Piloterna på ET302 gjorde rätt – havererade ändå

Publicerad den 4 april 2019
Kommentarer
Piloterna på havererade Ethiopian Airlines gjorde rätt och efter de nya instruktionerna. Läckta uppgifter från den hittills opublicerade haverirapporten pekar på det.
Haveriutredningen från Ethiopian Airlines ET302 skulle ha publicerats i början av veckan. Men offentliggörandet sköts upp. 
Kanske offentliggörs den idag, kanske fördröjs den ytterligare.
Trots det säger sig Wall Street Journal ha kommit över information ur utredningen och det är uppgifter, som om de stämmer, är bekymmersamma för Boeing.
MCAS-systemet med uppgift att hindra stall har pekats ut som orsak till kraschen i Indonesien såväl som den i Afrika. Efter haveriet med Lion Air utfärdade dock Boeing instruktioner om hur systemet kan slås av med en Trim Cut-Out och ta över med manuell flygning. Varför de etiopiska piloterna inte gjorde det, var också en av de frågor som ställdes direkt efter kraschen i Etiopien.
Enligt Wall Street Journal var det just vad piloterna gjorde. Trots det havererade flygplanet.
Ännu finns inga fullständiga uppgifter från haveriutredningen officiellt tillgängliga, men analyser från pilotkretsar i USA pekar nu på två möjligheter till varför ET302 kraschade trots att MCAS-systemet var avslaget. Den ena teorin är att systemet återstartades av piloterna och då omedelbart började pressa ner flygplanets nos igen, upp till fyra gånger. En annan teori är att systemet återstartades av sig själv, utan påverkan av piloterna. Den möjligheten undersöks just nu. Parallellt testas om MCAS, trots en aktiverad Trim Cut-out, fortsatte att vara aktiv men på en lägre nivå.
Det mesta pekar dock på att piloterna gjorde rätt och enligt de nya instruktionerna från Boeing men att tekniken blev dem övermäktig. Det slår också undan de påståenden som uppstått efter båda haverierna och som nedlåtande talar om kvaliteten på ”piloter från tredje världen”.
Skriv en kommentar

Kommentarer

andersemanuel
2019-04-08 10:40

Vad jag förstår så gick motorerna på full T/O thrust trots kärran pekade nose down. Stabben kan inte manövreras manuellt vid farter runt 500kt , så då var det kört. Kanske blev piloterna så stressade av att trimmen jävlades . Ett system som automatisk trimmar stabben stenhårt nose down efter signal från endast EN angle of attack kännare, trodde jag inte var lagligt/ möjligt att få godkänt. Airbus använder majoriteten av alla tre.

sv Istvan
2019-04-06 13:31

Det går alldeles utmärkt med adderingar efter certifiering. Under förutsättning adderingen certifieras. Men du tror väl att Boeing gör lagöverträdelser för öppen ridå!?

Istvan
2019-04-05 23:54

-TP kan förflyttas vid in belly cargo med=tips.
-Att Boeing Company adderar nya prigram i planets datorer.
Fattar inte hur dom kan göra det?
Amatöriskt!
Efter certifiering kan 0% adderingar göras.

sv Win
2019-04-05 18:54

För din information, är MAX inte ett fraktflygplan.

Win
2019-04-05 14:28

En teori kan det hänt något med gargo tex en brusten förankring förskjuten tp kraftigt baktung inget systemet kan rätta till detta. Detta har hänt i ett tidigare haveri.

Pilot
2019-04-05 13:36

Lite väl tidigt att säga att piloterna gjord allt rätt? Preliminära rapporten säger att Thrust satts på 94% N1 och ändrades knappt alls, dvs ingen som rörde thrust levers. Pitch and power är basic flyingskills vid ex unreliable airspeed mm.
Att preliminärt säga att piloterna gjorde allt rätt är för mig en gåta men att nå overspeed med 94% N1 är det inte.

Bertil
2019-04-05 01:24

Det är helt klart att Boeing inte haft ett helt säkert system implementerat i deras nya flygplan. Hur man fått igenom detta system i sina tester och certifieringar kan man ju fråga sej. Ännu mer kan man fråga sig hur luftfartmyndigheten FAA har kunnat godkänna och certifiera programvaran. Det är inte bara Boeing som gjort ett uselt jobb utan FAA är lika medskyldig.

Boeing
2019-04-05 01:14

Det är väl lite förtidigt att säga eller dra den slutsatsen. Har man läst den preliminärarapporten och har lite systemförståelse på B737 så skulle jag vara försiktig att säga det.

Tailspin
2019-04-04 19:12

Det finns två verksamheter där datasystem aldrig får falera, kärnkraftverk och flyg.
Sådana system bör inte finnas i kommersiell drifr innan det är absolut genomtestat!
Antagligen är detta inte fallet Boeing med dessa fruktansvärt onödiga olyckorna som följd.

sv Kurt
2019-04-04 16:53

Tror knappast att varken Flygbolagen, eller Boeing håller med dig. Att kalla MAX’en för missfoster, får stå för dig. (kolla stavningen)

DC-10
2019-04-04 16:04

Instämmer med JAL. Det finns även uppgifter på att piloterna återaktiverade MCAS.
Men låt oss invänta den slutliga haverirapporten.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/04/03/boeing-ethiopian-airlines-piloter-foljde-inledningsvis-boeings-nodatgarder-med-att-stanga-av-sakerhetssystem-wsj.html

Kurt
2019-04-04 14:32

737 MAX Programmet, och accelerera utvecklingen av nytt single aisle flygplan. I väntan på detta kan 737 NG produktionen återupptas. 737 MAX är ett misfoster som alldrig borde ha tagits fram.

JAL. f.d. Avionik(syst.)Tek.
2019-04-04 12:53

Jag tycker teorin om att MCAS systemet, trots trim cutout, skulle fortsatt varit aktivt fast på en “lägre nivå” låter konstig. Antingen är den on eller off? Då verkar det mer troligt att system autostartat sig själv (X4?) efter att piloterna agerat korrekt och deaktiverat. Detta borde FLDR /CVR “visa”. Vad säger piloternas ” kommentarer”? Teknik vs Human factor..fail.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten