Tilltagande turbulens i Tyskland !
Publicerad den 21 oktober 2003TUI är inte längre intresserat av Sterling trots bolagets låga kostnader. Förlusterna har varit för stora. Lufthansas besättningsavtal är en börda för flera bolag. Vår korrespondent Toni Schönfelder redovisar här läget för flyg- och reseindustrin i Tyskland.
Att flygbolaget Condor egentligen är två olika flygbolag känner få till, det ena bolaget heter Condor Flugdienst och det andra Condor Berlin. Båda bolagen ingår i den gigantiska Thomas Cook koncernen, världens äldsta reseverksamhet grundad av Baptisten Thomas Cook.
Resekoncernen Thomas Cook, som ägs till lika delar av Lufthansa och varuhuskedjan Karstadt – Quelle, är Europas andra största resekoncern efter TUI. De är dessutom ägare av Condor Flugdienst, ett företag som funnits i 49 år och nu flyger under namnet Thomas Cook powered by Condor. I koncernen ingår bland annat också Iberostar Hotels & Resorts med 68 hotel och 47 782 bäddar samt ett 20 tal researrangörer i flertalet Europeiska länder.
Thomas Cook har fått känna av det nya lågprisflygets konkurrens med ett kraftigt försämrat resultat. Ett minus på 231 miljoner Euro ( 2 miljarder SEK) före skatter och avskrivningar har ruskat om ägargruppen. Ett av bekymren är flyg som opereras av Condor Flugdienst flyger efter ett besättningsavtal från Lufthansa medan Condor Berlin flyger på avtal som ligger närmare andra lågprisflygbolagen. Condor Berlin ( 590 medarbetare) startades som så sent som 1998 med många piloter från gamla ärovördiga PanAm. Efter andra världskriget hade USA-bolaget monopol på Berlin-flygningar till Frankfurt, München samt Stuttgart fram till dess att Muren försvann 1990.
Ett annat bolag som startades av PanAm kaptener – redan 1955 – är Air Berlin som idag är det tyska flygbolaget som alla försöker orientera sig efter. De har den mest effektiva flyg-operationen samt med de lägsta kostnaderna och effektiva avtal med fackföreningarna. Air Berlin var pionjären tillsammans med flygbolaget LTU att sälja enkla och t/r flygbiljetter vid sidan om charterplatser till samtliga arrangörer på den tyska marknaden. LTU tillhörde en kortare tid Swissair men köptes fritt från konkursboet, LTU har under sin verksamhetstid sedan 1955 aldrig haft några förluster å engelska.
LTU fakta, totalt 24 Flygplan:11 Airbus A 320-200, 3 Airbus A 321-200, 7 Airbus A 330-200, 3 Airbus A 330-300. Kapacitet på 5966 stolar – varav 126 i FIRST COMFORT Class, 2004 skall hela flottan rationaliseras till att enbart omfatta Airbus flygplan.
Condor Berlin flyger med Airbus A320 plan, ren charter, och gör inga förluster.
Condor Flugdienst Fakta: Opererar för Thomas Cook. Bolaget flyger 35 Boeing 767 plan samt några 747 med 200 till 390 platser. 13 andra 757 – 200 är redan tagna ur trafik och står på backen. (Boeing kommer för övrigt att upphöra med tillverkningen av Boeing 757)
Ledningen i Frankfurt, med chefer från Lufthansa, där Thomas Cook huvudkontor finns, för sedan en tid tillbaks förhandlingar med berörda fackföreningar för att slå ihop båda Condor bolagen till ett enda bolag med gällande avtal som Condor Berlin har, vilket ligger närmast Air Berlins flygavtal. Förhandlingar torde inte bli problemfria.
TUI har snarlika problem med Britannia i UK och ett Britannia Nordic samt chartebolaget HapaqLloyd och dotterbolaget HapaqLloyd Express som är ett lågkostnadsbolag på den reguljära marknaden.
Gränsen mellan charter och lågprisflyg har suddats ut och lågprisflyget tar över stora delar av marknaden. TUI för därför samtal med alla berörda att slå ihop all flygoperation till ett bolag med en kostnadsstruktur som liknar den som Hapaq Lloyd Express har. TUI har även tittat på andra bolag och funnit Sterling som intressant. Bolagets operativa kostnader är – enligt TUI – ca 20% lägre än hos Britannia Nordic. Ett övertagande av Sterling – som nämndes för några veckor sedan – är inte längre aktuellt med hänsyn till Sterlings operativa förluster. Eller som TUI Chefen Michael Frenzel nyligen sa: –Man rekonstruerar inte sjuka bolag med att tillföra flera sådana.
Air Berlin återkommer hela tiden som måttstock, ett bolag som även TUI chefen framhåller som bolaget man måste kunna mäta sig med. Air Berlin startade 1978, med amerikanska PanAm piloter. Flygplanen var USA-registrerade vilket var ett krav från Washington vid den tiden. Fakta:
Fakta: Air Berlin förfogar nu över 44 plan varav 41 Boeing 737. Merparten är 737-800, medelåldern är 2,6 år. Bolaget har än så länge klarat av alla kriser och flyger alltjämt med vinst, år 2003 blir ett rekordår enligt uttalande från ledningen.
Germanwings är ett annat – av Lufthansa ägt – bolag som omvandlades till ett lågpris-flygbolag motsvarande Snowflake hos SAS. Man ville ta efter lågprisflygets framfart på den tyska marknaden och möta Ryanair med samma medicin. Germanwings resultat är starkt negativt vilket främst orsakas av extremt låga priser på flygbiljetter på den tyska inrikesmarknaden. Bolaget har ett eget kabinavtal med en kostnads bild som ligger nära Hapaq Lloyd Express (TUI)
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten