EU sa nej till längre arbetstider för piloter
Publicerad den 4 oktober 2013
Främsta orsaken är att parlamentet inte tycker att förslaget garanterar flygsäkerheten. Därmed kvarstår de gällande reglerna i väntan på att ett nytt förslag förhandlas fram.
Det blev klara siffror när EU-parlamentets transportkommitté i veckan röstade om förslaget till nya arbetstidsregler för flygande personal. Med 21 röster mot 13 avslogs förslaget. I första hand var det de många rapporterna om trötthet och sovande piloter som fällde utslaget. Bland annat har den brittiska pilotorganisationen British Airline Pilots Association, BALPA, skickat en undersökning till kommittén, som visar att hälften av de brittiska piloterna någon gång somnat under en flygning.
I förslaget skulle den maximala tillåtna flygtiden minskas från 11 timmar 45 minuter till 11 timmar medan de fackliga organisationerna menade att tio timmar ska vara max. Men ”kommissionen har misslyckats med att ge tillräckliga vetenskapliga bevis för att brist på sömn och nattjänstgöring inte påverkar flygsäkerheten”, skriver kommittén i sitt utlåtande.
– Vi är naturligtvis väldigt glada för det här resultatet. De tydliga röstsiffrorna är också ett tungt vägande argument för att förslaget måste omarbetas ordentligt, säger Gunnar Mandahl på Svensk Pilotförening till Flygtorget.
Idag regleras arbetstiderna för den flygande personalen i Europa genom det frivilliga regelverket Subpart Q. Bland andra England och Spanien står utanför medan Sverige använder det efter att Transportstyrelsen gjort vissa justeringar.
– Det finns möjligheter att göra tolkningar och lokala anpassningar och det har vi gjort, bland annat när det gäller tjänstgöring vid stand by med efterföljande flygning. Över huvud taget är ju Subpart Q ett provisoriskt regelverk som togs fram i väntan på nya heltäckande regler, säger Gunnar Mandahl.
I de länder som använder regelverket utan lokala justeringar, hade det nu nedröstade förslaget sannolikt gett bättre arbetsförhållanden. I Sverige, England och en del andra länder hade det troligen inneburit försämringar eftersom alla lokala anpassningar skulle försvinna i det nya förslaget.
Vad som nu händer är oklart: antingen omarbetas förslaget eller så skrotas det och processen inleds att tillsammans med flygbolagen, facken och myndigheterna ta fram ett helt nytt förslag. I väntan på det fortsätter piloterna i de Europeiska länderna att ha olika arbetsvillkor.
Kommentarer
Lastbilschauffören får ju köra bil upp till 11 timmar
– pauserna avräknas från tidsberäkningen. Piloter arbetar ju inte ensam som latbilschaufföreerna gör.
Piloter kan ju “knoppa in” en stund om den andre är vaken. Totala arbetstiden per vecka är i medeltal låg för europeiska piloter i jämförelse med ex. vis buss- och latsbilschaufförer.
Hur kan 10 timmar tyckas vara en acceptabel längd på ett arbetspass! Tycker vi ska ha samma regler som lastbilschaufför med vissa anpassningar!!
Det de fackliga organisationerna kräver av flygarbetstidsreglerna är att de skall vara baserade på vetenskapliga rön och forskning kring sömn och “human performance”.
Det är vetenskapen som säger att 10 timmar skall vara maximalt tillåten arbetstid över natten då all forskning visar på att förmågan för människor att upprätthålla koncentration och kompetens minskar drastiskt när man jobbat mer än 10 timmar över natten.
Nu är ju inte förslaget slutligen nedröstat. Europakommissionen har nu valet att tillsammans med EASA göra om förslaget och skicka in det till EP för omröstning, eller så kommer EP att rösta på liggande förslag ja/nej. Att Transportutskottet röstat nej innebär inte per automatik att det blir ett nej.
@pilot, tror tyvärr bara att det är ett spel för gallerian. Värre får det inte bli bara, tycker vi nått “rock bottom”.
Är det här ett steg framåt för pilotföreningarna eller är det bara ett spel för att lugna piloterna lite? Sen fortsätter allt sin gilla gång med värdelösa arbetsförhållanden för piloter.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten