Juniwik satsar österut
Publicerad den 30 januari 2008Om tio år är Gotland lika välbesökt av turister som Mallorca, i alla fall om Michael Juniwik, vd Sverigeflyg Holding AB får sia. Och faktiskt ökade antalet gästnätter på Gotland förra året med 36 procent, enligt Nutek. Men för att överhuvudtaget kunna transportera sig till och från Gotland, behövs flyget, något Michael Juniwik är fullkomligt övertygad om.
- Hela turistnäringen är i händerna på Rikstrafiken. Och 90 procent av färjetrafiken är låsta till vissa tider, vilket gör att folk inte ens kan åka när de vill. På så sätt kan man aldrig utveckla vare sig turism eller näringsliv, slår Michael Juniwik fast.
Det var på ren och skär ilska han och kollegorna startade Gotlandsflyg 2001. Ryan Air sålde biljetter för en struntsumma och Skyways hade monopol med priser till och från Gotland, som enligt Juniwik, var orealistiska.
- Jag och Pigge Werkelin, numera ordförande i Sverigeflyg bad en flygoperatör att undersöka hur mycket det egentligen kostar att transportera folk till och från fastlandet?
Flygoperatören räknade fel och lade sig för lågt, något de båda entreprenörerna fick veta först långt senare.
– Det var tur att han klantade sig. Annars hade vi aldrig vågat starta. Men vi hade bra tajming med internet som svenskarna just hade börjat acceptera som biljettförsäljningsverktyg, vi var orädda och hade näringslivet på vår sida. Affärsresenärerna hade skrivit under på att fortsätta flyga med oss, även när Skyways skulle börja dumpa priser för att behålla monopolet.
Och sänkte priser, gjorde Skyways. Gotlänningarna blev skitförbannade då bolaget plötsligt sålde biljetter för mindre än halva priset. De höll sitt löfte och stannade kvar hos Juniwik och Gotlandsflyg.

– Öborna sparade 60 miljoner kronor på bara två år. Inte främst för att Gotlandsflyg var så billigt utan för att konkurrenten Skyways så kraftigt tvingades sänka sina priser, säger Juniwik och skrattar.
Att vara en riktig argbigga för att få något gjort är enligt Juniwik en stor fördel:
– De flesta geniala affärsidéer kommer utifrån nöd – att något saknas.
När Kullaflyg år 2003 införlivades i Sverigeflyg och började flyga på sträckan Bromma – Ängelholm, gjorde SAS endast sporadiska försök att hindra konkurrensen. I dag ingår sex bolag i Sverigeflyg. Lokalt delägarskap, inhyrda flygplan med tillhörande personal är konceptet.
Och i våras köpte Sverigeflyg flygbolaget Avitrans som just nu är ett av Sveriges snabbast växande bolag med nio SAAB 340 på uppdragstrafik.
– Avitrans skall utvecklas på egen hand och påverkas som en konkurrensutsatt leverantör som alla andra, säger Juniwik.
Samtidigt sitter Juniwik och kollegorna och skissar på nya rutter till Europa. Vilka orter expanderar? Vart är det svårt att ta sig utan flyg? Har Växjöborna någon favoritplats i Europa? Vad brinner de lokala delägarna i Sundsvall för?
Juniwik tror på att delegera och på att människor bäst kommer bäst till sin rätt genom att ta stort, eget ansvar. Som vd sätter han upp riktlinjer men deltar endast i styrelsemöten då något ska redovisas.
– Vi kommer att satsa österut, så mycket kan jag säga. Vi har redan startat en linje mellan Blekinge och Polen. Mer vill jag inte avslöja, säger Juniwik.
Fakta om Sverige flyg Holding AB:
Bolag: Gotlandsflyg, Kullaflyg, Sundsvallflyg, Blekingeflyg, Kalmarflyg, Flysmaland
Årsomsättning 2006: 400 mkr
Avkastning: cirka 8 procent
Budgeterad tillväxt: 35 procent
Kundnöjdhet: 71,4 procent 2006, enligt SKI
Fakta om Mikael Juniwik:
Ålder: 42 år
Familj: Hustru Madeleine, Saga 11 år, Bork, 6 år
Bor: Wibble, söder om Visby i hus
Tjänar: En halv miljon
Arbetar per dag: Åtta timmar – jag har inte tid att bränna ut mig!
Bästa egenskap: Ser lösningar i allt
Sämsta egenskap: Dålig på att ge tillräckligt med beröm och uppskattning till andra människor.
Bästa stöd på jobbet: Pigge Werkelin – han löser ALLT. Det är bara att mata in nya grejor hela tiden – annars börjar han lösa problem åt andra i stället och jag vill använda honom här…
Tror om flygets framtid: Öka kraftigt de närmaste 15 åren. Kortare sträckor i Sverige ersättas av bil- och tågtrafik. Nya städer växa upp, bland annat i Asien, dit nya rutter kommer att dras.
Samarbete på Gotland:
LFV, Visit Sweden och den gotländska besöksnäringen samarbetar för att marknadsföra Gotland mot utländska turister. Särskilt satsar man på Tyskland dit Gotlandsflyg kör direkt. Det satsas även på Finland som ska få en flyglinje mellan Visby och Helsingfors i sommar.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten