Party på jobb
Har vänner och bekanta som jobbar inom flyg. På sina sociala medier läggs det konstant ut bilder på festande där alkohol förekommer i olika länder under deras layovers.
Vad är policyn kring alkohol och festande för svenska flygbolag? Och att lägga upp filmer och bilder där alla kanske inte är spiknyktra och ska jobba dagen efter?
svar
Jo man är ledig på sin vilo tid och kan göra “*** vad man vill”. Om det ser dåligt ut är en annan diskussion. Gå tillbaka och läsa OM A chap 7. Enligt FTL måste en operatör planera din tjänstgöring och meddela i förtid. Det kan man göra på olika sett. Vill man ha flexibilitet som operatör även när en personal är inte har “duty” så lägger man crew på stand by. Undantagen är om en operatör har en state eller operator variation och kan frångå FTL i detta hänseende vilket en del Bizjet och EMS operatörer har. Men det antar jag inte ett standard flygbolag har. Detta är anledningen till att det är mycket svårt för ett flygbolag att lägga totalt alkoholförbud på utestoppen. Din vilo tid äger inte flygbolaget och den anställde kan göra vad som helst.
Avtal är en annan sak, det ligger över EASA FTL men kan aldrig vara sämre.
Nej man är inte ledig på stopp. Mellan check in och check ut på hemmabas ”äger bolaget din tid” så länge du har minimum vila (som inte ska störas av samtal) kan bolaget ändra ditt schema bäst de vill. Med undantag om avtalet inte säger något annat då.
Oavsett om det nu är tillåtet att parta om det görs med hänsyn till tjänstgöring ser det ganska illa ut om man konstant delar det på sociala medier, det är bara en personlig åsikt.
På de flesta större och seriösa bolag gäller regeln att man ska vara i skick att köra bil 8 timmar före tjänstgöring oavsett utedestination eller hemmabas. Hur det fungerar på charterbolag vet jag inte.
Det är kul med fest, det kan man ha om det inte påverkar jobbet, det har vi på det blåa alltid haft, men man får sköta det snyggt.
Jo man är faktiskt ledig på stopp så länge man inte har schema lagd stand by eller annan form av duty. Grejen är att ett flygbolag måste schemalägga din arbetstid i förtid enligt FTL. Enkelt.
Oftast charterpersonal som inte vet bättre…
@sunt förnuft: Jodå, bolaget har visst med din fritid att göra. Det finns överlevnadsregler om att vara tillräckligt utsövd inför en flight. Är man inte det så blir man groundad. Om du dessutom på toppen av det har krökat, så är du vingklippt som fasen även fast du krökade på din “fritid”. En pilot som överlever kraschen efteråt kan faktiskt förlora jobbet för en sån här sak. Om du jobbar som pilot eller kabinpersonal så föreslår jag att du frågar din fackförening om vad som gäller i det här fallet. De ska veta.
Du är inte ledig bara för att du inte flyger när du befinner dig på stopp.
Policy eller ej så är det ju upp till varje individ oavsett yrke att infinna sig nykter och i skick för att jobba. Däremot är det ju givetvis sunt förnuft att inte lägga upp fyllebilder i uniform på sociala medier. Men är du ledig, så tycker iaf jag att man får lägga upp en alkoholrelaterad bild. Din fritid har varken bolaget eller allmänheten med att göra. Men förstår givetvis folk som reagerar på det. Allmänheten uppfattar ibland piloter som övermänniskor av någon anledning.
Tyvärr låter det som ett bolag som i nuläget iaf flyger turboprop från en mindre flygplats i Stockholm.
SV: Party på jobb
Flygbolagen har policys för flygpersonalen. Det är den anställdes ansvar att säkerställa att inte utsätta sig själv eller andra för risker genom användning och missbruk av alkohol och som kan påverka deras förmåga att genomföra sina arbetsuppgifter.
Flygfylleri går gränsen vid 0,2 promille. Polisen gör också random blåstest.
Oroväckande att vissa kollegor festar om nätterna på layovers som om de vore på semester. Ser verkligen illa ut att lägga upp sådant för både sig själva och för bolaget. Många vet inte bättre eller struntar i vad bolaget sagt om vad man får publicera på sociala medier. De riskerar inte bara sina jobb utan förstör även för kollegor och passagerare om det saknas crew på flyget pga av någon blivit “sjuk” (bakis) och det kan bli inställt.
Vet man med sig att en kollega druckit mycket och kan ha alkohol kvar i kroppen inför en flygning så har man rapporteringsplikt. En sån person skall inte tjänstgöra ombord och äventyra säkerheten. Förhoppningsvis följer samtlig flygpersonal detta vare sig det skulle vara ens bästa vän man måste rapportera.