Import av luftfartyg

Publicerad den 23 april 2008
Kommentarer
SFR har haft ett par möten med Luftfartsstyrelsen angående regelverk vid import av nytt luftfartyg Det senaste mötet var den 28 mars 2008.

Noteringar från möte mellan medlemmar i SFR och Luftfartsstyrelsen den 28 mars 2008.

Agendapunkter vid det mötet var

  1. Importbesiktningar
  2. Interimsregistreringar
  3. Permit to Fly & Flight Conditions
  4. Tillgänglighet LS

Läs våra frågor och LS svar nedan:

SFR/SHG – Varför har man 2 regelverk att ta hänsyn till?

LS – Fram tills den 28/9-2008 är en så kallad Opt-out i kraft, detta innebär att vissa paragrafer i EG förordningarna inte är gällande i Sverige än. Transferering från BCL till EG förordningarna sker successivt via nationella regler. Dvs. fram till 28/9-08 gäller BCL-M fortfarande vad gäller import av luftfartyg till Sverige.

SFR/SHG- Vid införandet av en ny helikopter blir omkostnaderna för stora, vad kan man göra åt detta? Bl.a. betalar vi besiktningsavgiften för import och export samma dag!

LS – Vad det gäller avgifterna i sig så är vi bundna av lagar och regler men när det gäller besiktningen vid import/export och ert specifika fall är detta nåt vi skall titta på. Gunnar och Thobias skall ta upp detta med Simon Posluk.

SFR/SHG – Informationen om ändringar kommer inte fram till operatörerna, varför skickas inte informationen ut?

LS – Informationen uppdateras kontinuerligt och läggs ut på hemsidan. Utöver det har det också hållits seminarier, ”road shows” med information om det nya regelverket.

Se även:
http://www.luftfartsstyrelsen.se/partm2008

SFR/SHG- Varför behövs besiktning i Sverige när det redan är ok i EU och vad gäller vid besiktning?

LS – Tillverkaren bygger helikoptern efter den gällande byggnormen och enligt vad köparen har beställt. När tillverkaren utställer en Form 52 så tar de inte hänsyn till eventuella driftkrav i nationella regelverk, det är en anledning till att Luftfartsstyrelsen utför import besiktningar.

Fr.o.m. 28/9-08 kommer det att finnas möjlighet för andra än myndigheten att utföra besiktningen. För detta måste en organisation söka och inneha en CAMO. Intill dess gäller nuvarande regler vilket betyder att LS måste utföra besiktningen.
Dock är det viktigt att påpeka att en besiktning (Airworthiness Review) fortfarande måste göras även efter den 28/9 -08 och då av en organisation som innehar ett CAMO tillstånd.
Inga CAMO tillstånd finns i nuläget utfärdade i Sverige men det är fritt fram att ansöka och ca 10 ansökningar har kommit in.
EASA Form 52 används även idag istället för exportluftvärdighetsbevis vid importbesiktningen inom EU.

SFR/SHG – Bill of Sale får vi inte ut innan helikoptern är betald dvs. tidspress vid interimistisk registrering. Finns det något alternativ?
MK – Skulle det fungera med köpeavtal plus separat handling med specifikation om individ med kontrakt samt serienummer?

LS – Ja köpeavtal med den separata handlingen med specifikation är något vi godkänner som alternativ.

SFR/SHG  – Vid besiktning av LS Yngve Östlund behövs handlingarna skickas in i original eller räcker det med vidimerad kopia?

LS – Då Yngve representerar LS på plats och utför besiktningen går det bra med vidimerad kopia.

SFR/SHG  – Vid en ny ansökan där registreringsbeviset är äldre än 6 månader måste vi ju bifoga nytt registreringsbevis – skulle ni inte kunna dra ut det direkt från Bolagsverket? Varför kan ni inte använda det gamla när det bara är någon vecka över 6 månader?

LS – Som det är nu har vi ingen direktuppkoppling mot Bolagsverket, varför ni måste bifoga detta. Vad det gäller tidsgränsen måste vi sätta en gräns om när vi ber om nya behörighetshandlingar och 6 månader är den gräns vi satt upp för alla.
Av förordningen(1986:172)om luftfartygsregistret m.m.12§ 2 p framgår det att registreringsbevis ska bifogas.

MK – Spelar det någon roll om registreringsbeviset tas ut från Internet eller skickas efter?

LS – Nej

SFR/SHG  – Vad gäller vid Permit to Fly?

LS – För icke design relaterade Permit to Fly (ex. flygning på interimistisk registrering) skickas ansökan om godkännande av ”flight conditions” (EASA Form 37 och 18b) samt ansökan om Permit to Fly (EASA Form 21) in till den nationella luftfartsmyndigheten. Handlingar som man refererar till i ansökan ska bifogas med ansökan eller vid senare tillfälle. Permit to Fly (EASA Form 20a) utställs av myndigheten när man försäkrat sig om att luftfartyget kan utföra en säker flygning under de Flight Conditions som angetts.

SFR/SHG – Kan tillverkaren ge Permit to Fly?

LS – Om en POA har privilegiet att utfärda Flight Conditions och Permit to Fly så innebär detta att luftfartyget flyger under POA:ns ansvar. Detta privilegium är tänkt att användas för produktionsflygningar mellan fabriker. Paragraf 21A.163 e) (förordningen (EG)nr 375/2007) öppnar för att privilegiet kan innefatta flygningar till annan ort där leverans kan ske i det fall myndigheten har tillåtit detta. En fransk POA kan dock inte utfärda ett Permit to Fly på ett svenskregistrerat luftfartyg, dvs. ska helikoptern flygas hem till Sverige på en interimistisk registrering så måste Permit to Fly utfärdas av Luftfartsstyrelsen.

SFR/SHG  – Blanketterna som behövs för Permit to Fly är väldigt krångliga, går det att förenkla?

LS – LS jobbar med att ta fram en guide för Permit to Fly och dess blanketter alternativt kollar vi också på om man kan skapa en egen förenklad blankett

LS – Godkänner vi Permit to fly ifrån en POA? Kopia?
Vid en interimistisk registrering kan inte en POA utfärda ett Permit to Fly (se förklaringen ovan)

MK – Om Eurocopter har en POA har de då privilegiet att utfärda Permit to Fly?

LS – Privilegiet att utfärda Permit to Fly ges av den nationella myndigheten för det land där tillverkningen sker, det är inget som ingår i en POA med automatik. Vill man ha reda på om en viss tillverkare har privilegiet får man vända sig antingen till tillverkaren eller till myndigheten i det land där tillverkaren är lokaliserad.

SFR/SHG  – Kan man vid ansökning av Permit to fly specificera flera stopp men så att de fortfarande gäller ända fram till slutdestination & slutregistrering?

LS – Ja det kan man.

SFR/SHG  – Om man lackerar helikoptern vid ett av stoppen kan man fortfarande flyga till slutdestinationen på Permit to Fly?

LS – Vi ser inga problem med detta men avsikten med underhållsstoppet och eventuell funktionskontrollflygning bör anges i ansökan och att man fortfarande flyger inom de begränsningar som ”flight conditions” anger.

SFR/SHG  – Vad är det för skillnad på luftfartygsregistret och inskrivningsregistret?

LS – Luftfartygsregistret måste du vara registrerad i för att få flyga under svensk registrering, registreringen är sålunda obligatorisk och det är ett offentligträttsligt register.
Inskrivningsregistret är ett civilrättsligt register som ger sakrättsligt skydd för inskrivna rättigheter. Inskrivningen är frivillig. Rättigheter som man kan skriva in är t.ex. äganderätt och nyttjanderätt.
Ägaren måste vara inskriven i inskrivningsregistret för att kunna ta ut en inteckning.

SFR/SHG – Vi har vid flera tillfällen haft svårt att få tag i er på LFR/IR via telefon vilket är bekymmersamt för oss.

LS – Vi finnas tillgängliga under arbetstid dock har vi stort tryck på oss men vi har alltid telefonerna med oss.
Men vi tar detta med oss och dubbelkollar mot växeln att informationen finns om vidarekoppling till andra part om första personen är upptagen.
Vi nås även alltid via mejl och kollar av dessa ofta.

Vår slutsummering av detta möte lyder – Ju tydligare information från LS och mer kompletta handlingar från SFR ger smidigare hantering av ärenden oss emellan! Mötet avslutade med ett förslag om ett möte om ca ett år då det nya regelverket till fullo trätt i kraft!

Protokollförare vid mötet var Anna Kesselring Luftfartsstyrelsen

Deltagare vid mötet var:

Lennart Pihl – Scandinavian Helicopter Group AB (SHG)
Martin Pihl – Scandinavian Helicopter Group AB (SHG)
Per Töörn – SFR (PT)
Mats Koffner – Advokatfirman Glimstedt (MK)
Maria Melchersson Tell – LS (Luftfartsstyrelsen)
Gunnar Ljungberg – LS (Luftfartsstyrelsen)
Thobias Log – LS (Luftfartsstyrelsen)
Charlotte Sverre – LS (Luftfartsstyrelsen)
Anna Kesselbring – protokoll (Luftfartsstyrelsen)

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten