Skriv ut  

Air Baltic ger upp och byter flygplats

Flygnyheter, Anders Siösteen, den 9 oktober 2015
Det blev inte mer än sex veckor på Bromma. Linjen från Vilnius och Riga läggs ner och Air Baltic byter flygplats.

Det var sedvanlig vattenbåge och tårta när Air Baltic landade på Bromma i början av september. Invigningen av linjen från Vilnius i Litauen pressade upp antalet utrikeslinjer på Bromma till sex eftersom Riga också kom med i den slinga som flygbolaget la upp.

Men det var en glädje som blev kortvarig. I dagarna meddelade Air Baltic att man lägger ner flygningarna på Bromma och istället koncentrerar sig på Arlanda. Därmed tappar Bromma två av de tre baltiska huvudstäder som funnits på linjekartan.

Anledningen till att Air Baltic väljer bort Bromma till förmån för Arlanda är inte känt men har utan tvekan med passagerarunderlaget att göra. Air Lituanica gjorde även de ett försök med Vilnius men stoppade. Det berodde dock mer på att flygbolaget i sig fick ekonomiska svårigheter. Vid båda försöken har också marknadsundersökningarna pekat på att både näringslivet och turisttrafiken är betydande länderna emellan.

Kvar på Bromma är nu Estonian Air som fortsätter att flyga på Tallinn med omväxlande turboprop och jet. Därutöver finns utrikeslinjerna till Helsingfors, Bryssel och Aarhus i Danmark.

Stängningen av trafiken till Bromma innebär att Air Baltic gör en rockad och flyttar trafiken från Vilnius till Arlanda. Även den ska flygas med en Q400 som hittills opererat på Bromma. Det innebär att den ska flygas i direkt konkurrens med SAS som flyger en SAAB 2000 på sträckan. Även Norwegian har trafik på Vilnius under sommarsäsongen. Air Baltic ökar också närvaron på Arlanda genom att dra upp antalet frekvenser på rutten till Riga.  

Enligt uppgift ska dock Air Baltic återvända till Bromma i sommar och då ta upp konkurrensen med Estonian på sträckan till Tallinn.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Gör man inga riktiga djupa marknadsundersökningar
Skrivet av thomas, 2015-10-11 13:25:50
Konkurrear med sig själv??
Flygbranschen verkar inte vara den smartaste.
Anmäl inlägget
Gör man inga riktiga djupa marknadsundersökningar
Skrivet av thomas, 2015-10-11 13:25:45
Konkurrear med sig själv??
Flygbranschen verkar inte vara den smartaste.
Anmäl inlägget
Självklart
Skrivet av Kalkyl, 2015-10-10 09:32:13
Man hade redan en fungerande Arlanda linje som inte var full!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn