Hur mycket kan vi flyga i framtiden?
Publicerad den 5 januari 2007Flygets bidrag till klimathotet kommer inte bara från koldioxid. Även utsläppen av kväveoxider liksom flygplanens kondensstrimmor påverkar klimatet.
Mycket görs redan inom flygsektorn för att möta detta hot, men allvaret i frågan, särskilt med tanke på flygtrafikens förväntade globala ökning, innebär att mer måste göras.
Vi har nu hunnit så långt i vårt arbete att vi med säkerhet kan säga att det inte finns någon enskild åtgärd som löser problemen.
Lösningen finns i en kombination av teknisk utveckling, förbättrade bränslen, förbättrade produktionsprocesser och, inte minst, bra ekonomiska styrmedel.
Det kommer att krävas hårt och målinriktat arbete, men förutsättningarna bör inte vara sämre än i andra sektorer.
Inget pekar i dag på något avgörande tekniksprång som i ett slag löser problemen.
Inte heller biobränslen erbjuder någon snabb lösning. Och ska verkligen den begränsade tillgången på biobränslen användas där det är som svårast i flyget?
Flyget måste sannolikt i hög grad hitta lösningar som bygger på "köp" av reduktioner på annat håll, till exempel genom handel med utsläppsrätter. Detta skulle snabbt begränsa flygets klimatpåverkan utan att för den skull skjuta flyget i sank.
EU-kommissionen aviserade häromdagen att man vill införa utsläppsrätter för flyget successivt från år 2011.
Vitsen är att aktörerna kan väga kostnaden för åtgärder mot priset för utsläppsrättigheter.
Flygbranschen betalar för att utsläppsminskningen görs i andra sektorer där den kan åstadkommas mycket billigare än inom flyget.
Systemet måste dock utformas så att det redan från början står klart hur utsläppstaket ska sänkas år från år. Annars kommer handeln enbart att uppfattas som en pålaga, utan effekt på utsläppen.
Vi måste gemensamt söka konstruktiva lösningar på transporternas miljö- och klimatproblem, och det är syftet med den debatt jag som ordförande i Flygets Miljökommitté härmed inbjuder till.
Lars B Johansson
professor, ordförande i Flygets Miljökommitté samt miljöchef Schenkerkoncernen.
Publicerad i Dagens Industri lördag den 23 december 2006
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten