Framtida flygare får fallskärmsavtal
Publicerad den 17 oktober 2004I veckan var det examensdag på Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed, en flygskola i nordvästra Skåne som är del av Lunds Universitet. Jag var där, inbjuden att tala lite om min syn på flygets och flygaryrkets framtid för de 12 nybakade eleverna varav 11 var grabbar.
För detta ändamål flög jag till Ängelholm i fredags med en nästan fullsatt Boeing737-600 från SAS. Den moderata politikern Gunilla Karlsson var med ombord, strålande glad inför partiets 100-årsjubileum och stärkt av stigande opinionssiffror. Lika muntert kvittrade inte vänsterledaren Lars Ohly som också var med ombord denna dag på väg till Skåne. Han satt på väster sida (2B tror jag det var). Västerpartister i riksdagen åker annars sällan flyg till Skåne om man får tro partiets talesmän i trafikutskottet . På en fråga i veckan om hur ofta hon flyger svarar en av Ohlys starkaste kritiker, vänsterpartisten Karin Svensson-Smith: - Ytterligt sällan, när tåget inte räcker till. Visst hade tåget räckt till denna dag, det lär vara fullt av tomma platser på Skåne- och Köpenhamnstågen från Stockholm. Men möjligen ville dessa två partikollegor undvika att tillbringa 5-6 timmar tillsammans på tåget, en lång tid om man jämför med flyg.
Bilden: Krönikören i Arméflygets SK51 1969
Sedan starten 1985 har TFHS varit ifrågasatt av många, inte minst pilotföreningen och privata flygskolor. Men i takt med att allt färre civilpiloter släpps från det krympande Flygvapnet har det visat sig behövas en statlig flygskola. Fram till 2004 har cirka 16000 sökt till skolan och 418 har antagits, en intagningsandel på 2,5%. Endast 15% varit kvinnor. Fler av dessa jobbar på SAS eller andra hemmabolag men även ute i världen hos Swiss, easyJet, Dubai Airlines. Flyget är en global verksamhet, så även om vänsterpartiet inflytande leder till färre svenska flygjobb och fler lokförare så ligger världen öppen för flygare med certifikat från TFHS, det internationella JAR-certifikatet är en fallskärm i sig. Flyget är en tillväxtnäring i hela världen!
Trafikflyghögskolan utbildar årligen under 19 månader just nu 12 trafikflygare från grunden. Utbildningen ger 80 poäng inklusive enskilda 5-poängsarbeten på akademisk nivå. En av eleverna – Åsa Olsson – som hämtade mig med bil i Ängelholm hade skrivit Miljöarbetet inom den civila luftfarten. (Den borde många vänsterpartister läsa.) Vi talade en del om bränsleförbrukningen på civilflyget och den gynnsamma utvecklingen. På de moderna flygplanen är man nu nere i 0,2 liter/mil och passagerarsäte och slår därigenom bilen med hästlängder. En förutsättning är givetvis att det sitter passagerare på de flesta platserna ombord.
Den tekniska utvecklingen är alltså framgångsrik när det gäller effektivitet och miljö. Även på säkerhetsområdet är teknik och FoU på väg att leda flyget till en verklig 0-vision. Utbildningsmetoder som tar hänsyn till Human Factors, använder ny pedagogik och simulatorer används nu över hela världen, inte minst här på TFHS. Varningssystem för kollisioner med andra flygplan och marken har förbättrats stadigt, även om det finns en hel del kvar att göra i de mindre utvecklade länderna och t o mi Italien. År 2003 var det bästa (säkraste) året sedan 1946 och 2004 ser ut att bli lika bra, detta trots terrorism och annat elände. Det sker nu mindre än 1 haveri per 2 miljoner starter med större trafikflygplan världen över.
Cockpits utformning har fått allt större betydelse för säkert framförande av flygplan. Systemen för navigering har förbättrats genom OMEGA, INS (Tröghetsnavigering) och GPS (Satellitnavigering) där svensken Håkan Lans. I början av 80-talet utvecklade Airbus och Boeing så kallade Electronic Flight Information EFIS-system med digital information via TV-skärmar till piloterna. Svenskbyggda SAAB340 var – vid lanseringen 1985 – första regionalflygplan med denna teknik. Jag var personligen inblandad i provflygningar av EFIS i detta projekt för 20 år sedan och minns de många och långa diskussioner som ägde runt mellan tillverkare, myndigheter och pilotorganisationer om hur informationsdisplayer skulle standardiseras. Parallellt har tekniken men Fly by The Wire utvecklats och det är numera – trots konservativa motkrafter -standard att flyga med Joy-stick precis som man gör med dataspel. Nu kommer denna typ av flyginstrument även in i TFHS vid grundutbildningen från nästa år. Man har beställt 5 sådana flygplan som skall ersätta de nuvarande Bulldog från 70-talet under nästa år.
TFHS har ingått ett köpeavtal om förvärv av fem stycken Cirrus Design SR20. Med detta blir de först i Sverige att flyga dessa innovativa flygplan. Flygplanen levereras i början av 2005 och användas för trafikflygarutbildningen. I och med detta får eleverna modern skolmiljö – SR20 har både sideyoke, EFIS och GPS. Skolchefen K-G Lundberg (bilden)visar här upp det första exemplaret som levererats men ännu är USA-registrerat. I fredags fick jag – till min stora förtjusning- nöjet att flyga med i cockpit mellan Ljungbyhed och Ängelholm, en minst sagt njutbar upplevelse där detta förhållandevis snabba plan. Den enda smolken i glädjebägaren är att man bara har en motor, något som en gammal trafikflygare ogillar, i vart fall när man saknar marksikt. Det nu är knappt femton år seden jag efter 7500 timmar i luften fick sluta flyga, men tankarna däruppe har inte förändrats.
På nutidens skolflygplan har man även tänkt på detta. Flygsäkerheten har varit låg inom det enmotoriga småflyget. Så dålig att tillverkarna Piper och Cessna efter för många haverier nästan upphört med tillverkningen. Flera anhöriga har stämt tillverkarna. Den amerikanska produktansvarslagen är så tuff att en tillverkare kan stämmas på miljoner dollar om ett flygplan ramlar ner på grund av motorstopp. Men Cirrus har nära nog eliminerat de västa av dessa risker. Hela flygplanet kan singla ner i en egen fallskärm. Vid flera tillfällen i USA har man redan räddat liv genom detta arrangemang. Lärare och elever vid TFHS får nu del av denna extra säkerhet i sitt arbete.
Fallskärmsflygplanet har på kort tid blivit mycket populärt. Enligt nättidningen MACH har Cirrus Design Corporation meddelar att man slagit förra årets rekordförsäljning redan nu. 469 flygplan levererades under 2003. Till dags datum har man sålt 475 flygplan under 2004. Under en enda vecka sålde man 43 flygplan och årets försäljning beräknas sluta på 630 flygplan istället för de tidigare prognostiserade 542 st.
Den tekniska utvecklingen inom alla delar av flyget räddar alltså allt fler liv och förbättrar miljön. Kanske något för vänsterpartiet att studera närmare. Och med det fria fall som partiet nu gör i opinionssiffrorna är det kanske en god idé för partiets pilot att skaffa en fallskärm. Med en modern syn på samhällets utveckling är nästan ingenting hopplöst.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten