Skriv ut  

Regionala flygplatser ljusglimt i ett mörkt år för passagera

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 januari 2020
Antalet flygpassagerare i Sverige minskade förra året. Men det finns också ljusglimtar: tio flygplatser i landet visar en ökning och alla är de mindre regionala, vid sidan av Swedavia. Det visar statistiken från landets samtliga flygplatser med passagerartrafik.

Flygandet i Sverige minskar. Det är ingen nyhet och stod klart redan när Swedavia redovisade siffrorna för de tio statliga flygplatserna. Nu har Transportstyrelsen räknat samman också utvecklingen på de regionala flygplatserna i landet och det förstärker bilden av den kraftiga nergången för flyget, främst inrikes.

Fortsatt är det utrikestrafiken som håller emot med sammantaget 30,9 miljoner passagerare på de flygplatser i landet som har utrikestrafik. Men det ska jämföras med de 32,3 miljoner som flög under 2018. Det innebär att 1,4 miljoner färre utrikesresenärer i år än förra året eller 2,2 procent. Inrikes är tappet än större, 8,9 procent i och med en nedgång från 7,66 miljoner år 2018 till 6,98 miljoner förra året. 

– Så gott som samtliga inrikeslinjer visar en nedgång 2019. Det har sin förklaring i avmattning av den svenska ekonomin, men det kan inte uteslutas att det också kan förklaras av en ökad miljömedvetenhet och tillgång till alternativa färdsätt, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen.

Minskningarna var störst på flygplatserna i Mora/Siljan, Karlstad och Jönköping.

– Mora flygplats har sedan februari 2018 varit utan linjetrafik till Stockholm-Arlanda och minskningen är kopplad till att man under hela 2019 inte har haft någon regelbunden trafik, förutom under december-mars då flygbolaget Bra flög. Att Karlstad och Jönköping har minskat beror på flygbolaget Bmi:s konkurs, säger Jean-Marie Skoglund.

Av 38 flygplatser är det 10 flygplatser som uppvisade en ökning jämfört med 2018.
– Samtliga flygplatser där flygresandet ökat var kommunala eller privatägda flygplatser. Samtliga av Swedavias flygplatser, som är de tio största i landet, uppvisade en minskning för 2019. Det vi ser är att den upphandlade trafiken har stabiliserats efter ett ganska turbulent år 2018, säger Jean-Marie Skoglund.

Den största relativa passagerarökningen hade Kristianstad, Gällivare och Lycksele flygplats. Ökningen för Kristianstad är kopplat till att flygbolaget BRA gick in och startade flygtrafiken till Bromma ganska snart efter konkursen av flygbolaget Sparrow i juni 2018, och som bedrev trafiken till Stockholm-Arlanda.
 
Ladda ner fullständig statistik för Flygtrafiken 2019:
 Bifogade dokument och länkar
Flygstatistik 2019
Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Stockholm Skavsta saknas i tabellen
Skrivet av Christina, 2020-01-23 11:54:42
Tabellen tar slut vid bokstaven R vilket bland annat innebär att siffrorna för Stockholm Skavsta inte syns.

2 296 815 personer flög här 2019 vilket är 3.8 procent fler än 2018.

3.7 procent fler passagerare 2019
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn