Skall monopolister shoppa flygplatser!?

Publicerad den 12 april 2005
Kommentarer
Trenden just nu bland stora flygplatserna är att etablera sig i andra länder. Genom kraftiga överdebiteringar av landningsavgifter på den egna flygplatsen och fantasihyror i terminalerna roffar resenärerna på hutlösa P-avgifter skapa man fantastiska resultat. Dessa vinster plöjer men ner i förvärv och upprustning av andra flygplatser. Senast fick Copenhagen Airport tillfälle att ta över Bulgariens två flygplatser Warna och Burgas. Det var Frankfurts flygplatsbolag Fraport, Vinci Airports/Vinci Concessions, Hochtief Airport och andra med i budgivningen, men det var Copenhagen Airport som tog hem potten, skriver Flygtorgets EU-korre Toni Schönfelder.

Copenhagen Airport har enligt avtal garanterat att investera 525 miljoner Euro (knappt 5 miljarder kronor) samt att betala 1,2 miljarder Euro ( drygt 10 miljarder kronor) i koncessionsavgift till Bulgariska staten. Detta för ett avtal som räcker i 35 år, något som innebär att Bulgarien gjort ett snabbt klipp, men samtidigt höjt kostnaderna för flyget att landa med semesterresenärer till Golden Beach för all framtid. Det är som att skjuta sig själv i foten, men vem i politiken bryr sig vad som sker i framtiden. Det är alltid någon annan som får ta hand om problemen. Att se kortsiktigt är bland det första som politikerna i de tidigare öststaterna lärt sig av västvärldens profitörer och jakten på kvartals resultat.

Om vi istället antog att Copenhagen Airport hade sänkt alla sina avgifter mot flygbolagen, mot resenärerna i motsvarande grad och därmed ökat sin attraktionskraft. Detta hade lett till mer trafik, och man hade tjänat mer pengar som kunde leda till att sänka flygplatsavgifterna ännu mer, ett alternativ förmodligen bättre och mer kalkylerbar då man är på hemmamarknaden.


Att Fraport är nu med i Indien och investerar ca 30 miljoner Euro (270 milj kronor) i Delhi/Mumbai, låter på mig mer som en deal med Lufthansa att pinka in ett revir mot framtida konkurrenter. Att Fraport inte skulle gå hand i hand med Lufthansa vore en sensation. Fraport är även med i en budgivning om Moskvas flygplats, en säker källa att bli av med alla pengar och avtalet. Frågan som borde ställas av aktieägarna är: har man inom flygplatserna ett management av den kaliber som kan hantera dylika frågor långt från en monopolistisk hemmamarknad där man styr och ställer som man vill? Detta gäller i lika hög grad för Copenhagen Airport. Jag betvivlar uppriktigt att man kan styra och driva flygplatser i ekonomisk exotiska länder med folk som aldrig arbetat med andra kulturer när det gäller avtal och personal än hemmavid.

Bankerna och investerarna har likaså svag tilltro till Fraports management och aktien är en enda lång besvikelse, fast man sitter på Europas kanske bästa kassako!

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten