Skriv ut  

Coronahund ska spåra smittade på Helsingfors flygplats

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 september 2020
Pålitligare än vanliga tester. Nu ska coronahundar sättas in på flygplatsen i Helsingfors för att spåra resenärer med Covid-19. Och det är betydligt mer tillförlitliga än de tester som nu används.

Helsingfors flygplats
Helsingfors flygplats
 
Idag tisdag är det premiär för en fyrbent smittspårare på Vantaa, flygplatsen i Helsingfors. Det är Finavia, motsvarigheten till svenska Swedavia som dragit igång projektet och deltagit i träningen av Kössi som den första 16 hundar som ska ingå i laget heter. Att hundar är effektiva spårdjur är ingen nyhet, de används i allt från att nosa sig fram från knark till vapendelar. I den träning som Coronahundarna genomgått visade det sig snabbt att inte heller viruset som orsakar Covid-19 undgick de känsliga nosarna. De tester som används för att avgöra om en människa är smittad, behöver träffa cirka 18 miljoner molekyler för att ge ett fullvärdigt resultat. Hössi och de andra hundarna klarar sig med 10 – 100 molekyler för att avgöra om det finns smitta. 

- Vår pilottest börjar idag tisdag och är helt unik, världens första. Ingen annan flygplats har försökt att använda hundar i så stor skala för att spåra Covid-19. Det här kan vara ytterligare ett steg vidare för att bekämpa sjukdomen, säger Ulla Lettijeff, vd för Helsinki Airport i ett pressmeddelande. 

Hundarna ska jobba fyra och fyra med två aktiva och två som vilar. De kommer inte själva i närheten av passagerarna som ska kontrolleras utan håller till i ett eget bås. Istället är det personal som möter dem som ska testas och ger dem en teststicka. Personen i fråga drar stickan över huden och den placeras sedan i en skål inne hos hunden som genom att nosa på stickan snabbt kan avgöra om det är en smittad person utanför båset. Arbetssättet innebär att hundförare och annan personal inte kommer i direktkontakt med testpersonen. Visar det sig att resenären är smittad tas de om hand av personal på ett informationscenter på flygplatsen. I första hand är det passagerare som anländer till flygplatsen från utlandet som genomgår de frivilliga testerna. 

När projektet startade och träningen av hundarna inleddes, visade det sig att de upptäckte Covid-19 med en i det närmaste 100-proccentig säkerhet. Dessutom hittar de smittan innan sjukdomen brutit ut hos personen. Alla de 16 hundar som nu snart börjar jobba på flygplatsen har tidigare arbetat som spårhundar inom det finska tullväsendet.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

HELSINKI AIRPORT
Skrivet av Christina, 2020-09-25 02:49:42
Flygplatsen i Helsingfors heter numera
Helsinki Airport, ingenting på finska varken svenska.
Om man så onskar kan man kolla saken från Finavia.
Anmäl inlägget
Vanda!!!!!
Skrivet av Finlandssvensk språkpolis, 2020-09-24 13:06:47
Det heter Vanda!! Och använd den rätta benämningen Helsingfors-Vanda. Med Vanda syftar man i första hand på staden Vanda. När ska redaktionen lära sig att använda rätt benämningar, och skriva rätt?
Anmäl inlägget
Vanda
Skrivet av Språkpolisen, 2020-09-22 11:06:09
De flesta orter i Helsingforsområdet har ett svenskt och ett finskt namn. På svenska säger vi Vanda, inte Vantaa
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn