Boeings prognos positiv trots flygplan på marken
Publicerad den 3 maj 2002Boeing Commercial Airplanes vice VD Randolph Baseler redovisade på torsdagskvällen företagets analys av den civila flygmarknaden. Det är dramatik i kurvorna men faktum är att trafikvolymen i Europa och Asien/Australien nu är nära förra årets nivåer. Nordatlant-trafiken släpar dock efter cirka 10%. Sverige och Norge ligger också efter med dryga 10% i tapp på de stora flygplatserna vilket bland annat beror på att de amerikanska bolagen samt Swissair och Sabena dragit sig ur. Men huvudorsaken är lågkonjunkturen och för Sveriges del telecom-krisen.
Prisnivån har gått ner, men detta initierades redan i början av 2001. Efter 11 september har den genomsnittliga intäkten i USA börjat stiga, men är fortfarande 20% lägre än året innan. Kabinfaktorn har ökar och bolagen säljer alltfler stolar på varje avgång.
Flygbolagen har uppnått detta genom att minska sina utbud. Över hela världen står 2006 flygplan parkerade. 650 av dessa är moderna jetflygplan och 1250 är så kallade kapitel 2-flygplan av typ DC9, Boeing 727, 737-100/200, DC10 samt tidigare modeller av Boeing 747 och Airbus A300. Boeing bedömer att cirka 4000 flygplan av de äldre versionerna (kapitel 2-flygplan som inte klarar moderna bullerkrav) kommer att skrotas ganska snart
Boeing räknar med att trafiken återhämtar sig helt och börjar växa vid slutet av detta år. Tillväxten världen över bedöms bli 4,7% (Airbus spår 4,9%). Under andra halvan av 2003 kommer flygbolag att börja beställa flygplan igen – spår Boeing.
Passagerarna kräver – enligt Boeing – följande service av flygbolagen:
*Säkerhet och pålitlighet
*Fler Nonstop -flygningar (färre mellanlandningar med byten)
*Fler frekvenser
*Låga priser
Boeing – till skillnad från Airbus – tror inte på jätteprojektet A380 med mer än 500 passagerarplatser. Den amerikanska jätten bedömer att efterfrågan på de riktigt stora flygplanen blir en tredjedel an vad Airbus räknar med under perioden fram till 2019. 500 enligt Boeing och 1535 enligt Airbus. Airbus har dock redan sålt 100 flygplan av 380-modellen. Boeing jobbar dock oförtrutet vidare med sin Sonic Cruiser (bilden) som skall gå snabbare och tjäna en timme över Atlanten. Ännu har dock inte denna maskin blivit någon hit i världens orderböcker.
Boeing redovisade sina relativa framgångar hos lågkostnadsbolagen. Ryanair, Southwest, Easyjet m fl opererar närstan uteslutande Boeing 737 och Airbus har idag bara 20% av denna marknad på cirka 700 flygplan. Men när man tittar i orderböckerna så har Airbus 320 kapat åt sig 20% av marknaden genom Airbus 320. Det är – till Boeings förtret – amerikanska Frontier och JetBlue som beställt från Europa.
Att 2006 fullt användbara flygplan står parkerade är ett hot för vissa och en möjlighet för andra. Svenska bolag som Transjet och Transair samt Nordic Airlink kan nu snabbt komma över bra flygplan till låga leasingkostnader. Även Skyways kan gå in på denna marknad i samband med att man tar upp kampen om de linjer som SAS lämnar.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten