Skriv ut  

Flygbolagen oroar sig för flygstörningar av 5G

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 januari 2022
De 10 största amerikanska flygbolagen har varnat för att den förestående inkopplingen av 5G-mobiltelefontjänster kommer att orsaka "stora störningar" på flygningarna.

Amerikanska flygbolag är oroliga för att starten av Verizons och AT&Ts 5G-mobiltjänster kan orsaka en "helt undvikbar ekonomisk katastrof". Flygbolagen fruktar att när 5G-signalerna börjar användas onsdag 19 januari kommer flygplanens navigationssystem att störas, särskilt de som används i dåligt väder.

Enligt BBC utfärdades varningen i ett brev som skickades till amerikanska luftfartsmyndigheter. Cheferna för bland andra American Airlines, Delta Air Lines och United Airlines skriver: "Omedelbart ingripande behövs för att undvika betydande driftstörningar för flygpassagerare, fraktbolag och leverans av nödvändiga medicinska förnödenheter".

"Vi ber vidare att FAA omedelbart identifierar de basstationer som ligger nära viktiga flygplatser. De måste åtgärdas för att garantera säkerheten och undvika störningar", tillade de i brevet som BBC tagit del av.

Redan i december skrev konkurrenterna Boeing och Airbus ett gemensamt brev där de varnade för att 5G-tekniken kan ha "en enormt negativ inverkan på flygindustrin".

"5G-störningar kan negativt påverka flygplanens förmåga att fungera säkert", sa cheferna för Boeing och Airbus, Dave Calhoun och Jeffrey Knittel, i ett gemensamt brev till USA:s transportminister Pete Buttigieg.

Men den amerikanska trådlösa industrigruppen CTIA säger att 5G är säkert och anklagar flygindustrin för rädsla och förvrängning av fakta.

Amerikanska telefonföretag har spenderat tiotals miljarder dollar på att uppgradera sina nätverk för att distribuera 5G-tekniken, som ger mycket snabbare internettjänster och bättre anslutningsmöjligheter.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Förklaring
Skrivet av Marconi, 2022-01-20 22:37:58
Om det är någon som är intresserad av politik, teknik och orkar bry sig om detaljerna…

https://www.aviationtoday.com/2021/12/23/faa-issues-new-radar-altimeter-5g-c-band-risk-assessment-request-aviation-industry/

https://www.rtca.org/wp-content/uploads/2020/12/Slides-5G-Interference-Risk-to-Radar-Altimeters.pdf
Anmäl inlägget
Lägg ner 5G skiten
Skrivet av The Viking, 2022-01-20 10:15:12
Vad ska vi med 5G till, eländet behövs inte.
Anmäl inlägget
Tveksamt
Skrivet av Op, 2022-01-19 13:04:26
Det låter märkligt. Det är inte så att Boeing mfl vill godkänna stationer nära flygplatser till en ny tung kostnad för flygbranschen?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn