Svenskt flyg utreder sig självt:
Publicerad den 27 november 2007
”Vi måste sluta tona ned miljöproblemen”
Av Anette Nyman
Föreningen Svenskt Flyg tar nu krafttag tillsammans med sin egen bransch. I en oberoende miljörapport, beställd av Svenskt Flyg, slår nu ett flertal experter fast att flyget måste ta ett ökat ekonomiskt, tekniskt och moraliskt ansvar.
Det räcker inte med att förlita sig till EU:s arbete i klimatfrågan. Om flyget vill vara en mogen verksamhet med stolta medarbetare måste fokus förändras.
I stället för att tona ned miljöproblemen bör branschen agera, skriver professor Lars B Johansson, ordförande miljökommittén.
- Jag välkomnar miljökommitténs rapport som är opartisk och tillsatt av Svenskt Flyg. Det känns bra att vi på allvar våga sticka ut hakan och ta egna initiativ i debatten.
Många flygföretag lever enligt ekonomiskt snäva ramar. Men ju tidigare vi satsar på alternativa bränslen, nya flygplansflottor och stimulerar alternativa tekniska lösningar ju tidigare kan vi också nå miljömässig framgång i branschen, säger Lena Mikko, ordförande i Svenskt Flyg.
Hon anser det självklart att flygbranschen har ansvar för sin egen miljö- och klimatpåverkan.
Opartiska experter
Och det var med den insikten som föreningen Svenskt Flyg våren 2006 tog initiativ till en miljökommitté bestående av sju opartiska miljöexperter, bland annat från Naturskyddsföreningen, Ecovita, Volvo och SAS.
- Flygbranschen måste erkänna – och våga stå för – att flyget liksom all annan mänsklig aktivitet påverkar sin omgivning, bland annat miljön. Flygbranschen måste också agera på eget initiativ genom att själv beskriva de problem som finns och föreslå lösningar på dessa tillsammans med branschens intressenter, säger Lars B Johansson.
Han tycker också att det är hög tid att flygbranschen slutar att se sig själv orättvist behandlad i förhållande till andra transportslag.
Batteri av åtgärder
- Detta är en komplex fråga och det finns inga enkla lösningar. Ett helt batteri av åtgärder måste till och ett pussel läggas, säger Johansson och understryker att ett intimt samspel mellan de olika transportslagen och samhället i övrigt behöver byggas upp.
Trots att flyget minskar sina utsläpp ökar koldioxidutsläppen totalt sett. Och enligt nya prognoser minskar flygets roll i inrikestrafiken samtidigt som utrikesflyget förväntas öka i takt med den ökade globaliseringen. Siffror som sex procent nämns i debatten.
– Alternativa bränslen såsom biobränslen och vätgas kommer inte att utgöra någon ”Quick fix” för att lösa flygets framtida miljöproblem. Problemen med utsläpp på hög höjd kvarstår och dessutom kommer konkurrensen om alternativa bränslen att vara mycket stor – med tanke på de stora arealer som behövs för att odla fram råvaran, säger Johansson.
Benchmarking
Miljökommitténs experter anser att flygbolagen bör genomföra en så kallad benchmarking (fokusera på konkurrenterna inom samma bransch) för att lära och se vad de mest framsynta bolagen redan gör, då många åtgärder för att spara energi och därmed minska utsläppen är tillgängliga redan nu – gröna inflygningar, erbjuda resenärerna klimatneutrala resor och så vidare.
Experterna resonerar vidare rörande olika förhållningssätt till ekonomiska styrmedel och ökad forskning men framhåller att det viktiga i att möjliga åtgärder genomförs snarast. En attityd som ”vänta och se” bör under alla omständligheter undvikas.
Föreningen Svenskt Flyg och dess medlemmar har med utgångspunkt i utredningen enats om tio punkter för att tillsammans arbeta för ett mer klimatanpassat flyg.
Konstruktiv debatt
Bland annat är föreningen för en öppen och konstruktiv debatt om flyget och miljön med flygets intressenter, positiva till ekonomiska styrmedel, positiva till gemensamma krav på EU-nivå vad gäller flygets påverkan på miljö och klimat, positiva till politiska beslut som leder till effektivare utnyttjande av luftrummet i Europa.
Föreningen förespråkar också en bättre utbyggnad av kollektivtrafiken till flygplatserna, är positiv till konkurrens mellan transportslagen, ytterligare teknisk utveckling samt alternativa bränslen.
Man anser också att alla aktörer i branschen bör vidta åtgärder som minskar påverkan på miljö och klimat samt att det är viktigt att erbjuda flygets resenärer möjligheter till ett klimatneutralt resande.
Vad säger Arne Karyd, nationalekonom, Magnus Blinge, teknologie doktor från Vinnova, Magnus Nilsson, trafikexpert på Naturskyddsföreningen, Inge Horkeby, Miljöchef på Volvo, Martin Porsgaard Nielsen från SAS och Anders Lundbladh från Volvo – alla delaktiga som experter i miljökommitténs utredning?
Följ Flygtorgets nyhetsbrev. Under kommande veckor presenterar vi fördjupad läsning rörande de olika delarna i miljökommitténs rapport i samarbete med professor Lars B Johansson.
Rapporten presenteras av Lars B Johansson klockan 11.00 onsdag 28 november på konferensen Flyg med Framtid i Aula Magna vid Stockholms universitet.
Rapporten finns att läsa i sin helhet från och med klockan 11.00 på onsdagen. Se följande länkar:
www.flygtorget.se/nyheter samt www.lfv.se
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten