LFV blir kvar på Halmstad flygplats
LFV vann än en gång upphandlingen om flygtrafikledningen på Halmstad. Denna gång i konkurrens med norska Avinors svenska bolag Avians. LFV tog hem kontraktet med stor skillnad i pris. ACR som har vunnit 15 tornkontrakt de senaste 7 åren beslutade sig i våras, läs på ACR hemsida, att inte delta i kommande upphandlingar på Halmstad. Ryktena säger att ACR kan inte leverera till de låga priser som LFV idag ligger på och att upphandlande part (Halmstad flygplats) inte varit transparent i sin utvärdering.
Frågan branschen måste ställa sig är om LFV prisar sig för lågt och att det drabbar myndigheten ekonomiskt. Om man studerar LFVs ekonomi och det kommande årens utveckling så borde det vara en omöjlighet att lägga sig 40-50% lägre i pris än vad LFV tog betalt för samma tjänster 2012.
Låt detta bli en väckarklocka och att granskande journalister snart börjar gräva….
svar
Jag syftade förvisso inte på Halmstadsupphandlingen i sig utan LFVs affärer i allmänhet. Där EU-pengar använts för att ge konkurrensfördelar till en sämre och dyrare produkt. Men det är upp till ACR om man vill överleva eller hänga läpp. För LFV har inte rent mjöl i påsen det kan jag lova.
Jag gissar att ACR tröttnat på Halmstad och vissa andra flygplatser. Uppenbart ifall man läser ACR papper om Halmstad och hur medvetet ledningen på flygplatsen motarbetat ACR och ett byte av leverantör. Det finns ett begrepp som heter “vänskapskorruption” och är ganska vanligt mellan statliga och kommunala bolag. Vänsterpartiet stödjer säkert detta då de vill att staten tar över mer och mer av de privata företagen.
Sverige rör sig mer och mer mot öst…
Förvånad över att ACR inte gör mer särskilt nu när LFV verkligen krattat manegen för andra att skjuta verket i sank. Titta bara på Arlandacentralen o Sundsvall också för den delen där EU-stöd används till att bygga lokaler dimensionerade för långt fler flygplatser än vad som avsetts inledningsvis. Kanske inte riktigt så EU-stödet skulle användas för att snedvrida konkurrensen och skapa otillbörliga fördelar åt potentaten. Sen har vi alla anbud som genererar röda siffror i egen räkenskap. Ja ACR, scenen är er. Är ni kompetenta nog att dra nytta av gigantens klavertramp?
SJ som affärsverk fälldes i Marknadsdomstolen och dömdes till konkurrensskadeavgift för underprissättning vid upphandling av tågtrafik i Småland 1993. Konkurrenten stämde senare SJ i tingsrätten och krävde skadestånd. Det blev förlikning med okänt innehåll.
Affärsverket Statens Järnvägar finns inte längre utan SJ är ett vanligt aktiebolag, SJ AB.
Avinor vinner upphandlingar på hemmaplan och likaså LFV. Något som inte stämmer eller är det så att sittande leverantör sitter på information som konkurrenter inte har/får tillgång till. Offentliga upphandlingar bör ge alla anbudsgivare samma förutsättningar och information om det upphandlade uppdraget.
ACR är en privat aktör och kan inte leverera tjänster till priser som ligger under kostnaderna. Så är det med alla aktiebolag. Verkligheten kommer ikapp och tillslut är det konkurs som gäller ifall det egna kapitalet är förbrukat. Det bör gälla alla och även statliga affärsverk. Tyvärr är fallet inte så när det gäller LFV. LFV förlorar 100-tals miljoner årligen då kostnaderna med råge överstiger intäkterna. Landets skattebetalare får från nu årligen täcka upp LFVs förluster. Är detta verkligen ok för ett affärsverk? Tycker inte jag! Ett affärsverk som inte kan drivas med god ekonomi ska inte tillåtas fortsätta. Lägg ner!!!
Vad håller tillsynsmyndigheterna på med? Vems ärenden springer de?
Sofie:
Acr skrev i ett pressmeddelande om upphandling på Halmstad där dom förklarade att pga vissa anledningar var dom inte intresserade att lägga anbud längre. Pressmeddelandet finns säkert kvar på acr hemsida.
Fascinerande att höra att Avinors bud ligger drygt 50% högre än LFVs. Kan det vara så att LFVs kontrakt med Swedavia på Sturup får plocka upp en stora delar av kostnaderna på Halmstad. Korssubventioner inom myndigheter är vanligt för att få affärerna att gå ihop. Avinor kan inte trolla då de måste visa transparents i sin utländska satsning.
Att Transportstyrelsen och Konkurrensverket inte reagerar och agerar kan tyckas märkligt. Det måste finnas starka grunder till att ACR, som driver 15 torn i Sverige, inte kan lägga en konkurrensmässigt pris på Halmstad. LFV med dyra kontor och stor organisation måste kalkylera in minst 30-40% overheadkostnader i sina priser. Då ingen vinst på X-antal % inräknat.
Hur kan LFV konkurrera? Ökar de röda siffrorna i framtiden?
LFV:s sätt att hantera sin ekonomi hade drivit ett vanligt företag i konkurs för länge sedan. Att man dessutom missbrukar sin position genom att lägga bud som inte täcker kostnaderna drabbar även de seriösa anbudsgivarna negativt och förstås hela branschen och passagerarna i slutändan. Frågan är hur man skall få journalister och statliga instanser att bry sig om vad som sker med denna misskötsel av viktig infrastruktur. Ett statligt verk kan inte gå i konkurs. LFV:s ledning är inte kompetenta att agera på en konkurrensutsatt marknad.