Skriv ut  

Norwegian öppnar bas i Riga

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 maj 2023
Tredje gången gillt när Norwegian nu planerar för att öppna bas i Riga. Lagom till nästa sommar ska besättningar och flygplan vara på plats.

Norwegian har flugit på Riga sedan 2005 och är idag tredje största operatör på flygplatsen efter Air Baltic och Ryanair. I dagsläget flyger Norwegian 21 flygningar i veckan till Riga från Stockholm, Oslo, Trondheim och Köpenhamn. Det gör Riga och Baltikum till en viktig och i växande marknad och förra året presenterades planer på att öppna en bas på flygplatsen inför årets sommarflygprogram. Leveransproblemen hos Boeing påverkade dock resurserna i flygplansflottan och i början av året lades planerna på is.  

Men nu återkommer Norwegian till beslutet att öppna en bas i Riga, denna gång lagom till nästa högsäsong, sommaren 2024. Det blir den första basen vid sidan av de som finns i Norden och Spanien. Likt ”gamla” Norwegian finns idag ett flertal baser i Spanien; Barcelona, Alicante och Malaga tillsammans med de övriga nordiska baserna i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Bergen, Trondheim och Stavanger.

Enligt flygbolaget är beslutet att satsa på en bas i Riga, vid sidan av att vara närvarande på den växande marknaden i Baltikum, också en test av att börja bygga verksamheter vid sidan av nyckelmarknaderna Norden och Spanien. Faktum är att det fanns planer på en bas i Riga redan 2016 men även den gången sköts det på framtiden. 

Vilka linjer som kan bli aktuella för flygplan baserade i Riga är inte klart men idag är de mest populära destinationerna för flygningar från Riga till Storbritannien, Tyskland, Finland och Skandinavien. Från flygplatsens sida finns en strategi som siktar på att inom fyra år ha nio till tio miljoner passagerare årligen. Riga International rankas som den tredje bästa flygplatsen östra Europa efter Budapest och Tallinn. Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Källa på det?
Skrivet av Kk, 2023-05-29 22:08:36
Ingenstans har jag läst att Norwegian öppnar bas i Riga. Förra året ja, men inte nu.
Anmäl inlägget
Tungr
Skrivet av Leif, 2023-05-28 13:23:37
Åpenbart tungt for svensker, at Norwegian er i fin form, og åpner base i Riga. Til sammenligning er SAS teknisk konkurs.
Anmäl inlägget
Väntat
Skrivet av PF, 2023-05-28 12:47:47
Varför skulle dom öppna en bas på Arlanda? Det är bara väldigt dyrt. Jättekul att dom öppnar bas i RIX så de kan dra ned villkoren rejält. Precis som SAS gör genom att hyra in xfly, air Baltic och smartlynx.
Anmäl inlägget
Rekrytering
Skrivet av Vr, 2023-05-28 10:21:02
En sak är säkert, de kommer inte kunna rekrytera ex Norwegian piloter till Riga. Det får med andra ord bli nyrekrytering. Tänker de sig plocka skandinaver från Air Baltic?
Anmäl inlägget
RIX
Skrivet av Anders, 2023-05-28 00:40:23
De kommer aldrig att öppna en RIX bas.
Anmäl inlägget
Piloter
Skrivet av Pilot, 2023-05-28 00:35:16
De kommer inte hitta piloter som är villiga at ta dessa villkor. Samma skit som göra sommarn.
Bara ren taktik för att dra ner villkoren på ny ARN bas.
Sälj inga fridagar!!
Anmäl inlägget
Varför så tyst?
Skrivet av Arlandaren, 2023-05-27 22:45:30
Det är märkligt tyst i den här tråden. Borde inte alla piloter som jobbade på Arlanda tidigare bli förb****de när RIX öppnar och inte ARN? Bara undrar...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev