Skriv ut  

Ryanair utmanar SAS som största flygbolag i Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 mars 2022
Bytet från Skavsta till Arlanda har etablerat Ryanair som en av de största på den svenska marknaden. Nu utmanas SAS både på inrikes och utrikes.

Michael O´Leary har i många år hävdat att Sverige är en attraktiv marknad och i grund och botten en ”lågt hängande frukt” för ett ambitiöst flygbolag, underförstått: Ryanair. Men trots det dröjde det till i höstas innan det irländska flygbolaget valde att satsa för fullt på Sverige i och med flytten till Arlanda. Redan nu, ett knappt halvår senare har Ryanair dubblerat flygprogrammet på Arlanda i jämförelse med det som gällde på Skavsta och det tillkommer ständigt nya linjer, nu senast till Köln. 

Tillväxten, inte bara på Arlanda utan även på de regionala flygplatserna, visar sig nu också i statistiken. I Transportstyrelsens rapport över flygtrafikens utveckling under förra året, 2021, har Ryanair tagit sig upp i toppen bland de flygbolag som är verksamma i Sverige. På inrikessidan var Ryanair femte största flygbolag, trots bara två månaders inrikestrafik på Göteborg och Malmö. Visserligen är det bara ett par procents marknadsandel men sedan dess har Ryanair aviserat ytterligare två inrikesdestinationer, Luleå och Visby samtidigt som Air Leap ställt in alla flygningar i och med den pågående rekonstruktionen. Det gör att Ryanair av allt att döma i år etablerar sig som det fjärde största inrikesflygbolaget efter SAS, BRA och Norwegian.

Marknadsandelar inrikes 2021:

SAS: 61 procent, cirka
BRA: 19 procent, cirka
Norwegian: 10,5 procent, cirka
Air Leap : 4 procent, cirka
Ryanair : 1,5 procent, cirka
Amapola : 1 procent, cirka
 
Utrikes är Ryanair en än större spelare i Sverige, framför allt tack vare den kraftfulla satsningen sedan i höstas, 55 destinationer, åretrunt och säsongstrafik sammantaget. Där är Ryanair nu det andra största flygbolaget i Sverige efter SAS och före konkurrenter som Wizz, Norwegian och Lufthansa. Även det är en position som av allt att döma stärks under året i och med öppnandet av allt fler linjer. Till skillnad från SAS, som i stort fokuserar sin utrikestrafik till Arlanda, flyger Ryanair från ett flertal regionala flygplatser, bland annat nytillskottet Örebro.

Marknadsandelar utrikes 2021:

SAS: 22 procent, cirka
Ryanair : 9,5 procent, cirka
Wizz Air: 8,5 procent, cirka
Norwegian: 8 procent, cirka
Lufthansa: 7 procent, cirka
KLM: 5,5 procent, cirka



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lära sig de svenska reglerna??
Skrivet av CBA, 2022-03-21 11:51:07
Varför skulle inte RYR kunna det. Flyger du med RYR, eftersom du "vet" att de inte gör det de ska?
Anmäl inlägget
Är flygtorget betalda av ryanair
Skrivet av Ulla Bella , 2022-03-20 21:07:12
Varför sätter man en lögn som rubrik. Är det för att ryan betalar för artikeln eller får man några fringisar.
Anmäl inlägget
Flyger numera Ryan
Skrivet av Nina, 2022-03-19 22:32:21
Flygande kan tycka vad de vill . Rest med Ryan och de är enastående bra, i tid bra service bra catering trevlig personal.
Tack Ryan ni behövs. Fyger just nu minst 10 ggr i mån och numera alltid med Ryan. Bästa pris bästa bolag. Och snart väljer fler och fler Ryan.
Anmäl inlägget
In your dreams Ryanair
Skrivet av Elisabet, 2022-03-18 18:00:05
Never.
Anmäl inlägget
Mer inrikes och regionalt Ryanair !
Skrivet av Ehrmantrout, 2022-03-18 10:13:25
Tyskland till Gotland under sommaren, Göteborg till Köpen hamn morgon och kväll , Kiruna 3 ggr i veckan,mitt på dagen exempelvis. Luleå , Skellefteå och Umeå. Satsar på Växsjö ,det är bra för näringslivet i Småland ! Gärna mer Charter destinationer från ARN och GOT !
Anmäl inlägget
2021
Skrivet av Jens, 2022-03-17 14:20:51
2021 var et veldig spesielt år. For 2022, tipper jeg både SAS og Norwegian vil være langt større enn Ryanair, i Sverige.
Anmäl inlägget
Anfall är sämsta försvar
Skrivet av ABC@thomas, 2022-03-17 14:11:52
Istället för att gå till attack kanske du skall fundera på varför Ryanair inte gör det de ska? Jag vill ha ett komplett kvitto med momsen specificerad och att den är betald till staten precis som jag får av ALLA konkurrerande inrikesbolag - såväl flyg, tåg och buss.
Anmäl inlägget
Sluta penningalöseriet.
Skrivet av thomas, 2022-03-17 12:01:38
Abc. Ryan har koll på detta
Jobbar Du för SAS?
Det som skulle gynna precis alla skattebetalarna staterna konkurrensen etc
Är att staterna slutar pumpa in pengar i detta notoriska svarta håls bolag SAS.
En helt ny effektivare infraflygstruktur skulle uppstå. Sparbetingen SAS påstås genomföra är bara dimridåer utan verklighetsförankring, bara utspel för att få ytterligare stöd, de har ju aldrig tidigare hjälpt bolaget varför skulle de göra det nu?


Anmäl inlägget
Lära sig de svenska reglerna
Skrivet av ABC, 2022-03-17 10:35:05
Ska Ryanair fortsätta växa får de lära sig de svenska reglerna gällande tillstånd och tider för alkoholservering på inrikesflyget samt hur moms på inrikes resor skall betalas in samt att det är olika momssatser för biljetter respektive tilläggstjänster som bagage, sittplats och prioriterad ombordstigning.
Anmäl inlägget
God news
Skrivet av St Patrick, 2022-03-17 09:41:14
Bra för Ryan på St Patrick`s Day !
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev