Sjömansskatt
Sjömansskatten avskaffades 1998.
Många sjömän som åtnjutit denna förmån att tex segla mellan Helsingborg och Helsingör eller mellan Stockholm och Finland blev över en natt tvingade att betala skatt som alla andra medborgare i Sverige.
Det tyckte inte svenska sjömän om och därför började dom att se sig om i världen efter nya jobb – speciellt befälen eftersom deras lön (nettopengar) halverades under samma natt. Dessutom uteblev dom ganska generösa traktamenten som gjorde befälen rika och fyllde ut lönen till alla andra under Stewarden.
Ruffel och båg, Silja såldes till Tallink med billiga sjöfarare och duktiga svenskar och Ålänningar fick huka. Thulin och Gotlandsbolaget försvann, sjöfart gick inte att bedriva längre i Sverige. Jobb försvann till lägre kvalitet och utnyttjande av personal. Säkerhet fick stryka på foten.
Vill vi ha det så i flyget?
Varför rubriken Sjömansskatt?
Jo, för att man är sig själv närmast och vi i flyget skall inte gå på det här, vi skall komma överens med vettiga arbetsgivare och köra vidare,
Vi är stolta!
svar
Hur gör du med de 15 000 containerna? Ett antonov 225 lastar ynka 640 ton, medan emma maersk lastar 157 000 ton. Visst du kan åka mellan 245 ggr med din antonov för att motsvara en emma maersk last. Vilket blir mest gynnsamt ekonomiskt? Finns en anledning att Maersk gjorde en vinst på 26.5 miljarder DKK. Finns ingenting att diskutera det finns fördelar/nackdelar med allt.
Men sixten du kan sitta där och spy galla över sjöfarten och tycka hur mycket bättre det är med flyg så är det ok med mej. Tror det blir dock lite svårt att ta sig igenom ett flygpsykologiskt lämplighetstest med den attityden. Eller få ett jobb på högre nivå över huvudtaget.
Nu handlar det vall inte om att transportera mest per tidsenhet, da hade ju en rymdraket varit det optimala……
Att kora en ton olja fran Mellanosten till Sverige kostar ca 800 kronor med sjofrakt, daremot om tid ar det viktiga sa ar givetvis flyg att foredra naringarna konkurerar inte med varandra overhuvudtaget, tvart om vi behover flyget for att fa vara passagerare, for att kunna komma till och fran baten vid semester, for att fa reservdelar osv.
Och, shipping okar ganska kraftigt ar till ar, pga den okande handeln sa vi kanner oss knappast hotade heller.
Vad en sjokapten skall ha i lon ar givetvis tillgang och efterfragan, just nu ar efterfragan storre an tillgangen sa vi klagar inte.
Men, ar Du avundsjuk ar det bara att borja, forst 4 ar pa sjobefalshogskolan, sedan 6 ar som styrman innan man ar sjokapten………
Jag kanner att den har debatten ar avslutad for mig, Du har tills nu inte haft ett enda argument som varit vart att bemota, kanns inte riktigt vardigt att argumentera med nagon som jag tror antingen ar max 20 ar eller arbetslos och bitter.
Koncentrera dig istallet pa att fundera pa hur svensk flygnaring skall bli konkurenskraftig sa att Du har ett arbete ocksa om 10 ar.
Nån sa till mig att 90% av frakten går med båt men flyget tar 90% av den totala omsättningen genererad av frakt.
Jag tycker därför att en sjökapten borde tjäna 10% av vad en flygkapten tjänar;)
Janne
Ett flygplan som är 22 ggr snabbare än ett sjöfartyg lastar ju så mycket mer per tidsenhet kontra distans.
Räknat rakt av så klarar flygplanet av 8338 passagerare på samma tid nerskalat till en färja om flygmaskinen tar380 pax. Flygmaskinen transporterar dessutom sin payload alltid nästintill GC track vilket inte en båt klarar förutom på öppet hav. En båt från Europa till Asien kör en låååång omväg via Suez eller via Sydafrika. Ett flygplan kör över Sibirien så vinsten blir nog ännu större med flyg per tidsenhet kontra distans.
Nä sjöfart är ute men vi går inte på era dropps.
“480 kts. 22 x snabbare än en färja 🙂 ”
Å andra sidan när kan ett flygplan lasta 6300 pax? Eller 14770 containrar ombord, eller ha ett sjukhus ombord. Eller ha maskinkraft driva en hel stad med. 🙂
Ursäkta men du måste va de största forumtroll som nånsin existerat här.
Sjökapten å så bitter på flyg å SAS.
Va e ditt mål med att hacka på flygbranschen?
Kör din fina båt därborta i stället å ha de bra.
Vh
480 kts. 22 x snabbare än en färja 🙂
Jag har dock jobbat i ditt mardröms scenario i snart 10 år, har visserligen bara ett barn men dock fru………
Är visserligen inte anställd i ett bemanningsföretag utan direkt av arbetsgivaren fast i USA, dvs inget fack, inget LAS osv.
För mig är det inga problem överhuvudtaget, tvärt om.
Fördelen är att man som duktig kan få betydligt bättre villkor än jag skulle kunnat få i Sverige där min lön hade baserats på en tariff med årstilläg, nu förhandlar jag själv om min lön.
Det finns dessutom inga senioritetslistor utan den som har bäst preformance blir befordrad osv.
Kommer med skräck ihåg när jag jobbade lite extra på ett svenskt färjerederi, där satt en massa mäniskor med tänket ”jag sitter av min tid här till pensionen och gör så lite som möjligt”.
Behöver väll inte skriva att produktiviteten var rätt dålig………
Och, även vi har sjukförsäkringar osv, alla kan bli sjuka, det har arbetsgivaren inga problem med, däremot kan man kanske inte ta pappaledigt i juli och tro att det kommer bli särskilt populärt……..
Och, det går utmärkt att låna på svenskbank, de vill givetvis se att Du har haft en stadig inkomst, Du visar ditt lönespec osv men det går att låna pengar.
Däremot måste man givetvis hålla koll på skatteregler, skattefusk i längden håller aldrig, finns dock tex en 12 månaders regel om man är borta från Sverige mer än 183 dagar per år.
Det jag försöker förklara är att när till slut alla jobb i Sverige går mot otrygga anställninga på kontrakt o via bemanningsföretag kommer svenska arbetsmarknad dör ut, följd av den Europeiska! Sedan är det klart att det finns en svenska arbetsmarknad. Alla vill inte bo i en sandlåda med 50 grader varmt, eller arbeta i Stockholm men ha bas på Malaga o vara anställd i långbortistan! Naiva unga människor jag ska skratta åt er när ni är trettio har två barn o fru och vill stabilisera ert liv någonstans ! Lycka till att få ett huslån med de nya trygga anställningarna som vi ser komma!!!
!?:
Vadå svensk arbetsmarknad, flyget är väl, precis som sjöfart en global arbetsmarknad. Med avreglering följer naturligt att lönerna anpassas därefter. På platser där många äro kallade och få äro utvalda sjunker lönen mot 0. Vill du tjäna mycket deg, dra till en plats på jorden där efterfrågan på din yrkesgrupp överstiger utbudet, eller byt branch.
De företag som inte anpassar sina kostnader efter detta, utan tillåter löner som är högre än marknadsmässiga kommer gå under, om de inte samtidigt kan ta ut premiumpriser av sina kunder som motsvarar de högre kostnaderna.
Sjökaptenen är inte så insatt i vad dom händer på arbetsmarknaden! Successivt sedan mitten på 90 talet har makten förskjutits till arbetsgivarna då bristen på jobb ökat och folk från låg
låglöneländer nu kan får göra jobb i Sverige och åt svenska företag! Facken vågar inte ställa krav längre pga att då riskerar de sin medlemmars jobb! Detta har flera experter uttalat sig om! Därför ser arbetsmarknaden ut som den gör med obetald övertid konstiga vilkor och skumma bemanningsföretag! Så även om ditt jobb just nu är toppen kommer en tid när din arbetsgivare tycker du är för dyr, producerar för lite har för mycket semester osv. Den dagen hade du önskat att det funnits mer styrningar från våra kära politikers håll! Sanna mina ord svensk arbetsmarknad håller på att försvinna! Kvar blir bemmaningsföretag! Då ska du se hur bra svensk ekonomi kommer gå när ingen har en säker anställning!
Det är inte så att alla jobb är på väg bort, själv har jag aldrig haft det så bra som nu.
Däremot sker det en omvandling, där vissa sektorer slås ut och andra kommer till, det har det alltid gjort och måste alltid ske.
Tänk tex omvandlingen från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle tidigt 1900 tal, självfallet fanns det många förlorare även av det på kort sikt.
Det som händer idag är att arbeten som kräver liten utbildning / kunskapsnivå antingen flyttas till andra länder eller också måste lönerna i de sektorerna sänkas.
Med flyget sker givetvis en omvandling till en frimarknad, ett av de sista närmast socialistiska sektorerna.
Detta drabbar givetvis de som har haft en bättre kompensation än vad de kommer att ha i framtiden men, de 99,99 % av befolkningen som inte verkar inom branschen gynnas.
Det sjökaptenen inte förstår är att alla jobb är påväg dit i Sverige! Så om inte alla börjar reagera kommer vi bli ett u land där inga jobb kommer finnas! Finns alltid folk som är beredda att jobba för billigare pengar! Därför måste politiska styrningar till för att reglera arbetsmarknaden nu när den blivit internationell
Jag har flyttat från skatter, sossar, trädkramare, jantelagen, snö och sa jag skatter och flyttar aldrig tillbaka. Sverige är ett fint semesterland men alldeles för dyrt att bo om man inte är socialbidragstagare….
Mycket bra jämförelse.
Kunde Du inte Googlat lite innan Du skrev inlägget?
Sjömanskatt var en lägre procent satts som man hade som sjöman tom 1998 som Du skriver, den avskaffades pga att den var dyr att administrera och ersattes av ett sjöavdrag, detta finns fortfarande kvar, för närvarande på 36000 kronor per år plus en skattereduktion på 14000 per år.
Detta gjorde att nettoinkomsten hos en sjöman inte försämrades överhuvudtaget och det var också avsikten så allt bjäfs om att ”befälen halverade sin inkomst” osv är helt inkorrekt.
Däremot har Du rätt i att Nordström och Thulin som många andra rederier inte klarade av att konkurera med andra rederier med lägre kostnader och försvann, samma läge som SAS är i idag.
Gotlandsbolaget lever dock i högsta välmåga eftersom de klarade av att anpassa kostnaderna, de flaggade ut båtarna (undantaget färjorna) och har nu ett par svenska befäl ombord och resten lågkostnadsbesättning, exakt den väg som SAS måste gå om de skall överleva.
Vad som får dig att tro att säkerheten har fått stryka på foten vet jag inte, möjligen vill Du att det skall vara så.
Men, om Du tittar på statistik så har shipping aldrig varit så säker som idag och utflaggade fartyg är inte mer osäkra än fartyg som opererar under högkostnadsflaggor.
Du har dock inte förstått grund problemet, det handlar inte om ifall Du och arbetsgivarna kan komma överens, det handlar om vad kunderna vill betala.
Du kan skriva vilka avtal Du vill, som SAS alltid har gjort med höga kostnader som följd, men, då prisar Du ut dig ur marknaden.
Däremot är det som Du skriver många befäl (inklusive mig själv) som väljer att arbeta för utlänska rederier då lönerna många gånger är högre där.
Vill vi ha det så i flyget??
Det har ju pågått försämringar och det är vad vi lever med idag!
Idag räcker ingen erfarenhet längre för att få arbete!
Billigast vinner!
Väl talat Sixten!