Fokus spår hårda tider för SAS

Publicerad den 16 januari 2007
Kommentarer

Nyhetsmagasinet Fokus spår i en längre artikel inte precis några lysande tider för SAS framöver.

I artikeln förutser tidningen tre alternativ i nästa lågkonjunktur - såvida inte den nye SAS-chefen, Mats Jansson, hittar "den färdplan som får upp nosen över grantopparna".  Som sämst spås en "krasch" för SAS.

E t t  av de scenarier som Fokus i sitt senaste nummer anser kan komma att bli verklighet i nästa lågkonjunktur är, att SAS slutar flyga långlinjer och i stället blir ett matarbolag som flyger passagerare från Stockholm och Oslo direkt till t ex Frankfurt och London, till andra bolags långflygningar.

Inrikestrafiken spås då splittras upp i fristående svenska, danska och norska bolag som blir beroende av upphandlad trafik, d v s statsstöd.

Ett  a n d r a  scenario är att SAS inte vidtar dramatiska strukturåtgärder. Då hotar, enligt Fokus, “nya stora förluster eller rentav krasch”. Då rekonstrueras inrikestrafiken i nya bolag, eller så tas den över av befintliga inrikesbolag. Av det som blir kvar, matartrafiken ut i Europa och vad SAS haft av långlinjer, tas över Europas tre kvarvarande stora flygbolag.
Linjeflyg
Det  t r e d j e  alternativet är, enligt artikeln, att Lufthansa eller British Airways köper SAS och styckar upp det. Intressantast för köparna är då trafiken ut i Europa för vidareflygningar längre ut i världen. Ja, och då återstår de nationella linjerna. Kanske återuppstår Linjeflyg då i Sverige?

I Fokus-artikeln konstateras att molnen hänger tungt över SAS som är trängt mellan lågprisbolagen och de verkligt stora flygbolagen:

“Framgångsstämpeln är bortnött. Kvar från det glada 80-talet finns Kettil Viking och 21 andra gamla flygplan.”

Tidningen konstaterar att SAS, just nu, överlever tack vare högkonjunkturen och därför kan visa ett litet plus – “intäkterna var 50 miljarder kronor men resultatet efter finansnetto stannade på 149 miljoner” – efter flera år med stora förluster.


“SAS är för stort för att vara litet och för litet för att vara stort”, konstaterar Fokus.

I den åsikten får tidningen stöd av Anders Ehrling (bilden nedan th), VD för SAS Sverige, som håller med om att SAS är “stuck in the middle”:

“Å ena sidan har vi lågprisaktörer, som gör rätt från början och designar sin verksamhet för det 21:a Anders Ehrling, SASårhundradets krav. Vi har designat vår verksamhet för det 20:e århundradet och försöker anpassa den. På andra sidan har vi de tre stora nätverksaktörerna: British Airways, Air France/KLM och Lufthansa. De jobbar på med samma affärsmodell som tidigare.”

Samtidigt har SAS drabbats hårdare än andra traditionella flygbolag av bolag som Ryanair och FlyMe.

“SAS är ett utpräglat kortlinjebolag“, säger Anders Ehrling. “Lågprisaktörerna kom in i den marknad som är vårt ´bread and butter´.”


Fokus behandlar också de speciella problem SAS har genom att det huvudägs av tre länder, andra flygbolag i Europa klagar över de problem man har därför att man har “staten” som ägare, d v s en enda ägare.

Om SAS säger Frode Steen, expert på luftfartsekonomi och professor vid handelshögskolan i Bergen:

“Det är tre olika nationer och tre olika önskningar. Konstruktionen var säkert riktig när SAS bildades, men är det inte i dag i konkurrensen med de stora flygbolagen.” 

Han nämner som exempel hur det kivas om var den stora planerade underhållsbasen ska ligga. Stockholm borde vara det riktiga valet med lägst kostnadsläge och högst effektivitet. Men så lätt är det inte för de tre att enas.

Ett hot mot flyget är att det pekas ut som en stor miljöbov.

Fokus citerar en anonym röst på SAS som säger:

“SAS pratar mycket om gröna inflygningar och miljöanpassning. Men lite om att en tredjedel av flygplansflottan är gamla plan som borde bytas ut. Det är samma sak med flygplan som med bilar – gamla drar betydligt mer bränsle.”

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten