Skriv ut  

Norwegian driver på om sibirenkorridoren

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 11 april 2019
Frågan är ännu olöst. Men denna gång har Björn Kjos en betydligt bättre politiskt uppbackning med sig när han diskuterar möjligheten att öppna det ryska luftrummet för Norwegian.

I veckan åkte Björn Kjos till Moskva för vad han själv på Twitter kallade industrikontakter. Det är knappast en vild gissning att dagarna i Moskva också användes till diskussioner med de ryska myndigheterna om trafiken över Sibirien till Asien.
 
Överflygningsfrågan är alltid på vår agenda, twittrade Kjos.
Det är som bekant inte första gången som Norwegian tar upp frågan och det faktum att de är utestängda från att trafikera Sibirienkorridoren, allt med hänvisning till över femtio år gamla överenskommelser. Denna gång kan Björn Kjos dock ha möjlighet att lägga lite mer eftertryck i samtalen. Fyrpartiregeringen i Norge har för första gången haft med frågan i sin regeringsplattform och att det är så uttalat har inte hänt tidigare. Däremot har samtliga försök att få fram ett nytt avtal strandat, trots att frågan varit tämligen högt uppe i den politiska hierarkin. 
 
Vad som kan ha drivit på regeringens utfästelse denna gång är det faktum att turistströmmarna från Kina och övriga Asien riskerar att välja andra destinationer än Norge. Oslo har fått en första direktförbindelse till Beijing med ett kinesiskt flygbolag. Om också Norwegian får trafikrättigheter och med de linjer som Norwegian utlovat till bland annat Kina, Japan och Korea, kommer det att ge den norska besöksnäringen ett enormt uppsving.
Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hade för mig
Skrivet av Jasså, 2019-04-11 16:05:58
Att Norwegian planerade ARN som Asien hub ifall at man får flyga över Sibirien, men kanske idiotiska svenska flygskatten har satt stopp för detta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn