Skriv ut  

Filippinerna “mycket intresserade” av JAS Gripen

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 februari 2024
En rapport från Singapore Airshow bekräftar att Filippinerna är nära att inleda förhandlingar om att köpa JAS Gripen för att stärka sitt försvar.

Enligt Defence News har Filippinernas försvarsdepartement meddelat att Filippinerna och Sverige för närvarande arbetar igenom detaljerna i det försvarssamarbetsavtal som undertecknades i juni förra året. Avtalet kan bana väg för att JAS Gripen blir Filippinernas val när de ska förnya sin stridsflygflotta. En eventuell överenskommelse blir aktuell vid ett möte i mars, enligt Filippinernas försvarsdepartement.
 
I december sa Filippinernas försvarsminister Gilbert Teodoro till svenska Ekot att ”JAS Gripen har väldigt goda chanser när Filippinerna ska köpa nya stridsflyg”.
 
Enligt Defence News säger Gilberto Teodoro att Filippinernas försvar ska fokusera på avskräckning till sjöss och från luften, kommando och kontroll, kommunikation datateknik, och underrättelser, övervakning, målförvärv och spaning. Även om den filippinska regeringen inte har meddelat det slutgiltiga valet för stridsflygplanet, var Saabs JAS 39 Gripen enligt uppgift bland det bästa valet.
 
Saab har hittills inte deltagit i förhandlingarna, enligt Andrew Wilkinson, kampanjchef för Gripen. När han pratade med Defense News under flygmässan i Singapore denna vecka, sa han:
– Vi är i den allra första fasen, men just nu finns det inget officiellt beslut, inga förfrågningar.
 
– Vi har markradar, luftburna radar, andra typer av sensorer, och du kan sammanfoga all denna information för att ge en flygmedvetenhetsbild som du kan distribuera till flottan, till armén, till och med till kustbevakningen, sa Anders Dahl, som leder Saabs filial i Filippinerna, till Defence News.
 
Saab har redan en närvaro i Asien; sedan 2008 har man levererat JAS Gripen och andra övervakningssystem till Thailands flygvapen. Thailand fanns för övrigt representerat på Singapore Airshow med två av sina JAS Gripen.
 
Sedan 2013 har Filipperna använt ett dussintal lätta attackflygplan FA-50 från Sydkorea, men vill nu förnya sin flotta. Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

C/D Gripen
Skrivet av JAS Tekniker, 2024-02-29 11:27:29
Gripen är de modeller som är aktuella.
Om det äldre på leasing, eller nya som köps, är oklart.
Finns inte särskilt många, "begagnade C-modeller.
Anmäl inlägget
Filippinnerna
Skrivet av Hakaol, 2024-02-28 11:24:24
@thomas nu är det väl så att du är inte direkt insatt i Flygplanstillverkning att få tag i och utbilda Personal för att bygga dom är inte gjort i en handvändning har själv drygt 40 års erfarenhet
Anmäl inlägget
JAS
Skrivet av thomas , 2024-02-28 09:08:03
"linköping" man får väl gå utanför Östergötland ex sthlms området/utomlands, ta in pensionerade, det finns personal, även kvalificerad.
Norrland tar in folk från hela Sverige.
Det här är en jättechans även för staten att få tillbaka pengar på sin jätteinvestering i bygget av JAS som fortfarande är ett adekvat stridsflyg. Utöver det enorma pr värdet för Svensk industri och kompetens.
Nu Frankrike som till och med har uppe för att skicka trupp
Anmäl inlägget
Komponentlager?
Skrivet av Erik, 2024-02-27 17:35:38
samband med att produktionen av E/F-versinerna skulle starta var det tal om att 'äldre versioner skulle utgöra "komponentlager" till de nya versionerna.
Vad finns då att hyra ut till Filippinerna?
Anmäl inlägget
@Thomas
Skrivet av Linköping, 2024-02-27 14:42:40
Det finns ju inga kvar att anställa i Linköping. SAAB och övriga försvarsbolag har ju totalt dammsugit arbetsmarknaden i hela Östergötland.
Anmäl inlägget
Filippinnerna
Skrivet av Hakaol, 2024-02-27 12:03:31
"thomas det är riktigt att SAAB har tillverkat cirka 200 Gripenflygplan under en tidsperiod på cirka 30 år blir ungefär 7 om året. Sedan måste man vara medveten om att just på Verkstadssidan på SAAB har man succesivt minskat på Personal och att bygga upp motsvarande kompetensen som har funnits är inte helt enkelt samtidigt som det idag vad jag tror är svårt att rekrytera in Personal konstigt nog för det är bra jobb med mycket utvecklingsmöjligheter .
Anmäl inlägget
JAS
Skrivet av thomas , 2024-02-26 19:41:00
SAAB har producerat en + 200 JAS flygenheter med det all erfarenhet varför skulle det vara svårt att tillverka ytterligare?
Snart får Ukraina stöd för sitt flygvapen
Det pågår utbildning för piloter tekniker etc även på JAS, bara en tidsfråga.
Anmäl inlägget
Produktion
Skrivet av JAS Tekniker, 2024-02-26 17:26:16
@thomas Du verkar att tro att öka JAS produktionen, är lika enkelt som att öppna en vattenkran. Så enkelt är det tyvärr inte.
Det har heller inte tagits något beslut, om JAS i Ukraina.
Anmäl inlägget
Fattigt land.
Skrivet av ABC, 2024-02-26 16:27:55
Filipinerna är ett fattigt land och de kommer inte att köpa något nyproducerat. SAAB har erbjudit äldre flyg på leasing vilket kan komplettera de koreanska (?) flygplan man har idag. Landet har inte råd med något annat men SAAB är i varje fall NATO-kompatibelt. Det ser också ut som att man eventuellt får en ljusglimt på marknaden i Malaysia men allt beror givetvis på vad stormakterna erbjuder.
Anmäl inlägget
jas
Skrivet av jas, 2024-02-26 12:50:10
"Det är flygets prestanda och funktion i aktiv strid som blir avgörande och det till JAS absoluta fördel."

Det var en insiktsfull analys :)
Anmäl inlägget
Filippinnerna
Skrivet av Hakaol, 2024-02-26 12:13:25
Verkar som att det är en bit bort . Till thomas produktionen är väl igång däremot är min uppfattning att få igång en bar Produktionstakt blir inte lätt har väl aldrig varit någon större takt på Gripen. Och dessutom är det otroligt svårt att rekrytera Personal till Produktionen i dag konstigt nog det är bra jobb med goda möjligheter att utvecklas.
Anmäl inlägget
39 E/F ?
Skrivet av Erik, 2024-02-26 11:24:38
Begagnade C/D eller nya E/F undrar jag.
Anmäl inlägget
JAS
Skrivet av thomas , 2024-02-26 10:11:00
Vilka goda nyheter, Linköpings kan börja anställa och sätta igång produktionen, riktigt kul för Sverige, och de extremt framsynta ingenjörerna som konstruerade detta fantastiska plan.
När JAS snart blir en del i den Ukrainska krigföringen kommer orders att flöda in i stor mängd. Det är flygets prestanda och funktion i aktiv strid som blir avgörande och det till JAS absoluta fördel.
Rysk vapenexport har stoppats upp, Fattar inte att Putin överhuvudtaget krigar med så dåliga odds,
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev