Skriv ut  

SAS nya flygplan försenade

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 mars 2020
Den första sätts i trafik i september, men de resterande två A321LR är försenade. Planeringen för vilka destinationer de ska flyga på är dock i full gång och ett besked kan komma under våren

I höst, den 18.e september sätter SAS in den första av de nya A321LR i trafik. Det är rutten mellan Köpenhamn och Boston som då övergår från att vara en säsongslinje med A330 till att bli en helårslinje med den mindre A321LR.

Nu visar det sig att den blir en ensam fågel i flygplansflottan betydligt längre än vad som ursprungligen var tänkt. De två kommande LR-maskinerna är försenade sedan Airbus inte hinner med att leverera de allt mer efterfrågade mindre långlinjemaskinerna i överenskommen takt. SAS andra A321LR skulle ha varit på plats i november i år men kommer nu inte förrän under våren 2021. I sin tur innebär det att leveransen av den tredje flyttas från våren 2021 till slutet av 2021, kanske till och med början av 2022. Exakta leveransdatum meddelar Airbus tolv månader innan.

Trots förseningarna pågår linjeplaneringen för de nya flygplanen och enligt avdelningen Network på SAS utvärderas just nu de möjliga rutter som maskin nummer två kan komma arr flyga. Beslut om vilken destination som är aktuell presenteras troligen i april.

A321LR har i SAS konfiguration 157 stolar fördelade på 22 i Business, 12 i Plus och 123 i Go, alltså ungefär samma procentuella fördelning som i de stora maskinerna. Det ger också en fingervisning om att de inte ska sättas in på utpräglade semesterdestinationer utan på de linjer där det finns ett underlag av affärsresande. Räckvidden på 7 400 kilometer täcker cirka 30 procent av det som SAS ser som sin interkontmarknad. Om det sedan blir nya destinationer eller trafik från skandinaviska flygplatser vid sidan av de tre huvudstadsflygplatserna är inte klart. Köpenhamn – Boston är ett sätt att behålla en inarbetad linje som dock inte fyller en widebody-maskin.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bare gled deg til
Skrivet av pf, 2020-03-05 14:17:38
flygingen Trans-atlantisk, i opptil 8-9 timer, med en "trang" A-321 LR, Gullan.
Anmäl inlägget
Re: Äntligen
Skrivet av Jag, 2020-03-05 11:29:40
Man kan hålla med om vad allt som Gullan Purser&ServiceExpert skriver. Jag vill gärna prova "branschens bästa kaffebryggare", men ni har ju dessutom nya pressokannor också.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2020-03-05 10:28:10
Men som vi som jobbar i kabinen väntar på dessa fina flygplan.
De är verkligen en dröm främst för kunderna , men även för oss service experter i kabinen, generösa utrymmen, härliga säten , tysta och branschens bästa kaffebryggare.
Detta längtar jag verkligen efter.
Anmäl inlägget
Igen!
Skrivet av LV, 2020-03-05 09:34:45
Det är mer än vana än ett undantag, att Airbus är sena med sina leveranser. Planeringen verkar undermålig.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn