Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Undertryck eller övertryck

Tråden startades av Vinge

Jag har en fråga till er flygkunniga.

Vad är det som får flygplan att lyfta, är det undertrycket ovanför vingen eller är det övertrycket under vingen?

Jag vill inte ha någon länk utan rakt upp och ner ett svar från er eftersom det verkar finnas gamla teorier som alla inte håller med om.

Tacksam för svar!

Publicerad den 2012-08-13 18:56
Skriv ett svar
Antal svar: 8

svar

Framtid
2012-08-15 13:25

Har faktiskt hört från många källor att man har en teori att allt detta är nonsens.

Det har mer med anti-gravitation att göra. Ny kunskap som vi inte förstår ännu.

Tror faktiskt inte det har med luften alls att göra.

Flygarn
2012-08-14 11:27

Den här förklaringen tycker jag låter bra.
Vingen accelererar luft nedåt vilket resulterar i en reaktionskraft i motsatt riktning. Denna reaktionskraft överförs till vingen genom övertryck på undersidan och undertryck på översidan.

Det första man gör när man överstegrat vingen är att minska anfallsvinkeln och sedan stöttar man efter behov med motorkraft. Beroende på vilken situation man befinner sig i, vilken höjd, fart och vilken flygplanstyp så kan det behövas mycket motorkraft och det, mer eller mindre samtidigt som man minskar anfallsvinkeln.

På flygplan med motorerna under vingen kanske man ibland måste minska gaspådraget för att kunna minska anfallsvinkeln, På dessa flygplan måste man motverka nos upp-momentet som motorerna ger, genom att trimma stabilisatorn mot nos nedåt.

ATPL
2012-08-14 09:26

Fick ett bra och rakt svar på frågan “Vad är det som får flygplan att lyfta” av en amrikansk pilot.

Nämligen:

“Money and Airspeed” !

Kan möjligen tilläggas:

“Paperwork” !

Sen spelar de fysikaliska lagarna ingen roll 😉

Ingenjören
2012-08-13 22:35

Å hej, den här gamla favoriten igen. Ha ha, vad kul!

Senast jag såg en tråd om vingars lyftkraft kastade jag in den retoriska frågan: varför kan man flyga inverterat med en vinge? Det är knappast för undersidans välvning.

Om man tittar på ett aerobaticsflygplan så är oftast vingen mer eller mindre symmetrisk på både över- och undersida. Med noll anfallsvinkel får man också mycket riktigt noll lyftkraft med en sådan vingprofil. Hur kan flygplanet ändå flyga? Jooooo…

Med en anfallsvinkel mot luftströmmen bildas en reaktionskraft i motsatt riktning till den nedåtriktade luftströmmen. Denna kraft är detsamma som lyftkraften. Vingprofilens välvning är utformad för att uftströmmen på översidan ska följa vingens ovansida längs ett tunt laminärt flöde och på så sätt få ett minskat luftmotstånd. Man vill alltså utforma vingen så den ger maximal lyftkraft OCH minimalt luftmotstånd. Ökar man anfallsvinkeln får man ut mer lyftkraft, men samtidigt ökar luftmotståndet kraftigt. Skulle man öka anfallsvinkeln för mycket så sker till slut en avlösning av det laminära flödet på vingens ovansida och vingen har då hamnat i stall och ingen (eller mycket liten) lyftkraft erhålls.

I stall är dock luftmotståndet mycket stort och farten framåt försvinner snabbt. Detta är ett livsfarligt tillstånd och piloten måste till varje pris undvika att hamna i stall vilket kan ske t ex vid låga farter inför landning. Har man väl hamnat i stall och man är på låg höjd så är döden nära och man måste med alla medel ta sig ur stallen. Standardförfarandet är då att öka till maximal dragkraft för att öka farten samt att minska anfallsvinkeln genom att föra fram styrspaken och därmed sänka nosen.

Rätt så förenklat, men hoppas det klargjorde en del. 🙂

/Ingenjören

Newton
2012-08-13 20:02

Det beror väl på hur du vill se på det. Lyftkraften fås ju av att partiklar accelereras nedåt så jag skulle väl säga att det är (över)trycket på undersidan (som uppkommer av stötkrafterna från partiklarna) av vingen som ger lyftkraft. Men egentligen är det dumt att säga övertryck och undertryck, för så fort det finns ett övertryck så finns ju ett motsvarande undertryck. Referenssystem väljer du själv.

snorre
2012-08-13 19:54

undertrycket på ovansidan gör att luften som “väljer” den vägen måste åka snabbare och därmed bildas det en kraft uppåt. vingen lyfter.

Rolle
2012-08-13 19:32

Man lämnar ju den där teorin mer och mer att flygplanet “sugs” uppåt pga det statiska undertrycket. Teorin som är mer aktuell och enligt mig mer försvarbar är att det är Newtons 3:e lag som står för lyftkraften. Dvs att vingens välvning riktar luftmassan med en vektor nedåt vilket resulterar i en exakt lika stor motriktad kraft åt motsatt håll (alltså uppåt). Lyftkraft med andra ord.

Daniel
2012-08-13 19:18

Det är en kombination.
Tror senaste budet ät att undertrycket på ovansidan bidrar mest!

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500