Fyra underleverantörer på SAS kortdistanstrafik
Publicerad den 13 maj 2013
Nyligen flög danska flygbolaget Jet Time en ATR 72-600 på sträckan Köpenhamn – Stockholm. Det var österrikiska Intersky som stod för flygningen men tjänade ändå som en repetition inför att Jet Time ska börja flyga en del av SAS kortare produktion till och från Stockholm och Köpenhamn. Testen av den nya flygtypen, Jet Time har tidigare enbart dussinet Boeing 737-300 och Boeing 737-700 i flottan, är ett första steg mot att de påbörjade diskussionerna om ett samarbete utmynnar i ett regelrätt avtal.
– Ja, ännu har vi enbart ett ”letter of intent”, avtalet är ännu inte skrivet, säger Malin Selandet på SAS till Flygtorget.
Enligt planerna ska Jet Time i ett första skede använda fyra helt nya ATR 72 med 72 stolar på dels linjer inom Skandinavien, dels ut från Arlanda och Kastrup till de destinationer som passar flygtypen. Vilka de blir är ännu inte klart, flygningarna inleds när vinterprogrammet startar i höst.
– Det handlar om att anpassa flygplansflottan till efterfrågan, tid på dygnet och andra faktorer.
I och med att Jet Time av allt att döma ska börja flyga åt SAS ökar antalet underleverantörer till fyra. Sedan tidigare trafikerar helägda Blue1 en serie linjer, främst till och från Finland men också inrikes i Sverige. Cimber, som återuppstått efter konkursen förra året, är verksamma på både in- och utrikes i Danmark och Braathens Regional flyger en del inom Skandinavien, bland annat Stockholm – Trondheim. Samarbetet innebär också att vid sidan av den egna flottan, Boeing 737, MD 80 och Airbus-maskinern flyger CRJ200, ATR 72, SAAB 2000 och Boeing 717 på SAS linjer.
Det har förekommit diskussioner om att de fyra ATR-maskinerna ska målas i SAS färger, men inte heller där är något bestämt. Cimber använder både sin egen och SAS logo på flygplanen.
Jet Time startade ursprungligen som ett renodlat charterflygbolag med ambition att ha 90 procent av produktionen som ren uppdragscharter och 10 procent beställningsflygningar åt andra flygbolag. Det har med tiden förändrats, idag är det ungefär en tredjedel flygningar åt andra bolag, en siffra som kommer att öka när uppdraget för SAS startar.
Kommentarer
Det kallas att anpassa kostymen till den marknad som finns. Det tidigare fack styrda SAS var det inte aktuellt/lönsamt att flyga jet överallt med bara SAS överbetalda piloter.
BRA SAS KÖR PÅ MOT LÖNSAMHET
Fantastiskt att vi äntligen får trafik från Ålborg till Stockholm! Ja till Sverige överhuvudtaget. Idag kan vi flyga direkt till Istanbul, Oslo, Stavanger, Amsterdam, Barcelona och Kastrup men inte till Sverige. Men nu kan man alltså flyga till Stockholm. Varför går Ålborgs flygplats så bra? Ja en av förklaringarna är att det är GRATIS att parkera inkl långtidsparkera.
this is brilliant, SAS. You’ve once again nailed it with yet another astonishing business model.. OMFG – now you are really gonna go down in history as one of the most mismanaged Scandinavian companies – ever..
Congrats to the super management decision – well done.
får företagsledningen driva bolaget, så att man får en chans att bli lönsamt. Säg mig vilket bussbolag i Norden där chauffören (=facket) bestämmer vilken buss typ som skall användas ?
Heja SAS kör på nu å bli lönsamt !
De må si til pax hvilket bolag som flyr ved innleie/bruk av annen operatør
Så SAS tänker alltså slussa folk från Arlanda till sina långlinjer via ATR. Jo, det låter som en lysande idé.
Vilka linjer kan tänkas trafikeras m ATR från/ i Sverige till hösten? har SAS kvar några “smala” linjer från Arlanda?
Det enda som slår mig är Kalmar, Sundsvall eller kanske Ronneby.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten