Norrköping ogillar flygplatsutredning

Publicerad den 8 oktober 2007
Kommentarer

Ensamutredaren Christina Rogestams flygplatsutredning gällande ”Framtidens flygplatser - utveckling av det svenska flygplatssystemet” skapar problem för Norrköping och Linköping att utöka samarbetet kring flygplatserna i Östergötland.

Utredningen i sin helhet är väldigt Stockholmsorienterad och föreslår att Luftfartsverket på sikt inte längre skall äga ett antal regionala flygplatser i landet. Samtidigt skall man fördela cirka 105 miljoner kronor till ett antal regionala flygplatser.

Totalt sett får Fjärde Storstadsregionen, cirka 3,8 miljoner kronor av detta, allt till Linköpings Flygplats. Motiveringen är att ”man kan inte stödja två flygplatser som ligger så nära varandra”.

Det märkliga i utredningen är att man berömmer Norrköping för att man tagit över driften från staten och lyckosamt påbörjar utvecklingen av flygplatsen. Under det år som kommunen ägt flygplatsen har trafiken ökat med nästan 100%. Fler linjer och mer chartertrafik är ett faktum. Arbetet med ökat fraktflyg pågår för fullt och nya kunder är på ingående. Samtidigt ställer man frågan i utredningen om Norrköping avser att driva sin flygplats vidare.

Tror utredaren att kommunens avsikt att överta flygplatsdriften var att lägga ner densamma efter ett år?

Norrköpings avsikter är och förblir långsiktiga. Norrköpings kommun skall också, liksom Saab, ses som en seriös aktör och långsiktig ägare.

Christina Rogestam menar i sin utredning att Norrköping och Linköping skall samarbeta i arbetet med sina flygplatser. Hur tänker sig Christina att ett samarbete skall gå till när utredningen ensidigt pekar ut den ena flygplatsen framför den andra? Utredningen kunde istället innehålla en morot för att påskynda samarbeten, där det går att samarbeta. Om utredningen blir verklighet har det istället skapat betydligt sämre förutsättningar för ett samarbete än om Rogestam istället behandlat de två flygplatserna lika.

Ett av de grundläggande problemen med Östergötlands två flygplatser är att de är olika ur ett antal perspektiv, vilket utredaren inte verkat insett. Detta är en orsak till varför det varit svårt såväl politiskt som ur andra aspekter välja bort den ena till förmån för den andra. Saabfältet som visserligen behövs för Saabs verksamhet har inte förutsättningar att klara av all den verksamhet som Norrköping Flygplats idag hanterar, och som vi dessutom avser att fortsätta utveckla långsiktigt. Detta gäller både frakt- och chartertrafik.

Norrköpings flygplats är precis som Norrköpings hamn en strategisk resurs. Nyligen har hamnen blivit utsedd som en av de viktigaste 10 strategiska hamnarna i Sverige. Norrköping kommer att långsiktigt fortsätta utveckla logistikområdet där hamn, järnväg, väg och flyg är bärande komponenter. Ska Norrköping fortsätta utvecklas som ett hållbart transportcentrum och en strategisk logistiknod i Norden är flyget en viktig komponent. I våra långsiktiga planer kommer flyget, hamnen och järnvägen att knytas ännu tätare samman; Frakt som kommer in via havet  eller luften distribueras vidare med järnväg till resten av landet. Avståndet mellan hamn och flygplats är då avgörande för att få optimala, hållbara transporter. Till och med Saab nyttjar såväl Norrköping flygplats och Norrköpings hamn när de exporterar JAS Gripen ut i världen. Planen flygs från Linköpings Flygplats till Norrköping Flygplats som har direkt anslutning till hamnen

Norrköping flygplats är dessutom den enda flygplatsen norr om Landvetter som fungerar som  gränskontrollstation för hästimport. Ett tusental islandshästar kommer varje år in i landet denna väg för vidare transport till hela Norden.

Inget av detta berörs i utredning, istället jämställs de två flygplatserna som om de vore utbytbara, vilket de inte är. Så som strukturen och verksamheterna ser ut idag behövs bägge flygplatserna. Vad avser fraktflyg skall detta ingå enligt utredningsdirektiven som en del av bedömningen, trots detta nämns inte fraktflyget när Östergötlands flygplatser bedöms.

Vidare jämställer utredaren charter och linjetrafik men detta tas inte med i slutsatserna när bedömning av Norrköping och Linköping görs. Chartertrafiken från Norrköping är lika stor som hela Linköpings Köpenhamnstrafik, den kan inte flyttas till Linköping då flygfältet i Linköping inte är dimensionerad för den typen av flygplan. Ser man detta isolerat innebär det att utredaren bortser från denna trafik helt och hållet och tycker att 50 000 passagerare skall ta sig 210 km i fel riktning för att flyga till södra Europa. Ur ett miljöperspektiv ger detta helt fel signaler.

Det är till och med dubbelfel. En resenär skulle först få åka bil åt fel håll (charteravgångar från Arlanda går ofta tidigt på morgonen, varför tåg inte är ett alternativ) sen flyga tillbaka över den punkt man startade. Totalt blir det 400+400 km, eller 800 km onödiga utsläpp per passagerare. Multiplicera det med 50 000 passagerare – det blir många ton koldioxid utsläpp.

Samarbetet mellan Norrköping och Linköping ökar snabbt inom ramen för Fjärde Storstadsregionen. Vi tror också att det finns stora möjligheter till mer samarbete mellan våra flygplatser, men för att detta skall vara möjligt måste också staten behandla oss lika och även förstå att det finns såväl praktiska som strategiska skillnader mellan de båda flygplatserna. I denna fråga vore det också tacksamt om Östergötlands landshövding kunde ta till sig den kunskapen.

Mattias Ottosson                                                             Jörgen Rundgren

Kommunstyrelsen ordförande                                          Moderat oppositionsråd

Norrköpings Kommun                                                     Norrköpings Kommun

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten