Gröna flyget utvecklas snabbt

Publicerad den 11 juni 2007
Kommentarer

Publicerad i Dagens Industri   11 juni 2007

Miljöpartiets riksdagsledamot Karin Svensson Smith uttrycker oro över flygets klimatpåverkan och föreslår en klimatskatt på flygbränsle som lösning (DI 30/5). Det är sannolikt en dålig lösning för att komma tillrätta med ett problem som än så länge är begränsat men som växer.

Bilden: Peeter Puusepp, Generalsekr Svenskt Flyg, foto: Malin Hoelstad

Idag är flygets andel av de totala koldioxidutsläppen relativt liten, 2-3 procent, men om inget görs kan flygets bidrag i en nära framtid öka till 5-6 procent. FN:s klimatpanel menar att också utsläpp av vattenånga och kväveoxider på hög höjd påverkar klimatet. Osäkerheten kring detta är dock stor.

Om vi vill fortsätta använda flyget för att berika våra privatliv och för att flyget på ett positivt sätt ska bidra till samhällets utveckling, måste flyget självklart utvecklas på ett sätt som går hand i hand med samhällets utveckling i övrigt.

Volvo Aero

Klimatet är en faktor som måste genomsyra alla beslut – även inom flyget. Den förra regeringens oljekommission föreslog forskning och utveckling av effektivare flygmotorer och nya bränslen för att klara detta.

SAAB

Volvo och Saab deltar redan aktivt i flera gröna teknikutvecklingsprogram vars mål är att till 2020 reducera flygplanens utsläpp av koldioxid med hälften, halvera bullernivåerna och minska utsläppen av kväveoxider med 80 procent.

 Dessa mål är utmanande – och nödvändiga. Utveckling pågår även av nya bränslen. SAS planerar för inblandning av biobränsle i vanlig flygfotogen, än så länge bara några procent, men varje procent minskar klimatpåverkan. ”Gröna flygningar” är ett annat sätt att spara bränsle som bland annat prövas på Arlanda. Detta minskar koldioxidutsläppen med ett halvt ton per flygning.

Karin Svensson Smith har en poäng i att det också behövs ekonomiska styrmedel för att lösa flygets klimatpåverkan. Att ansluta flyget till handeln med utsläppsrätter, som också har stöd i det transportpolitiska beslut riksdagen tog för ett år sedan, är ett långt effektivare sätt att minska utsläppen av koldioxid än en bränsleskatt.

EU har föreslagit att flyget införlivas i det europeiska handelssystemet 2011 och att tilldelningen av utsläppsrätter successivt skärps. Detta ger, till skillnad från en bränsleskatt, flygbolagen incitament att så snabbt som möjligt introducera flygplan med bästa miljöegenskaper och lägsta klimatpåverkan.


Peeter Puusepp
Generalsekreterare
Föreningen Svenskt Flyg

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten