Skriv ut  

Coronaeffekt: Fraktflygning med minskad klimatpåverkan

Flygnyheter, Redaktionen, den 6 juli 2020
Utan störande trängsel kunde flygplaneringen göras för att uppnå bästa möjliga rutt. Det sparade ett ton bränsle och minskade koldioxidutsläppet med drygt tre ton, rapporterar DHL.

DHL
DHL
 
Den pågående coronapandemin har kraftigt reducerat den internationella flygtrafiken och minskat trängseln i luftrummet. Det gjorde att fraktbolaget DHL nyligen planerade och genomförde vad de själva kallar ”den perfekta flygningen”. 
Det var en av de ordinarie fraktflygningarna från den europeiska hubben i Leipzig till JFK i New York. Innan start togs en ”grön” checklista fram med drygt 50 punkter med ambition att göra flygningen så klimatneutral som möjligt. 

- Listan inkluderar bland annat tvätt av motor före flygning för en förbättrad aerodynamik, ruttoptimering med hjälp av ett modernt flygplaneringssystem, en optimal start, med obegränsad stigning till kryssningshöjd från Leipzig/Halle-flygplats och bästa möjliga landning vid New York John F. Kennedy International Airport, där flygplanet kan sjunka i en konstant vinkel med minimum motorstyrka, skriver DHL i ett pressmeddelande.

Tack var den i dagsläget begränsade flygtrafiken på sträckan över Atlanten kunde flygningen, 
som genomfördes med en A330-200F lastad med 60 ton gods, kunde färdplaneringen göras betydligt friare än i normala fall. Sammanlagt 13 olika internationella och nationella myndigheter deltog i arbetet, bland andra: German Air Traffic Control, Eurocontrol, NATS, irländska IAA, Shanwick Oceanic Control, NavCanada, ISAVIA och FAA. De hade alla åttagit sig att planera den optimala flygvägen och flyghöjden med hänsyn till faktiska väderförhållanden, vind och annan lufttrafik under flygningen. 

Väl framme i New York gjordes en utvärdering som konstaterade att flygningen sparade 1 000 kg av jetbränsle jämfört med en normal flygning innan corona, det motsvarar en minskning av koldioxid på 3 150 kg.

- Vår ”perfekta flygning” kan visa en väg mot effektivisering av flygfrakt med lägsta möjliga bränsleförbrukning och minskning av koldioxidutsläpp, konstaterade Alberto Nobis, vd för DHL Express Europa.

DHL fasar just nu ut den äldre Airbusflottan mot 14 nya Boeing 777F, vilket ska minska koldioxidutsläppen med upp till 18 procent.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

A330
Skrivet av Qwerty, 2020-07-07 09:12:57
Att stiga/sjunka optimalt från cruise, färdplanera utanför normala mönster mm fungerar bara när det inte är någon trängsel i luften. För att uppnå varaktiga bränslebesparingar, även då det finns annan trafik i luften, krävs moderna motorer. Hade det funnits en NEO-variant av A330-200F hade betydligt större bränslebesparingar gjorts än det som basuneras ut här (1 ton).

Den mest intressanta frågan här är dock obesvarad:
Hur stor var bränslebesparingen i procent?
Anmäl inlägget
Det där gjorde BRA för ett år sedan.
Skrivet av Redan gjort, 2020-07-06 22:10:54
Och även dom kallade det för ”Den perfekta flygningen” :)
Men roligt att DHL tyckte att det var så bra att dom ville ta efter.
Anmäl inlägget
Hur mycket besparing
Skrivet av A330, 2020-07-06 18:39:42
Du säger mer än tio tons besparing. I förhållande till vadå? Om en 330-200F gjort flygningen, så skulle besparingen naturligtvis inte kunna, att vara "mer än tio ton", om du jämför med om en 330 gjort en normal flygning. Du jämför äpplen med päron.
Anmäl inlägget
DHL
Skrivet av thomas, 2020-07-06 15:33:55
60 ton cargo verkar lite.

Anmäl inlägget
Hur mycket besparing i procent?
Skrivet av Qwerty, 2020-07-06 09:04:48
Alltid bra att kunna spara bränsle men det vore intressant att veta total bränsleåtgång och hur många procent som sparades (1-2% ?)

De stora besparingarna av bränsle görs genom modernare motorer, typ NEO. Hade en NEO-variant av A330-200F funnits hade besparingen troligtvis handlat om mer än 10 ton på motsvarande flygning.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn