Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

PPL i UK Diabetes Typ 1

Tråden startades av Erik

Hej på er!

Jag är en kille på 22 år som precis tvingats avbryta min utbildning till kommersiell helikopterpilot som jag gått i 6 månader på Svensk Pilotutbildnings YH utbildning. Anledningen är att jag vid min Medical klass 1 förnyelse visades ha drabbats av Diabetes Typ 1. Jag kan känna att det inte är hela världen… Däremot så blir mitt PPL för flygplan jag haft sedan tidigare också indraget vilket jag är lite smått förbannad över. Att flyga runt i PA28:an på fritiden är ju det bästa som finns. I övrigt mår jag väldigt bra och har inte upplevt några problem som Diabetesen medför. Jag tar väldigt små doser insulin och har bra kontroll över mitt blodsocker.

Nu undrar jag om någon här har erfarenheter av hur konvertering till andra länders certifikat ser ut? Har läst mig till samt pratat med min flygläkare (som upplyste mig om detta men inte var särskilt påläst) om att man i Storbritannien kan erhålla ett Medical Klass 2 trots Diabetes Typ 1 om man visar att man i luften kan mäta blodsockret utan att inverkar negativt på flygsäkerheten. Sidan nummer 2 i följande dokument.

http://www.caa.co.uk/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=4294973794

Vad tror ni? Jag har mejlat CAA men ännu inte fått något svar. Tänkte att jag kunde ställa frågan här om någon har mer erfarenhet kring ämnet eller kan hänvisa mig till någon kunnig person inom området.

Vänlig hälsning
Erik

Publicerad den 2016-03-14 17:53
Skriv ett svar
Antal svar: 13

svar

S.D.1
2017-03-06 22:20

Hej Erik!
Jag förstår att detta omkullkastar allt vad du har drömt om men min tanke är,
Även om du mår bra nu, kommer du med all säkerhet mista din produktion (för det tror jag alla gör) och kommer tyvärr inte må så prima när du väl får en sänka. Risken finns ju även att sänkan är snabb oh du hamnar i anfall. Inte optimalt på 3000 m ensam bakom spakarna. Jag vet att du säkert redan har klurat ut d här och även kommer acceptera att flyga med D1 inte är lämpligt.
Lycka till!

Tessan
2017-03-02 10:41

Får man flyga med klass 2 sockersjuka?

Erik
2016-03-19 22:55

Är det någon som har förslag på vem man kontakta angående detta ärende? Har som sagt mejlat CAA för en vecka sedan men inte fått något svar. Å andra sidan har jag inte fått svar på mejlet jag skrev till Transportstyrelsen, trots att jag pratat i telefon men en som inte kunde svara på frågan, men som samtidigt lovade att be någon kunnig person svara på mitt mejl. Myndigheterna verkar inte jättepigga på att svara när man skriver till dem?

Hur som helst. Är det någon som har ett bättre förslag på vart eller till vem jag ska skriva/ringa så är det varmt välkommet!

Erik

Erik
2016-03-16 21:34

-Uffe

Som jag fått höra och även läst mig till så är det väldigt många typ 1 diabetiker som fortfarande har egen insulinproduktion. Däremot är det kanske inte lika vanligt att man har så pass hög egen insulinproduktion som jag har.

Överläkaren som hade hand om mig var en senior som arbetat med diabetes hela sitt yrkesliv. Tvivlar inte på honom. Däremot kan jag också tycka det är märkligt att det är just Typ 1 jag har med de förutsättningarna (hög insulinproduktion). Det känns som att de har förutsatt att jag har Typ 1 enbart för att jag är ung och aktiv. Men jag antar att de vet vad de själva pratar om…

Erik
2016-03-16 21:30

– Oxå Typ1

Tack för ditt svar! Har spanat in Freestyle Libre men min diabetessjuksköterska säger att de inte ger ut den till alla. Det krävs vissa kvalifikationer. Känner dock att om det skulle underlätta vid flygning känns det som en god anledning. Att köpa den privat är ju svindyrt. 600 kr bara för en sensor som kan användas i 14 dagar.

uffe
2016-03-16 20:49

diabetes 1
då har man —ingen— egen insulinproduktion

diabetes 2
man har delvis egen produktion men den räcker inte till
man måse tillsätta extern insulin alt träna upp kroppen, banta bort fett mm

byt läkare
mitt tips
kontakta ks solna
endokrin avd
din dr verkar änn ej fått slutbreven från hermods…..

Oxså typ 1
2016-03-16 18:57

Jag skulle skaffa en Freestyle Libre. Kan mäta blodsockret utan stick ( bara att dra mot armen där sensorn sitter ) dessutom får man en kurva 8 h bakåt O tiden och en pil med indikering åt vilken håll det är på väg. Kör man dessutom med insulin pump så kan man juster blodsockret på ett säkert sätt i luften. Jobbar själv inom flyget men som tekniker flyger en del och vet det funkar på ett bra sätt. Hoppas att du får nått bra svar från CAA. Lycka till

Erik
2016-03-16 15:38

-Prästen

– Skulle jag GLÖMMA ta insulin i samband med mat kan mitt blodsocker bli högt. Men inte så högt att jag på något sätt mår dåligt av det. Jag kan bli törstig och behöva kissa mer. OM jag mot förmodan skulle glömma insulinet kommer jag märka detta på blodsockervärdet innan flygning. Med förutsättningen att jag väntar som vanligt den tid som krävs innan jag mäter blodsockret. Vilket jag självklart skulle göra inför flygningarna.

– Skulle jag av någon anledning ta FÖR MYCKET insulin eller äta för lite kan jag bli låg i blodsockret vilket i första hand leder till symptomen att jag blir darrig i benen. Detta vid under 4 mmol/mol. När jag testat detta har jag slängt i mig en banan/smörgås eller liknande vilket rättar upp blodsockret till en normal nivå igen.

Oavsett vad skulle jag inte sätta mig i flygplanet precis efter att ha ätit mat. Jag väntar självklart till blodsockret “peakar” och mäter. Därefter kan man göra bedömningen om det är lämpligt att flyga eller inte.

Personligen anser jag att det värdet jag kommer upp i om jag glömmer att ta insulin inte har någon direkt negativ inverkan på hur jag känner mig. Däremot är ett lågt värde en större riskfaktor. Men som jag tidigare skrivit skulle jag självklart noga kontrollera mina värden inför flygning. Jag skulle ALDRIG sätta mig bakom spakarna om jag var medveten om jag är eller kan bli låg. Jag anser att det är viktigt att känna till sina begränsningar, oavsett om man är diabetiker eller inte.

Vill åter poängtera att jag inte alls tar stora mängder insulin och att jag i princip hela tiden ligger på värden som vilken frisk person som helst ligger på.

Prästen
2016-03-16 15:22

En fråga, anser du själv att det skulle vara en säkerhetsrisk om du skulle glömma att ta din spruta eller kanske glömma att ta med den?

Erik
2016-03-16 15:10

-Flyglärarn

Tack för ditt svar. Ett LAPL eller UL cert skulle jag absolut kunna tänka mig. Men som jag förstått det kan man inte få ett Medical Klass 2 i Sverige med Diabetes typ 1 (vilket krävs för både UL och LAPL). Däremot verkar det, genom det dokument jag länkade, möjligt att få ett klass 2 medical i Storbritannien och min fråga är alltså om de skulle anse det som okej att göra en ny undersökning samt nytt flygprov där för att på så sätt få Certifikatet utfärdat där. Man är väl ändå enligt tillåten att flyga i alla EASA länder?

Erik
2016-03-16 15:05

-Uffe
Jag har än så länge inte upplevt några som helst problem med min Diabetes typ 1. Jag har provat på hur det känns när jag börjar bli låg och det märker jag tydligt vid ca 4 mmol/mol blodsocker. jag börjar då bli något darrig i benen, precis som vilken frisk person som helst kan bli vid för låga värden.

Enligt min diabetesläkare har jag en stor del egen insulinproduktion kvar och behöver små mängder insulin. Jag ligger på stabila värden och ser inte hur diabetesen skulle påverka mig under kortare flygturer på max en timme. Det värsta som kan hända är att bli låg i blodsocker för att man skulle överdoserat insulinmängden eller att man äter för lite i nära anslutning till flygningens start. Jag skulle självklart förbereda mig ordentligt inför varje flygning samt hålla koll på mina värden, särskilt strax före flygning.

Jag kan bara inte förstå varför man likställer någon med diabetes typ 1 som har väldigt fina blodsocker värden och bra koll över situationen med någon som lider av t.ex. Epilepsi.

Flyglärarn
2016-03-15 23:19

Nu gällde det ett privat certifikat Uffe, inte kommersiellt.

Jag tycker att du ska undersöka hur det ser ut för ett LAPL certifikat. Eftersom det handlar om att flyga för nöjes skull kan det räcka. Du får bara flyga med tre passagerare och inte IFR o.s.v. men det spelar kanske inte någon roll. UL är ju ytterligare ett sådant “enklare” cert som du möjligen kan behålla.

Ett annat tips är att konvertera till ett amerikanskt certifikat, då kan man faktiskt flyga med diabetes under vissa förhållanden (som UK kanske).

Lycka till!

uffe
2016-03-15 20:32

jag skrev ett svar ang detta. min son har diabetes 1.
det svaret togs bort.
allvarligt
har man diabetes 1 borde man inte flyga.

vi som vet hur en diabetiker 1 person blir när dom får lågt blodsocker
vet att då är dom inte samma person som vi normalt sockervärde.

sedan …upptäcka diabetes 1 på en läkarkontroll
när man väl förlorar sin egen insulinproduktion då går det fort.
man mår skit!
bara råka gå till ett ? planerat läkarbesök
“upptäcka det där”

min son fick akut åka till ks
vi trodde det var mahsjuka
han bara skydde
drack kopiösa mängder vatten
han hade då tappat sin insulinproduktion helt
kroppen sparar allt socker man tillför
inget insulin finns att ta mott allt socker

summa
man får -ketoacidos-
sockret blir dvs ett gift i kroppen
sedan är man nära döden om man inte får insulin

nej flyga kommersiellt med diabetes 1
kan ju knappast vara aktuellt?

läs sedan själva gärna om diabetes 2
STOR skillnad
(oftast resultat av övervikt och osunt levene innan )

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500