Ju-52 Concorde

Publicerad den 22 november 2005
Kommentarer

Under denna lite kufiska rubrik ska jag berätta vad man som flyghistoriker kan "drabbas av" i dess positiva mening. Året är tidigt 1985 och telefonen ringer en morgon. Samtalet är från Air France i Stockholm och dess taleskvinna Christina Dalunde.

Då hon väl känner till mitt seriösa och stora intresse för flyg och flyghistoria inbjuder hon mig och min då 11-årige son Daniel att ett par dagar senare få komma till Arlanda och se Air France Concorde. Concorden gjorde en endags visit i PR syfte för flygbolagsfolk, flygjournalister och speciellt inbjudna.

Det blev till att borda Linjeflygs Fokker F28 Fellowship i Jönköping för det korta skuttet till Stockholm/Arlanda. Där mottogs vi av Air France personal på ett synnerligen trevligt sätt i ett för dagen Air France inspirerat rum dukat för fest. Efter en frukost tilldelades vi en Air France VIP badge innan vi bussades ut till banändan bana 19 för att bese/ta emot Concorden. Morgonen var lite gråmulen och en och annan snöflinga stod för underhållningen.

Plötsligt bröts det grå molntäcket av denna mäktiga och smäckra fågel. Kopplingen till en rovfågel är inte långt borta speciellt vid landningen då Concorden droppar nosen 12,5 grader för att besättningen ska ha möjlighet se landningsbanan. Detta tillsammans med den höga attityd som flygkroppen höll var väldigt speciell för Concorden och dess landning. Deltavingen kräver en mycket högre fart vid landningen är en konventionell vinge. I Concordens fall runt 350 km/h vid sätttningen. Rotating speed (lyftfart) med 5 grader droppad nos runt 400-420 km/h vid take off! Många åkte alltså det fortaste de åkt i sitt liv långt innan planet ens hade lämnat backen!

Concorden 001 som flög första gången den 2 mars 1969 i Toulose Frankrike. 1 oktober 1969 för första gången i överljudsfart!
Concorden för övrigt det enda trafikflygplanet i världen som hade efterbrännkammare (ebk) på sina motorer. Detta gav de stora Rolls-Royce/SNECMA Olympus 593 motorerna en dragkraft på 17.260 kp/styck. Nu användes ebk sparsamt då bränsleförbrukningen blir mycket hög. På  en tre-timmars flygning mellen Paris-New York mellan 9-15 minuter. Vid start och när man passerar ljudvallen.

Max marschfart var 2.300 km/h vid 17-18.000 meters höjd. Max startvikt 181 ton. Längd 62.1 meter och spännvidden 25,6 meter.

Totalt byggdes 20 st Concorde , två prototyper , två förstadiemaskiner och 14 stycken som gick i tjänst hos British Airways och Air France.

Ur flyghistorisk synpunkt var år 1969 mycket intressant. Concorden flög som nämndes 2 mars 1969 , Boeing flög för första gången sin Boeing 747 Jumbojet 9 februari 1969 och Neil Armstrong landade med sin månlandare “Eagle” den 20 juli 1969 och uttalade de bevingade orden: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. Var och en av dessa händelser kom att påverka oss och flygvärlden på ett eller annat sätt!

Efter att sett Concorden landa dags att åter bussas in och få mer info om Concorde av Europachefen för Air France. Efter detta en härlig fransk lunch med champagne.

Nästa punkt på programmet var att få besöka och se Concorden vid den gate den parkerat. En mycket intressant upplevelse att få gå “husesyn” på denna berömdhet och att träffa besättningen. När du bordar Concorden slås du av hur långt det är fram till cockpit. Hos en MD-80 eller Boeing 737 har du den direkt innanför dörren till vänster om du bordar genom främre ingång. Här var det en flera meter smal gång fram till den spetsiga nosen.

Spetsigheten och den uppfällbara nosen ett måste på grund av den höga farten och värmefriktionen i aluminiumen som uppstår. Vid nosen 100-120 grader beroende på fart. Att Concorden dessutom blir ca; 25 centimeter längre vid full fart låter märkligt men aluminium utvidgas vid värme. Detta betydde att all utrustning , säten , skåp m.m. vilade på rullar under mattan/golvet. Flight engineer kunde lätt sticka in hela handen mellan väggen och sina instrument i maxfart på hög höjd men fick inte in ett frimärke när kärran stod på marken.

Kabinen var som sig bör mycket lyxig då allt ju var första klass. Väldigt små fönster för att få en så stark strukturell kabin som möjligt beroende av det stora trycket på utsidan och en väl fungerande tryckkabin. Skulle man “ramla ut” på 18.000 meters höjd kokar blodet omedelbart på grund av det omgivande trycket!

Maten ombord matchade vilken lyxkrog i Paris som helst. Gåsleverpastej , iransk kaviar och champagne m.m. Servicen outstanding för sin tid. Mittgången var väldigt trång , serveringvagnar m.m. specialdesignade för att passa in.

En dråplig händelse: jag råkade titta in på den lyxiga men ack så trånga toaletten tillsammans med en flygjournalist vad vid denne utbrister med ett stort leende , ” Å tusan , nu fattar jag varför de flyger så fort”.

En trevlig dag gick mot sitt slut , vi fick se “och höra” när Concorden lyfte från Arlanda. Ett mäktigt muller när ebk:n tänds vid starten och axar iväg upp till 400 km/h innan banändan. Kanske siesmologen i Uppsala reagerade , för det var ett mäktigt muller.

Vad vi inte hade en aning om när vi flög hem till Jönköping var att min son ett drygt år senare (1986) skulle vinna en tävling (uppsats) på Sveriges Televisions ungdomsprogram “På direkten” och 12 år gammal få flyga Concorden mellan Paris-New York på tre timmar och 20 minuter. En del av flygningen tillbringades i cockpit. En femdagars resa med Air France blev sedermera 11 minuters program på TV. Detta innebar också att pappa blev av med fartrekordet i familjen till sin 12-årige son:-)). Men som tröst stannade det ju i familjen.

När det gick undan (maxfart) med Concorden flög man en svensk mil var 17:e sekund!
Nu kommer min kufiska rubrik Ju-52 Concorde in , ett par dagar senare blev jag överraskande inbjuden av Heinz HeuerLufthansa i Stockholm att få provflyga Junkers Ju-52  “Tante Ju” med anledning av Brommas 50-års jubileum. Då flög jag 10 gånger så sakta som min son eftersom Ju-52 trivdes i farter i drygt 200 km/h. Vår fartskillnad blev drygt 2000 km/t.


Flyghistoriska hälsningar
Hans O Sandström
SFF-Småland

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten