Svenskt Flyg: Nollvision för flygets klimatpåverkan

Publicerad den 18 mars 2008
Kommentarer
Att flyget ska ta sin andel av ansvaret för att rädda klimatet är en självklarhet. Detta slår Svenskt Flygs generalsekretare Peeter Puusepp fast i ett debattinlägg publicerat i Kvällsposten 17 mars. Läs hans inlägg på Flygtorget:

Alla är vi överens om att klimatet måste räddas. Tyvärr tror Vilmer Andersen och Elisabeth Hellman (KvP 10/3) att enkla symbolåtgärder mot flyget löser klimatproblemet.

Verkligheten är dock mer komplicerad än så. Flyget står i dag för två procent av världens samlade utsläpp av koldioxid enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Flyget är dock globalt sett i kraftig tillväxt och om inga åtgärder vidtas kommer det globala flygets utsläpp av koldioxid att 2050 stiga till fem till sex procent.

Att flyget ska ta sin andel av ansvaret för att rädda klimatet är därför en självklarhet, men det är svårt att ta ett ansvar som är större än de utsläpp som man de facto orsakar – även om vi gärna skulle vilja.

Mycket verkstad
Jag kan dock glädja Andersen och Hellman med att det inom flyget i dag är mycket verkstad för att klara av sin del av klimatansvaret. Ambitionen från den globala flygbranschens sida är att 2050 överhuvudtaget inte påverka klimatet – en nollvision för flygets klimatpåverkan.

Föreningen Svenskt Flyg presenterade i november tio punkter för ett klimatvänligare flyg som den svenska flygbranschen är i full färd med att förverkliga. LFV är det första klimatneutrala företaget i Sverige.

SAS har nyligen presenterat en klimatstrategi där man redan 2020 ska ha minskat sina totala utsläpp med 20 procent trots en samtidig ökning av resandet för att 2050 nå det globala nollutsläppsmålet.

Chicagokonventionen
Flyget är en internationell bransch som världens länder kommit överens om att gemensamt reglera via FN-organet ICAO. Den så kallade Chicagokonventionen säger mycket riktigt att flygbränsle inte ska beskattas.

Det är en viktig bakgrund till att EU:s miljöministrar kommit överens om att flyget ska bli en del av EU:s system för handel med utsläppsrätter för koldioxid från 2012.

Svenska Miljöinstitutet IVL konstaterade i en rapport förra året att handel med utsläppsrätter för flygets del ger samma effekter som en skatt på koldioxid men är betydligt lättare att genomföra rent lagstiftningsmässigt.

Suveränitet
En beskattning av koldioxiden i Europa hade krävt nationella politiska beslut om detta i var och en av medlemsländerna då varje land inom EU är suverän i skattefrågor.

En samordnad sådan process hade sannolikt tagit mycket lång tid att genomföra – om den ens hade varit möjlig. Det är ett av skälen till att EU valt att inte föreslå beskattning av koldioxid för flygets del utan i stället valt att inkludera flyget i utsläppshandeln.

Den svenska flygbranschen hade gärna sett att flyget inkluderats i handeln redan under nuvarande handelsperiod, alltså redan innan 2012.

Man kan gå två vägar när det gäller flyget och klimatet. Antingen så ägnar man sig åt verkstad med ambitionen att lösa det reella problemet så effektivt som möjligt, vilket den svenska flygbranschen tänker göra.

Eller så ägnar man sig åt snack och symbolåtgärder som vare sig minskar klimatproblemet, räddar isbjörnar eller bidrar till välstånd och välfärd. Vilken väg känns som den bästa vägen in i framtiden?

Peeter Puusepp,
Generalsekreterare
Föreningen Svenskt Flyg

Tidigare inlägg i debatten:
Vilmer Andersen, miljöansvarig i vänsterpartiets partistyrelse
Elisabeth Hellman, ledamot, (v) i miljönämnden i Malmö
(Läs inlägget nedan)

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten