Senaste nytt om EHA – EASA

Publicerad den 18 juni 2012
Kommentarer
Ragnar Boge skriver nedan om läget inom både EHA och EASA och ger indikationer på hur vi enligt honom borde agera vidare. Ragnar har informerat att skulle vilja lämna över en del arbetsuppgifter och snart pensionera sig på 'riktigt'. Helikopterkommittén hade ett möte i veckan som gick och beslutade att Linda Sandberg tar över ordförandeskapet fram till årsmötet i november. AnnaeMarie Ejdepalm på Arlanda Helicopter är sjukskriven sedan några månader tillbaka. Andres Hjert från Medicopter åtog sig att vara kontaktperson för FTL-HEMS i första hand så får vi se hur mycket arbete det blir och om han är beredd att hålla i FTL-AW också. Känner ni till någon som skulle kunna vara bra för oss att bearbeta för att ta över åtminstone en del av Ragnars uppgifter så är vi tacksamma för tips. Vi vill inte så helt utan om Ragnar helt plötsligt bestämmer sig för att inte jobba för oss längre. Han kommer till årsmötet i november och vi hoppas på stort deltagande från hkpbolagen så att Ragnar känner att han har stöd från er. (Bilden Jämtlandsflyg)

EHA FTL-arbetsgrupp
EASA har som jag berättat tidigare beslutat sig för att börja med att ta fram FTL för HEMS. EHA har med anledning av detta i sin egen arbetsgrupp till att börja med begränsat sig till att ta fram ett förslag till FTL helikopter (HEMS) som ett underlag för EASA:s FTL-arbetsgrupp att beakta. Andreas Hjert från Medicopter och jag har deltagit i detta arbete.

EASA FTL-arbetsgrupp (RMT.0346)
EASA hade den 21 – 22 maj sitt kick-off möte för denna arbetsgrupp i Köln. EHA är representerat av John Duffy (flygchef i Bond Offshore Helicopters). I EASA:s arbetsgrupp sitter också representanter för pilotorganisationer, nationella myndigheter och andra organisationer. Transportstyrelsen är representerat av Karl-Axel Edén. Eftersom John Duffy var förhindrad att delta i Kick-off mötet ombads jag representera EHA vid detta första möte.

EASA:s arbetsmetod
Avsikten är att arbetsgruppen till att börja med helt förutsättningslöst skall identifiera alla tänkbara risker med anknytning till FTL och för varje risk knyta möjliga säkerhetsåtgärder. Med detta som underlag skall man sedan titta på forskningsunderlag, utredningar,  existerande FTL-system samt bl.a förslaget från EHA, för att se vad man måste beakta inför formuleringen av de nya bestämmelserna.

Gruppen skall därefter ta fram konsekvensbeskrivningar för olika alternativa förslag. Därefter utformar EASA ett förslag till bestämmelse, som kommer att gå ut på remiss (NPA).

Tidsplan
NPA:n för FTL HEMS väntas komma ut hösten 2013, och publiceringen av den slutliga beslutade bestämmelsen i början av 2016.

FTL för övrig helikopterverksamhet
Efter FTL HEMS vidtar arbetet med FTL CAT (Air Taxi). Slutlig bestämmelse för detta väntas i slutet av 2016.
Arbetet med FTL för Aerial work (SPO) väntas inte komma igång förrän 2016 och en slutlig bestämmelse på det området kommer troligen inte att vara på plats förrän 2018.

Hur kan vi påverka resultatet?
Genom att EHA nu lämnat ifrån sig sitt underlag till förslag till EASA är mina och Hjerts påverkansmöjligheter slutförda. Men eftersom Sverige har Karl- Axel Edén i EASA:s arbetsgrupp, och han säger sig vilja stå bakom svenska operatörers intressen, finns möjligheten att hjälpa honom i sitt arbete genom att förse honom med underlag och argument. Ta den chansen!  

EHA – EASA
Var står vi?
EASA OPS (utom på vissa begränsade områden) är i en fas där vi inte längre har någon möjliget att påverka slutresultatet.

CAT och SPO processas f.n. i ett samspel mellan Kommissionen och Parlamentet, och CAT-delen beräknas kunna publiceras under hösten 2012. Därefter har de nationella myndigheterna 2 år på sig att anpassa sig för det definitiva ikraftträdandet.

SPO (aerial work) har försenats ytterligare och beräknas inte kunna publiceras förrän i början av 2013, med efterföljande tvåårsperiod för implementering.

Vad som återstår att arbeta fram i EASA OPS:en är som sagt FTL för helikopter och vad som slutligen skall gälla för enmotorflygning över icke tätbebyggd ogynnsam miljö.

Hur gå vidare?
Engagemanget inom EHA
EHA är, som jag ser det, numera en organisation med luft under vingarna. Man har fått EASA:s erkännande och får fler och fler medlemmar och också nya kategorier av medlemmar. Det verkar nu som om tillverkare över hela världen slåss om att få representera tillverkningsindustrin i EHA. Man har alldeles nyligen heltidsanställt en generalsekreterare, som kommer att bevaka vad som händer på helikopterområdet i världen, men framför allt inom EASA.

Att vara medlem i EHA, är för ett litet land som Sverige ett måste. Att dessutom vara aktiv medlem, d.v.s. ha en fysisk representant i EHA:s Board, eller åtminstone i Council ger svensk helikopterverksamhet en avsevärd möjlighet att påverka. Det handlar om att få EHA att agera i frågor som vi tycker är viktiga och det handlar om att på ett påtagligt sätt kunna påverka regelutvecklingen. Särskilt stor påverkansmöjlighet har man naturligtvis, om man kan avsätta resurser för att delta i arbetsgrupper inom EHA eller ännu bättre inom EASA.

Aktuella frågor
FTL
är ju som jag inledningsvis berättade fortfarande under utveckling. EHA är representerat av John Duffy, som också är ordförande i EHA:s FTL-arbetsgrupp.

Bertäffande FTL CAT (air taxi) och FTL SOP (aerial work) har inte EASA ännu efterfrågat nomineringar till WG-medlemmar. EHA:s FTL-arbetsgrupp har fortfarande möjlighet att utarbeta ett förslag till FTL inom dessa områden och också föreslå representanter i kommande EASA WG.

Vad som kanske är av störst intresse för oss är FTL SPO.
Single engine over non congested hostile aeria är ett område som EASA har lovat utreda i särskild ordning. Man tänker så småningom, efter att ha samlat ett underlag (analyser, förekommande praxis o.s.v), starta upp en WG, som får i uppgift att utarbeta ett slutligt bestämmelseförslag på området. Det handlar om huruvida det skall vara tillåtet att fortsatt flyga enmotor med obegränsad exponeringstid över non congested hostile area och om även enmotoriga kolvmotorhelikoptrar skall få göra det. I avvaktan på ett sådant bestämmelseförslag tillåts pågående verksamheter (enligt JAR-OPS 3) fortgå.

Denna fråga är högaktuell för svenskt vidkommande och kräver särskilt engagemang från vår sida. Konkurrensen är dock hård avseende deltagande i arbetsgrupper (Schweiz Frankrike, Italien osv)

Det kommer att uppstå frågor kring framtagning av SOP:s (instruktioner för olika verksamhetsformer) för aerial work, där jag är säker på att EASA kommer att begära hjälp från EHA. 

När EASA OPS:en kommit på plats kommer säkerligen behov uppstå att korrigera uppenbara brister i detta komplexa och omfattande regelverk.

Att SFB skall finnas med på ett hörn i denna framtid tycker jag är en självklarhet. Till detta krävs dock särskild tid och särskilda resurser, som behöver diskuteras vid kommande årsmöte.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten