
Norwegian behöver ytterligare miljarder
Publicerad den 15 april 2021Minskade skulder och avbeställda flygplan. Norwegian fortsätter rekonstruktionsarbetet och hoppas nu kunna ta in ytterligare 1,5 miljarder i investeringar.
Norwegians föreslagna räddningsplan är godkända i Norge och på Irland. En del i arbetet är att skaffa fram det kapital som behövs för att kunna kliva ur det konkursskydd som gäller just nu och åter börja verka fullt ut på marknaden. De irländska myndigheterna har krävt ett friskt kapital på minst 4,5 miljarder och det är den siffran som hela tiden varit kommunicerad.
Men nu har Norwegian själva höjt den gränsen till 6 miljarder.
– Att kapitalanskaffningen nu ändras till mellan 4,5 och 6 miljarder NOK beror på flera faktorer. Vi vill ha ett konservativt tillvägagångssätt när pandemin och reserestriktioner fortfarande skapar osäkerhet. I planeringen måste vi ta hänsyn till den osäkerheten. Vi har även tagit hänsyn till input från investerare och styrelsen, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i ett uttalande.
Ska Norwegian lyckas nå de summorna krävs att befintliga aktieägare ställer upp med 400 miljoner, att nya och riskvilliga investerare bidrar med 3,73 och slutligen 1,875 i hybridkapital. Enligt ledningen för flygbolaget är summan nu på väg att uppnås sedan några nyckelpersoner satsat pengar i det nya Norwegian. Samtidigt pågår minskningen av den tidigare tunga skuldbördan.
– Skulden kommer att ha minskat med mellan 62 och 65 miljarder NOK sedan slutet av 2019 och vi har avbeställt flygplansbeställningar till ett värde av 85 miljarder NOK. Den sammanlagda skulden kommer därmed vara mellan 16 och 20 miljarder NOK, varav 6–7 miljarder NOK är relaterat till flygplansflottan, säger finansdirektören Geir Karlsen.
De två har sedan förra året arbetat hårt på att få Norwegian på fötter och menar nu att det är på väg att lyckas.
– Det nya Norwegian som vi skapar – med en förenklad organisation och driftsmodell – kommer vara betydligt mer konkurrenskraftigt än tidigare. Det gäller både jämfört med var vi befann oss innan pandemin slog till med tanke på den konkurrens inom flyget som vi ser framför oss, säger Jacob Schram.