Skriv ut  

Flygförbud för Iran Air på Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 mars 2020
Iran Air flyger idag till Stockholm och Göteborg. Men nu pekar allt mot att trafiktillståndet dras in. Det ör Folkhälsomyndigheten som skickat den rekommendationen till Transportstyrelsen.

– Att under nuvarande omständigheter fortsätta att ta emot stora grupper av passagerare från Iran skulle allvarligt försvåra arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 och öka risken för en lokal spridning av infektionen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Frågan om flygtrafiken från Iran till Sverige har varit uppe ett flertal gånger sedan även Iran drabbades av Coronaviruset men hittills har flygningarna fortsatt till Stockholm och Göteborg. Transportstyrelsen är den myndighet som kan dra in ett trafiktillstånd men har hänvisat till just Folkhälsomyndigheten och de rekommendationer som de ger när det gäller smittspridningen. Hittills har myndigheten dock pekat på att det är bättre att trafiken är igång och därmed ge möjlighet att kontrollera dem som kommer från Iran. Ett förbud för direkttrafiken kan också göra att människor tar sig fram via andra flygplatser istället, även om ett stort antal flygbolag ställt in sina flygningar till och från Iran.

Men nu får alltså Transportstyrelsen i uppdrag att stoppa Iran Air och linjetrafiken in till Sverige från Teheran.

Det är dock enbart Iran Air och flygningarna från Iran som i nuläget stoppas. Air China’s trafik från Beijing har inte bedömts vara i behov av ett stopp och inte heller linjerna från Italien. Bakom dagens beslut ligger det faktum att uppgifterna från Iran är motsägelsefull och svår att kontrollera. Det finns heller inga tillförlitliga fakta om varifrån passagerarströmmarna kommer.

Iran Air flyger idag två gånger i veckan, onsdagar och lördagar, mellan Teheran och Stockholm och en gång i veckan, tisdagar. till Landvetter. Flygningarna genomförs med A330 och ibland även A310.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Fega myndigheter
Skrivet av Kenneth, 2020-03-03 09:04:02
Och Kina är inte motsägelsefulla då? om några är så är det dom.
Är det inte bättre att vara säkra och stoppa även Kina/Italien tills vi vet mer. annars
Parkera bilen fel du straffas direkt men riskera människor hälsa det är inte så viktigt.
Anmäl inlägget
embargo?
Skrivet av 19L, 2020-03-02 19:52:46
Hur vet man att alla iranier flyger med Iran Air till Sverige? Ett flygbolag och två flyglinje kan väll inte stoppa Iranier från att komma till Sverige eller? Låter mer som ett embargo.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn