Skriv ut  

Flygbranschen ökar tryggheten ombord

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 juni 2024
Antalet incidenter relaterade till stökiga flygpassagerare som riskerar flygsäkerheten har ökat de senaste åren. Trenden syns i Sverige, i Norden och globalt. Därför har flygbranschen samlat sina resurser för att öka säkerheten ombord på flygplan och flygplatser. Flygplatspersonal och kabinpersonal har rätt till en säker arbetsplats.

Flygbranschen i Sverige har beslutat att ställa sig bakom en gemensam policy. Målet är att stärka samarbetet och hitta lösningar på hur man kan minska antalet incidenter med stökiga flygpassagerare.
 
– Alla resenärer har ett eget ansvar att följa de regler som gäller ombord på flygplan och på flygplatser, men tyvärr finns det passagerare som inte gör det. Det kan utgöra en risk för flygsäkerheten och skapa en osäker och otrevlig miljö för andra resenärer, säger Gunnar Ljungberg, luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.
 
Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg, menar att kommunikation, utbildning och samarbete kan förebygga incidenter kopplat till stökiga flygpassagerare:
– Flygbranschen kommer därför jobba fram och införa nya riktlinjer för att förebygga och hantera den här typen av incidenter i största möjliga utsträckning.
 
Tillsammans vill samtliga som undertecknat policyn bana väg för ett gott passagerarbeteende genom framför allt kommunikation till passagerare, utbildning av personal och samarbete inom branschen. Här understryks att varje passagerare, flygplatspersonal och kabinpersonal har rätt till en säker vistelse- och arbetsplats, fri från våld och annat störande beteende som kan utsätta dem för risker.
 
Ett annat exempel ur policyn är att det är viktigt att minska och förebygga berusning och störande beteende redan på marken och inte bara ombord. Det är ett ansvar för all flygplatspersonal, restaurangpersonal, vakter och besättningsmedlemmar.
 
Följande organisationer, företag och myndigheter har skrivit under deklarationen:
Avarn Security, Aviator, BRA, EASA, IATA, Jonair, Menzies Aviation, Norwegian, Polisen, PopulAir, SAS, Securitas, Seko, Svenska regionala flygplatser, Svensk pilotförening, Swedavia Airports, TUI Fly Nordic, Transportarbetareförbundet, Transportföretagen, Transportstyrelsen, Unionen.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Män stökar
Skrivet av MUL, 2024-06-26 12:21:34
Som oftast är det onyktra män som stökar.
Unruly passengers är inget nytt men är helt klart något som redan på flygplatsen behöver ses över. Överförfriskade ses tydligt redan i barer och pubar och sedan vid gate. Handlingbolagen behöver ta större ansvar och neka men även barerna mfl.
Anmäl inlägget
Påverkade passagerare
Skrivet av Captain X , 2024-06-23 20:01:49
Det är av yttersta vikt att markpersonalen vid Gate är uppmärksamma på om någon passagerare uppträder påverkad eller på minsta vis olämpligt varsko är alltid bättre att fälla än fria vid tveksamma fall. Att få ombord en stökig passagerare kan bli ett stort problem!
Anmäl inlägget
Vem stökar?
Skrivet av Gigi, 2024-06-23 07:31:03
Vem är det som stökar ombord? Är det gamla svenska tanter som bråkar för att kaffet inte är gratis?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev