Skriv ut  

Mörka moln inför SAS kvartalsrapport

Flygnyheter, Redaktionen, den 25 maj 2022
I början av nästa vecka presenterar SAS den senaste kvartalsrapporten. De flesta räknar redan nu med att den kommer att visa på förluster på över miljarden.

Den 31 maj, tisdag i nästa vecka, presenterar SAS siffrorna för det första kvartalet. Det är en presentation som många förutspår ska visa nya tunga förluster. Analytiker på olika håll i Skandinavien räknar med upp mot 1,5 miljarder i förlust. I sin tur har det påverkat börskursen som igår låg på 93 öre, en halvering sedan förra sommaren då aktien var värd och där råden från aktieanalytiker är ett enda: Sälj. 

Visserligen ökar nu efterfrågan på flygbiljetter starkt och SAS har, avlysningarna av trafiken i sommar till trots, ett relativt stort flygprogram för att fånga upp det ökande antalet resenärer. Men samtidigt pekar mycket på att det viktiga förändringsarbetet i SAS Forward har stannat av samtidigt som dollarkursen skjuter i höjden tillsammans med bränslekostnaderna. 

Sammantaget är det en situation som ”kommer att göra ont det här kvartalet”, enligt Jacob Pedersen, flyganalytiker på Sydbank i Danmark, vilket di.se refererar till. 

SAS har idag ett skuldberg framför sig på 43 miljarder kronor. Den egna kassan är 6,4 miljarder. Förutsättningen för att kunna komma till rätta med det är att SAS Forward med besparingar på 7,5 miljarder går att genomföra. Då kan det bli tal om nya tillskott från svenska och danska staten, och utan dem lär det bli svårt att locka privata investerare. Det är alltså en spänd förväntan på kvartalsrapporten och vad den kan visa om SAS närmaste framtid.Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tag ta i de verkliga problemen
Skrivet av RENSA UPP ADMIN, 2022-05-26 17:03:51
SAS måste minska sin administration, man KAN INTE vara mer än max 300 pers i ett flygbolag av SAS storlek. Just nu ligger en jobbannons ute där man stolt deklarerar att man ska anställa 100st IT personer. VILKET annat flygbolag har över 100 st pers som jobbar inom IT? Det är helt absurt! Det är därför SAS inte fungerar. Deras operativa personal har redan sämre villkor än de flesta konkurrenter, man kan liksom inte lägga skulden på dem
Anmäl inlägget
Intercont SAS
Skrivet av Mr €, 2022-05-26 05:36:17
@Gro, om SAS blir kvar med 12-14 plan med matchande administration (får plats på 1 plan av gamla HQ i Bromma) så blir det dess styrelse/ledning som styr, men för att behålla alla värdefulla slotar, speciellt i Asien blir det svårt med ett nytt bolag. Staten o Wallenberg vill ha något kvar att använda vid pandemier och Tsunamis.
Anmäl inlägget
Mr Euros pilotdröm
Skrivet av Gro, 2022-05-25 12:35:39
Du menar att SAS skall fortsätta som ett "mini Norse" så att de kvarvarande piloterna kan få det som förr och jobba på som vanligt som om inget har förändrats?
Anmäl inlägget
Snart slutbetalt?
Skrivet av Rolf, 2022-05-25 11:44:50
Måtte snart denna skattesoppa koka ner till intet. Ständigt försörjd av mig och alla andra skattebetalare, likväl kan inte dessa sk. ledare göra sitt jobb. Ett uruselt bolag med äckligt kaffe.
Anmäl inlägget
Att vara svensk
Skrivet av ÖB jr, 2022-05-25 11:37:02
Först ett konststycke att fixa pass, sedan oändlig väntan för att checka in och kontrollers på Arlanda samtidigt som man blivit inbokad (SAS) från en fight som ändå avgår. Vad näst ska sluta fungera i detta land?
Anmäl inlägget
Go Gullan
Skrivet av Mr €, 2022-05-25 11:04:59
Gullan har sin plats. Dock riskerar SAS konsortiet att lösas upp och vart lands ägare får ta hand om "sina plan, slot'ar och personal", SAS kan då bli kvar som interkontbolag med 8st A350's. Resten strukturrationaliseras till bestående lönsamhet. Annars lyckas man drastiskt öka intäkterna på något magiskt sätt för att kunna jobba på som vanligt.
Anmäl inlägget
Inte ett rätt i artikeln
Skrivet av Gro, 2022-05-25 10:59:37
SAS presenterar resultatet för andra kvartalet 31 maj - inget annat. Första kvartalet gav en förlust på 2,7 miljarder så med en ytterligare förlust i andra kvartalet blir halvårsresultatet minst minus 4 miljarder svenska kronor. Tyvärr.
Anmäl inlägget
Air Baltic
Skrivet av AB, 2022-05-25 10:54:44
Köpte nyligen en resa med SAS till Amsterdam.
Fick flyga med Air Baltic. Märkligt.
Anmäl inlägget
Tröttnat på Gullan
Skrivet av Carl Jansson , 2022-05-25 09:52:56
Gullans kommentarer var lite småroliga första gången men nu är de enbart tjatiga.

Dessutom har Gullan förmodligen inte något att göra med SAS överhuvudtaget.
Anmäl inlägget
Ingen fara
Skrivet av Gullan Purser&EkonomiExpert, 2022-05-25 08:19:20
Det är full fart framåt nu, vi optimerar produktionen, sänker priserna och släpper nytt ombordkoncept 1 Juni, Nya smakupplevelser, erbjudanden och Kaffet blir som vanligt gott och gratis , precis som våra purr purr röda serviceleenden. Vi ses!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn