Om Slottider i Skottland
Publicerad den 26 oktober 2003Skottlands golfbanor och slott och herresäten blir alltmer tillängliga för oss svenskar. Ryanair flyger numera dagligen från Göteborg City och Skavsta till Prestwick utanför Glasgow och SAS Snowflake startar till våren flygningar från Arlanda till Inverness på höglandet. Det är alltså billigt att ta sig dit och det finns massor att se och göra även om man inte älskar och utövar golf. I sydvästra Skottland finns över 100 golfbanor.
Nära Prestwick finns slottet Culzean Castle (bilden) med vidhängande Country Park, en otroligt vacker skapelse med en smakfull interiör ritad av den världsberömde Robert Adams på 1600-talet.
Flera regioner i Skottland har inlett täta samarbeten med befintliga flygbolag (se kartan) och de som startar nya linjer med fokus på sänkta priser. Syftet är att få fler besökare till alla anläggningar som haft det svårt ända sedan Mul- och Klövsjukan. Turistströmmarna från USA och Skandinavien blev inte större av Irakkriget. Men nu har det vänt och skottarna är fulla av tillförsikt. – British Open i golf går av stapeln här nästa år och det drar många människor hit. – Flygbolagen är nyckeln till framgång, sade en representant för regionen.
Vi guidades runt av inspirerande medarbetare från turistbyrån för Ayrshire & The Isle of Arran. Att de är stolta över sin kultur och natur går inte att ta miste på. Mycket kretsar kring poeten Robert Burns vars namn, ännu 200 år efter hans död, lever vidare genom fonder, byggnader och evenemang. Burns anses vara mästaren och hans texter återges ofta. (Det går dock nästan lika bra att tala om Henke Larsson, vårt svenska fotbollsproffs som spelar i skotska Celtic)
Efter slotts- trädgårds- och parkbesök går vi på whiskyprovning. Det luktas på Single Malt, Singel Cask och Blended Scotch från lokala destillerier. Därefter en middag med musik som undanröjer alla förutfattade meningar om att det är säckpipa och plumpudding som gäller i denna del av världen.
Göteborgsregionens turistbolag var – påpassligt – på plats i Skottland och marknadsför nu sina attraktioner. Lisebergskaninen skall till exempel locka barnfamiljer till julmarknad och shopping nu när det är möjligt att resa billigt. Prisnivån i Sverige är numera jämförbar med Skottland när det gäller varor och tjänster i allmänhet.
För den nymornade flygplatsen Göteborg City Airport (tidigare Säve) är linjen till Skottland den tredje lågprislinjen på kort tid. Flygplatsen har därmed seglat upp som en av Sveriges tio största mätt i antal resenärer med nära 800 per dag. Under oktober räknar man med att gå upp i nivå med Östersund med omkring 1000 per dag. Flygplatsen – som ägs av kommunen, näringslivet och Luftfartsverket – kan komma att växa ytterligare med hjälp av fler linjer.
Men frågan är om Göteborg City är ett tillräckligt självförklarande namn? Vid samtal med Flygtaxi på Landvetter framkommer att det ofta kommer resenärer dit som har en bokning från Göteborg City till London, Frankfurt/Hahn eller Prestwick. Inte så dumt för taxirörelser (det tar 40 minuter kostar c:a 550 SEK enkel resa att korrigera misstaget) men det är trist för kunden. Risken är ju också att man missar incheckningstiden. Flygbolagen väntar inte på passagerare som missförstått flygplatsens läge.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten