Flyger “svartlistade flygbolag” på Sverige?

Publicerad den 29 januari 2004
Kommentarer

Lever vi i en villfarelse när vi litar på att alla flygbolag som flyger på Sverige är säkra? I media har det - bland annat efter haveriet med Flash Air (bilden) i Egypten för en tid sedan - spekulerats i att Sverige inte har en tillräcklig kontroll. Anders Gradin, chef för tillståndsfrågor på Luftfartsverkets avdelning Luftfart och Samhälle, svarar på frågor.

Hur vet vi att flygbolag som släpps in i Sverige är tillräckligt säkra?
- Den internationella luftfarten bygger på att det är flygbolagets hemland som ansvarar för flygsäkerheten. Utgångspunkten är också att staterna och luftfartsmyndigheterna ska kunna lita på varandra.

Hur genomför Sverige sina kontroller?
Det vi gör på Luftfart och Samhälle som tillståndsmyndighet är att vi först och främst kontrollerar att flygbolaget har papper på att de uppfyller krav som vi ställer när det gäller flygsäkerhet, miljövillkor och försäkringsskydd. Dessutom genomför Luftfartsinspektionen, liksom myndigheterna i andra europeiska länder, inspektioner av enskilda flygplan när de landat. Brister som iakttas rapporteras till flygbolaget och dess myndighet. Är bristerna alltför allvarliga får inte planet lyfta.
Vi på Luftfart och Samhälle kan också ta upp situationen med flygbolaget och dess hemmamyndighet i samband med vår tillståndsgivning. Ytterst kan vi begränsa, dra in eller vägra tillstånd, vilket ibland sker.



Ändå påstås det att  osäkra flygbolag har flugit på Sverige?
Av alla de bolag som nämnts i media har några få varit aktuella för trafik på Sverige. Ett flygbolag flög några enstaka passagerarflygningar för flera år sedan. Dessutom har det -förekommit -enstaka fraktflygningar. Naturligtvis genomförs sedvanlig kontroll inför varje tillståndsgivning. Att man godkänns vid en tidpunkt betyder inte att man med självklarhet får tillstånd vid ett senare tillfälle.



Finns det en svart lista?
Nej, vi har i Sverige ingen “svart lista” och det finns heller ingen sådan lista inom den europeiska luftfartsorganisationen ECAC. Det är också viktigt att komma ihåg att huvudsyftet med de inspektioner som görs inte är någon slags svartlistning utan främst att ge underlag för en dialog med flygföretagen och deras hemmamyndigheter som ska leda till förbättringar. Den svartlistning som nämnts i media är de ingripanden som två länder gjort när det gäller tillstånden till vissa bolag.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten