Skriv ut  

Boeings leveranser minskade med hälften i april

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 maj 2023
Boeings leveranser går upp och ned som en berg- och dalbana. Efter en stark marsmånad sjönk aprils siffror när leveranserna av 737 MAX stoppades på grund av ett tillverkningsfel.

Efter att ha levererat 64 flygplan i mars, sjönk Boeing tillbaka till bara 26 i april, långt efter Airbus som levererade 54 flygplan. Däremot rapporterades 34 nya ordrar, jämfört med Airbus som bara fick in fem beställningar.
 
Den låga leveranssiffran hänvisas till ett tillverkningsfel hos bästsäljaren 737MAX som tvingade företaget att stoppa ett antal leveranser. Boeing meddelade att problemet involverar två fästen i MAX:s bakre flygkropp som installerades felaktigt av flygkroppstillverkaren Spirit AeroSystems. Det resulterade i 17 levererade MAX, att jämföras med 52 i mars. Det är den lägsta siffran sedan juli 2022. Nuvarande produktionshastighet av MAX är 31 per månad, så kanske kan mars toppresultat förklaras av att även parkerade flygplan levererades.
 
Boeings leveranser i april var följande: 17 737 MAX till bland annat Southwest Airlines, Ryanair och United Airlines, tre 787-9 till Air Canada, Gulf Air och Qantas, tre 787-10 till British Airways, EVA Air och Singapore Airlines, en 767-300FR till FedEx och en 737-800A omvandlad till ett P-8 maritimt patrullflygplan till Sydkorea.
 
Boeing har levererat 156 jetplan under de första fyra månaderna 2023, inklusive 128 MAX. Det innebär att Airbus är tillbaka i täten med 181 levererade flygplan under samma period.
 
I slutet av april listade Boeing en total eftersläpning på 4 567 flygplan. Som jämförelse rapporterade Airbus i slutet av april en eftersläpning på 7 202 flygplan.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Vemco
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev