
BRA och SAS planerar för nya insatser efter Norwegian
Publicerad den 19 november 2019Närmare 4000 stolar försvinner när Norwegian ställer in linjen till Malmö. Både BRA och SAS funderar just nu på vad det innebär för den egna trafiken.
SAS Malmö Airport
Norwegian meddelade nyligen att linjen mellan Arlanda och Sturup läggs ner. Det var, den sviktande svenska inrikestrafiken till trots, ett överraskande besked eftersom det är de större flygplatserna i landet som trots allt håller emot nedgången. Men just Malmö är en av de flygplatser inom Swedavia som tappat mest: 12 procent ner på utrikes i oktober månad och 10 procent ner under året.
I och med att Norwegian stänger trafiken i slutet av januari försvinner cirka 3 800 stolar i veckan i varje riktning och det är någonting som påverkar planeringen hos de två flygbolag som fortsätter att trafikera sträckan: SAS och BRA. Båda flygbolagen studerar just nu vilka möjligheter det kan ge och framför allt BRA räknar med att ta ett steg in marknaden. Nyligen kom ett erbjudande till de som påverkas av Norwegians nedläggning att köpa biljetter mellan Stockholm och Malmö för under 500 kronor.
Malmö är redan idag den starkaste delen i BRA’s linjenät och flygbolaget står för cirka 50 procent av alla passagerare som flyger mellan de två städerna. Det beror bland annat på den mycket täta turlistan med upp till 13 avgångar per dag. I den planering som nu pågår pekar mycket på att just de täta frekvenserna ska fortsätta och av allt att döma bli en blandning mellan jet- och turboproptrafik. Att BRA även fortsättningsvis kommer att flyga jettrafik på storstadslinjerna är i det närmaste klart och enligt flygbolaget ska ett besked om upplägget presenteras i närtid.
Även SAS studerar just nu efterfrågan och har i det närmaste samma tankar om att behålla antalet frekvenser, om än inte lika tätt som BRA. Idag flyger SAS i snitt sex avgångar om dagen i varje riktning med omväxlande A320 och B737. I takt med att A320neo-flottan växer och Boeingmaskinerna fasas ut kan det bli aktuellt att sätta in t ex CRJ900 från underleverantörerna på någon av de tunnare avgångarna.
Både SAS och BRA, som tillsammans står för cirka 78 procent av inrikesmarknaden, är dock tydliga med att den svenska inrikesmarknaden är fortsatt en stor utmaning. Det i sig kommer att påverka planeringen för de nya förutsättningarna på flygtrafiken mellan Stockholm och Malmö.