Skriv ut  

Skavsta vill växa också utan Ryanair

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 september 2021
Skavsta utan Ryanair. Tidigare otänkbart, nu verklighet. Men det oroar inte företrädare på flygplatsen. ”Vi arbetar på att komma tillbaka och återställa det linjenät och de destinationer som vi hade tidigare.”

Skavsta Airport
Skavsta Airport
 
Nej, Wizz Air ska inte flytta över någon trafik från Skavsta till Arlanda. Det var ett rykte som snabbt gick att dementera med hänvisning till ett luddigt formulerat pressmeddelande. Ungerska Wizz Air blir kvar, i motsats till Ryanair som däremot är på väg att flytta över den flygtrafik som varit en del i tillväxten på Skavsta sedan 1997 när den första linjen, till Stansted, drog igång. 

Men trots det betydande avbräck som Ryanairs utflyttning innebär, även om det talas om att återstarta någon enskild linje, räknar Romain Olive Chief Development Officer på Skavsta med att flygplatsen har en fortsatt stor betydelse.

- Skavsta är en betydelsefull flygplats i Stockholmsregionen, inte bara som kommersiell flygplats. Vi har en effektiv infrastruktur, lång bana, bra terminalkapacitet och öppet 24/7. Samhällsflyget har en stark ställning här, bland annat Kustbevakningen, brandflyget och Saab och får det än mer när, om, Bromma läggs ner, säger han till Flygtorget.
Innan pandemin och med de två huvudaktörerna Ryanair och Wizz Air i toppform hade Skavsta 50 destinationer i linjenätet. Idag är det nere på 23.

- Vår målsättning är naturligtvis att komma tillbaka till 50, fortsätter Romain Olive. 

Med Wizz Air som huvudaktör på flygplatsen innebär det ett starkt fokus på destinationer i östra Europa. I dagsläget flyger Wizz till 16 destinationer varav tre är nya för året. 

- Det kan utvecklas än mer, det finns mycket marknad kvar i Östeuropa och inte bara där. Det som brukar kallas etnisk trafik är en core-business hos oss. Wizz är dessutom redan tillbaka på de nivåer som rådde 2019. Det visar på styrkan i flygbolaget och på deras engagemang för Skavsta.

Det hindrar inte att ambitionen också ligger på att hitta andra marknader för att fylla det kommande tomrummet efter Ryanair som bland annat flyger till storstäder som London och Wien och till semesterorter vid Medelhavet.

- Det finns ett flertal marknader som vi ser som ”underserved” och vi för kontinuerliga samtal med många flygbolag, också Ryanair, för att se vilka som kan vara aktuella för trafik på Skavsta.

Vilka de är vill Romain Olive inte gå in på men säger att fokus är trafik point-to-point med sikte på fritidsresandet, både vad gäller storstäder och destinationer i södra Europa och norra Afrika. Samtidigt ska Ryanairs inträde på den svenska inrikesmarknaden specialstuderas eftersom det vid tidigare tillfällen har talats om att det ska finnas en marknad för inrikes till och från Skavsta. Den kan dessutom ha ökat i och med att upptagningsområdet i Södermanland med bland annat Norrköping och Linköping inom rimligt avstånd, har växt i betydelse de senaste åren. Passagerarutvecklingen på flygplatsen har också gått mycket snabbt de senaste månaderna i år, från bottennoteringen 14 000 i februari till drygt 100 000 i augusti.

- Faktum är att vi fördubblade antalet resenärer från juni till juli. Vi vet sedan tidigare att vår kundkrets är lojal och dem ska vi bygga vidare på och ta tillbaka flygplatsen till hur det var innan pandemin. Trots att Ryanair har lämnat. Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ingen välgörenhet..
Skrivet av ABC, 2021-09-20 19:15:33
Jag tror inte Wizzair vill idka välgörenhet gentemot Skavsta eller någon annan flygplats. Allt handlar om vad man har för merkostnader att trafikera en större flygplats och hur en flytt påverkar passagerarunderlag och biljettintäkter. Vi kan väl anta att Ryanair tyckte det var pinsamt att sälja biljetter för några hundralappar till Skavsta när andra bolag kunde ta mångdubbelt mer till Arlanda på samma avgångstid. Därav flytten.
Anmäl inlägget
Flytt
Skrivet av Wizz Air, 2021-09-20 18:35:44
Förmodligen kommer Wizzair att flytta till Arlanda. De säljer redan kapacitet på en linje från Arlanda. Hela den här artikeln bygger på okritiskt önsketänkande från Skavstas sida. Men till dess Wizzair beslutat att flytta säger de ju självklart ingenting. Och förresten har Ryanair inte flyttat ännu utan de ska flytta.
Anmäl inlägget
Infrastruktur är inte vinstdrvande
Skrivet av Göran, 2021-09-20 17:46:01
Låt staten betala mer om de ska ha brandflyget där.
Anmäl inlägget
Vi flytt`int
Skrivet av Bezzerwizzer, 2021-09-20 17:42:41
Nu var det ju så att hela artikeln inleds med att konstatera att Wizz INTE ska flytta, att det var ett rykte.
Anmäl inlägget
Skavsta
Skrivet av Anonym , 2021-09-20 16:12:41
Flygtrafiken från Norrköping & Linköping kan flytta in på Skavsta istället och bli ny storflygplats söder om huvudstaden
Anmäl inlägget
Wizz
Skrivet av Göran, 2021-09-20 10:32:20
...och vad händer nu när Wizz flyttar?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn