Ingen flygledarbrist i Sverige likt den i Danmark

Publicerad den 27 april 2023
Kommentarer
Hundratals inställda flygningar och stora förseningar. Bristen på flygledare i Danmark påverkar trafiken på bland annat Kastrup. Sverige kommer dock inte att drabbas av liknande problem, menar branschföreträdare.
Kastrup plågas just nu av stora förseningar, bara de senaste sex dagarna har drygt 600 flygningar inte kunnat hålla tidtabellen. Vissa dagar under den gångna helgen har varannan flygning varit försenad. Orsaken är en akut brist på flygledare inom Naviair, det statliga bolag som ansvarar för flygledningen på ett antal flygplatser i Danmark, främst alltså Kastrup. Det är efterdyningarna av pandemin som nu syns. När trafiken lamslogs av covid-19 permitterades en del flygledare samtidigt som andra tog emot de avgångspaket som erbjöds, sammantaget försvann närmare 50 flygledare från verksamheten. När flygtrafiken nu återhämtar sig i betydligt snabbare tempo än vad som förutsetts, har bristerna blivit akuta. 
För att lösa problemen har Navair kallat in flygledare att arbeta extra pass, ett drag som det danska flygledarfacket DATCA kontrade med att kräva en löneökning på 40 procent för att ta på sig i den omfattning som krävs. 
– Enbart i april har vi haft en daglig underbemanning på 20-30 procent på Kastrup. Det råder inget tvivel om att vi står inför en allvarlig situation, har Espen Jean-Pierre Blum, ordförande i DATCA i en intervju med bt.dk
Snittlönen för danska flygledare ligger idag på 1,2 miljoner danska kronor per år och en löneförhöjning i linje med fackets utspel, skulle ge en årslön på 1,7 miljoner danska kronor, vilket Navair vägrat att acceptera. Med låsta positioner fortsätter därför problemen på i första hand Kastrup och i princip blir det svårt att lösa dem innan den påskyndade utbildningen av nya flygledare kan fylla luckorna.
 
Sverige löper inte risk att drabbas av liknande problem som i Danmark, enligt de branschföreträdare som Flygtorget talat med. Både LFV och ACR har utbildningsinsatser som i stort sett håller jämna steg med behovet. Det har även minskat oron för att trafiktopparna under den kommande sommaren ska påverkas, i alla fall inte från flygledarhåll. 
Skriv en kommentar

Kommentarer

Charles Chef&HRExpert
2023-04-30 12:40

Som sagt, strejker på 80-talet för en annan yrkesgrupp är inte relevant nu.
Maskning är ju en enorm anklagelse, vad har du för bevis på detta?!
Personalbrist?! Vems fel är det? Tex i Danmark var det Naviair som själva erbjöd frivilliga lösningar med 1,5-2 årslöner för att sluta som flygledare. Cirka 40-50 flygledare antog erbjudandet.
LFV har utbildat för lite flygledare genom åren.
“Massförkylning”, återigen ett väldigt fult angrepp som saknar verklighetsanknytning.

Petra Pilot
2023-04-29 20:09

Strejk/maskning/personalbrist/massförkylning kärt barn har många namn effekten blir densamma och drabbar tredje part.

Charles Chef&HRExpert
2023-04-27 16:36

Svenska flygledare har strejkat två gånger på 80-talet. Dom var uttagna i sympatisörer för lärarna.
Vad Petra nog tänker på är de gånger flygledare tidigare har varit i enorm bristvara och dom inte längre orkade jobba övertid.
Så vi väntar med spänning på Petras ursäkt.

Hasse
2023-04-27 16:29

Mig veterligen har svenska flygledare ALDRIG strejkat.

Palle
2023-04-27 14:22

Hmm

De svenska flygledarna har ingen möjlighet att strejka.

Petra Pilot
2023-04-27 10:36

Det finns nog ingen yrkesgrupp som har strjkat så mycket genom åren och ställt till det för så många som de svenska flygledarna, inte ens piloterna kommer upp i den statistiken

Charles Chef&HRExpert
2023-04-27 08:51

Vad är det för “branschföreträdare” som säger så?!
Om danskarnas lön höjs mycket, var tar då de svenska flygledarna vägen…?
I hela Europa ser vi stora löneökningar för flygledare pga en enorm brist, så återigen, var tar då de svenska flygledarna vägen. Många som redan skickat in sina ansökningar. Winter i s coming.

Olle S
2023-04-27 08:15

Skulle inte tro det!
10-12 flygledare har lämnat LFV pga RTS, pensionsavgångar som vi ALDRIG sett tidigare, mycket fler avskiljningar, många CVn till andra länder, högre andel medial mm mm. Så nej det kommer inte att bli bra i Sverige heller, dock ligger problemen lite längre fram i tiden.
Det är fler länder än Danmark där lönerna höjs eller kommer att höjas rejält och skillnaden mot Sverige var redan stor. Vi kommer att se många flygledare som kommer lämnar. LFV vågar inte erkänna detta!

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten