avdragsgill. Långivare kan vara de riskkapitalbolag som satsat mest pengar i ACR. Genom detta flyttar man vinsten utomlands helt öppet utan att det går att stoppa.
Detta lån kan redovisas öppet men det hindrar ej penningöverföringen. Nästa möjlighet är att de köper konsulttjänster från ett bolag utomlands. Konsulterna till hör riskkapitalisterna och därmed kan man få det svenska bolaget att gå med marginell vinst. Vinsten plockas sedan ut utomlands helt lagligt.
Denna möjlighet har ej LFV.

Pax
2013-05-23 15:32

Du kan inte vara flygledare! Då blir jag flygrädd!

FL
2013-05-23 15:26

Flygplatserna i landet, stora som små, måste vara glada då deras ägare nu tvingas skjuta in 30-50% mer kapital årligen för att hålla flygplatserna öppna. Bättre det än att pengar ska gå till sociala satsningar i kommunerna.

Vi i Sverige ska nog förbereda oss på att i framtiden se beväpnande militärer på våra flygplatser. Som i Israel!

Dagober
2013-05-23 15:16

Det kallas demokrati…

FL
2013-05-23 15:12

Jag går ner på knä och tackar Sverige Demokraterna för att ni samarbetar så bra med Socialdemokraterna. Även Vänsterpartiet bör hedras för att de stödjer ordförande i utskottet i hans ideologi. Utan er skulle Sverige stå stilla. Var kommer härnäst – återreglering av flyget?

Flygare
2013-05-23 14:39

Klokt av oppositionen. Kommer att rösta på S nästa år, avregleringen har gått överstyr!

Mats
2013-05-23 12:54

Är inte en av LFV overheadkostnader att utbilda i alla flygtrafikledare vi har? ACR har väl ingen egen utbildning? Är inte svårt att gå in som billigare aktör om man inte tar något ansvar för tex återväxt.

Att ett överklagande skulle vara att sätta sig över kunden förstår jag inte. Du kan i stort bara överklaga med framgång om någon part inte följt det som står i upphandlingen eller något regelverk. Det är inte att sätta sig över någon att överklaga. Det är att göra som det är tänkt att fungera.
Det skulle förutsätta att man som kund själv helt fritt utan regelverk valde vinnaren i en upphandling för att det skulle vara att sätta sig över kunden, och så fungerar det inte.

Den här västeråsincidenten som det refereras till, var kan man läsa på om den?

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500