Risk för pilotbrist bland regionalbolagen
Publicerad den 28 november 2012
The Regional Airline Association, RAA, en amerikansk organisation för de regionala flygbolagen, har slagit larm om en kommande pilotbrist för de mindre flygbolagen i USA. Det är en sammansatt kedja av orsaker som nu gör att RAA ser tillförseln av nya piloter som en nyckelfaktor för branschens fortlevnad: Generationsskiften, brist på utbildningsplatser, fler och mer komplicerade regler och en allmän nedgång i intresset för att satsa på en pilotkarriär.
– Min främsta önskan är att vi kan öka de ekonomiska möjligheterna för pilotstudenter. Annars riskerar vi att pilotkarriären blir förbehållen en ekonomisk elit, säger Faye Malarkey Black på RAA.
Ytterligare en faktor som kan späda på pilotbristen är en överenskommelse mellan de stora amerikanska flygbolagen om vilka flygplanstyper som de kan lägga ut sin egen trafik på. Tidigare har gränsen gått vid 50 stolar, över det måste flygbolaget själva flyga trafiken. Men nu gäller 79 stolar som maxgräns vilket innebär att de stora nätverksbolagen kan släppa mer trafik till de regionala flygbolagen och själva koncentrera sig på de stora linjerna och täta passagerarflödena. Förra året flög de regionala flygbolagen 160 miljoner passagerare och stod för cirka hälften av all flygtrafik i USA.
Även i Sverige kan en kommande brist på regionalflygspiloter vara på gång.
– Ja, rörligheten bland de regionala piloterna har varit dålig och ålderskurvan ökar nu samtidigt som ett generationsskifte är på gång, säger Jan Bergling på Svenskt Flyg och får medhåll av Ingvar Nordesparr, t f rektor på Trafikflygarhögskolan TFHS.
– Det är ganska naturligt, vi har en situation där framför allt Ryanair och Norwegian sugit upp många av de unga piloterna. Istället för att gå den traditionella vägen från utbildningen till ett mindre regionalt flygbolag och sedan vidare till något av de större bolagen, så hoppar de idag direkt till att flyga Boeing och Airbus på något nätverksflygbolag.
De tolv eleverna på TFHS är i princip redan öronmärkta för jobb hos Norwegian som är host-airline på TFHS. Det har resulterat i kritik från branschen och arbetet pågår för att knyta ytterligare ett flygbolag till skolan för att öka spridningen.
– Vi är en yrkesutbildning och det viktiga är att eleverna är anställningsbara och får arbete när de är klara här.
Scandinavian Aviation Academy, SAA, som nyligen fick yrkeshögskolans uppdrag att utbilda piloter har ett fem flygbolag knutna till verksamheten, däribland regionalbolagen Nextjet och Golden Air. Magnus Mattsson ser även han den kommande generationsväxlingen men tror inte att det kommer att gå så långt som till en bristsituation i Sverige.
– På vissa håll i Europa och USA kan det bli så men här i Sverige tror jag inte det. Det återstår att se om det blir huggsexa om våra elever eller inte eftersom de inte är låsta till något specifikt flygbolag, säger han. Men att det finns svårigheter att rekrytera rätt personer, det är klart. Pilotyrket har ju fått sig en törn de senaste åren.
Ett kommande generationsskifte, utbildade piloter som går direkt till de stora flygbolagen och betänkligheter bland unga mot att satsa stora summor av egna pengar för att skaffa en pilotutbildning – det är faktorer som kan resultera i en situation där de svenska regionala flygbolagen, likt dem i USA, kan få svårt att rekrytera piloter.
– I så fall ger det plats för utländska piloter och bolag att konkurrera hårdare på den svenska marknaden, säger Jan Bergling.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten